@Pawel Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Brakuje mi z 20 kg skały w nowym akwarium i zastanawiam się czy przełożyć z obecnego akwarium skałę na której jest kilkadziesiąt/set/tysięcy (niepotrzebne skreślić) ślimaków osiadłych takich małych. W dojrzewającym zbiorniku już się pojawiły. Nie miałem zamiaru przenosić dotychczasowej skały, ale skoro już są to pomyślałem, że można by wykorzystać obecną, a parę stów przeznaczyć na inne potrzeby, których nie brakuje Już mam dość klejenia osiadłych bo i tak pojawiają się nowe. Za jakiś czas jak przełożę całą bandę to dorzucę parę krewetek zaopiniowanych "na osiadłe" oraz tak jak @Nik@ poradziła tetrosomus gibbosus lub coś podobnego. Nic strasznego te biedne ślimaczki nie robią, tylko czasami zarzucają sieci Co o tym sądzicie? Warto przerzucać tę skałę? Czy lepiej ją sprzedać za grosze komuś kto będzie chciał z nimi walczyć, albo nie będą mu przeszkadzać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Brakuje mi z 20 kg skały w nowym akwarium i zastanawiam się czy przełożyć z obecnego akwarium skałę na której jest kilkadziesiąt/set/tysięcy (niepotrzebne skreślić) ślimaków osiadłych takich małych. W dojrzewającym zbiorniku już się pojawiły. Nie miałem zamiaru przenosić dotychczasowej skały, ale skoro już są to pomyślałem, że można by wykorzystać obecną, a parę stów przeznaczyć na inne potrzeby, których nie brakuje [emoji4] Już mam dość klejenia osiadłych bo i tak pojawiają się nowe. Za jakiś czas jak przełożę całą bandę to dorzucę parę krewetek zaopiniowanych "na osiadłe" oraz tak jak [mention=25957]Nik@[/mention] poradziła tetrosomus gibbosus lub coś podobnego. Nic strasznego te biedne ślimaczki nie robią, tylko czasami zarzucają sieci [emoji4] Co o tym sądzicie? Warto przerzucać tę skałę? Czy lepiej ją sprzedać za grosze komuś kto będzie chciał z nimi walczyć, albo nie będą mu przeszkadzać? Jak masz osiadłe to dawaj śmiało. Te małe są upierdliwe ale nie szkodliwe.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 @laszek a Ty u siebie walczysz z nimi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 29 minut temu, Pawel_Q napisał: Nic strasznego te biedne ślimaczki nie robią, tylko czasami zarzucają sieci Polub je. I daj naturalnego wroga. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Przestałem. Acropory, montipory, pavony obrastają je szybciej niż budują rurkę. A pajęczyna poza zoaskami wogóle nie skłania polipów do chowania się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Rozumiem, czyli: I love Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hartek Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Ja co jakiś czas zaklejam ale i tak jest tego multum .Czy jest jakiś naturalny wróg ślimaków osiadłych ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 5 minut temu, hartek napisał: Ja co jakiś czas zaklejam ale i tak jest tego multum .Czy jest jakiś naturalny wróg ślimaków osiadłych ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk https://www.reefguard.pl/sklep/lysmata-seticaudata-na-aiptasia/ Niby to daje radę. Ale potwierdzić mogę za jakiś czas. Mam zamówione 4szt na 110l w obiegu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Mam 2 sztuki ale w moim litrażu nie jestem w stanie nic powiedzieć o nich.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Słyszałem że właśnie ilość 3szt na 100l to minimum i wtedy ponoć są skuteczne. Ale powiem dopiero jeśli będę je miał. Puki co czekam na dostawę. Mają być do dwóch tygodni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Ja co jakiś czas zaklejam ale i tak jest tego multum .Czy jest jakiś naturalny wróg ślimaków osiadłych ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Było o tym sporo tematów na forum -krewetki czyszczące-rybki takie jak mandaryny, hrysus, chloropteus, hexeatenia, ostracion cubicus, kostera rogata.Oczywiście to wszystko zależy od "modelu", jeden będzie jadł, a drugi nie tak jak z brzydalem.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Z wymienionych jakie posiadałam/posiadam, nie ruszaly slimakow osiadlych: krewetka czyszcząca, chrysus, mandaryny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hartek Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Z wymienionych posiadam :krewetka czyszcząca ,krewetka na apitasie ,hexatenia ,mandaryn , i nikt z nich nie rusza ślimakówWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 No widzicie a powinny Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 No widzicie a powinny [emoji6] Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Przy obfitym karmieniu nie dziwne, że wolą papu pod nos Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 1 godzinę temu, dla syna napisał: https://www.reefguard.pl/sklep/lysmata-seticaudata-na-aiptasia/ Niby to daje radę. Ale potwierdzić mogę za jakiś czas. Mam zamówione 4szt na 110l w obiegu. Mam i efektów nie widzę. 4 sztuki w 200 litrach. Do tego amboinensis 2 sztuki. Ślimaki mają się dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Teraz, Pawel_Q napisał: Mam i efektów nie widzę. 4 sztuki w 200 litrach. Do tego amboinensis 2 sztuki. Ślimaki mają się dobrze. Obecnie u mnie na niby osiadłe w 110l netto mam 2x amboinensis, wczesniej hexe (padła bidula przy ospie) i chrysusa. Dopiero po zakupie chrysusa osiadłych nie ubyło ale populacja ich się zatrzymała. Czekam właśnie na te krewecie. Gdzieś wyczytałem że do małego litrażu jak u mnie jedynie one się nadają. W większych zbiornikach ponoć pewniakiem jest kostera rogata. Niestety ja jej mieć nie mogę. A o krewetkach napiszę jak wytestuje na moim zbiorniku. Wg tego co wyczytałem powinieneś mieć ich 8szt. Ale wiadomo, u każdego mogą zachowywać się inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach