pepe3000 Zgłoś Napisano 2 Maja 2018 Witam wszystkich wczoraj próbowałem przykleić skałkę klejem dwuskładnikowym Afix glue i po zrobieniu masy prubowałem połaczyc skałki pod wodą niestety jestem nowicjuszem w tym temacie i zaczłem niezle mieszac w akwa i nie dośc ze klej nie złapał to jeszcze zamącił mi strasznie wodę a miałem kryształ dadam ze zbiornik ju dojrzewa od miesiąca i parametry są juz w normiea tu nagle od wczoraj popłudnia do teraz leko mleczna i mętna woda! mam kostkę 50 litrów i filtracje kaskadową z siporaxem w srodku i i watą. Woda od wczoraj nie nabrała klarowności jest cały czas mleczna ,skała nie zklejona teylko resztki kleju rozpaprane i chyba juz dawno utwardzone tylko widoczne. jak długo to sie moze klarowac ? czy samo sie wyklaruję czy muszę coś zadziałć np dać węgiel i do filtra wiecej waty czy poprostu czekac ,tylko nie wiem ile? mam wrazenie ze resztki tego kleju mąco cały czas wodę juz sam nie wiem... prosze o poradę i pomoć korale bede miał miękasy i będe je łapał do skały gumką i igłami ale kilka sczepek wiem ze bede miał na skałce czy kleić to teraz tylko kropelką zel bo jak na razie ten kelj narobił lekkiego syfu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Maja 2018 skoro masz mleko to musiałeś naprawdę nieźle namieszać - więcej waty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepe3000 Zgłoś Napisano 2 Maja 2018 no niestety pierwsze próby trochę chaosu w zbiorniku podczas klejenia trochę niewiedzy ( za szybko go wsadziłem do wody i sie poprostru rozpuscił )teraz to wolę te miękasy połapac naturalnie skałke to jeszcze raz ale poprawnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 3 Maja 2018 Jak dla mnie, to tylko Milliput Terracotta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Maja 2018 Ile kleju zużyłeś na swoje akwarium ? Czy dobrze rozumiem, że mieszałeś oba składniki w akwarium? skoro nie masz życia to czemu robiles to pod wodą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 3 Maja 2018 też kleję miliputem. Po włożeniu kleju do wody, też rozpływa się dookoła trochę syfu, ale nie ma tragedii. Bardzo fajny klej do klejenia kawałkow skały i korali LPS i SPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepe3000 Zgłoś Napisano 4 Maja 2018 (edytowane) W dniu 3.05.2018 o 11:31, Debora napisał: Ile kleju zużyłeś na swoje akwarium ? Czy dobrze rozumiem, że mieszałeś oba składniki w akwarium? skoro nie masz życia to czemu robiles to pod wodą? mieszałem na zewnątrz ,tylko za krótko odczekałem i kiedy doklejałem małą skałe do dużej to zaczoł sie rozpusczać i mącic wodę, popełniłem bład za szybko zaczłem działać , a pod wodą bo nie chciałem wyciągąc dwóch sklejonych skłał zeby ich nie rozerwać i tylko trzecią małą doklejić Edytowane 5 Maja 2018 przez pepe3000 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 5 Maja 2018 mieszałem na zewnątrz ,tylko za krótko odczekałem i kiedy doklejałem małą skałe do duzej to zaczoł sie rzpusczać i mącic wodę, popełniłem bład za szybko zaczłem działć , a pod wodą bo nie chciałem wyciągąc dwuch sklejonych skłał zeby ich nie rozerwać i tylko trzecią małą doklejić [emoji4] A nie prościej było wyjąć skałę i użyć do tego celu kleju do klejenia skały np StoneFix albo zwykłego CX5? AFix jest super ale do szczepek ale do klejenia skały to nie jest świetny pomysł nie mówiąc już o ekonomiczności :-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 5 Maja 2018 (edytowane) Do skał używaj CX5. Nie uwalnia nic do wody. Jak skalę wyjmiesz z wody na parędziesiąt minut to nic się nie stanie. P.S. Popraw te błędy ortograficzne bo aż kują w oczy Edytowane 5 Maja 2018 przez Pawel_Q (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
linnenn Zgłoś Napisano 5 Maja 2018 Wczoraj doklejałam półtrora kilo suchej skały do żywej przy pomocy Ceresitu CX5 (kupisz w paczce w OBI itp). Żywa skała była na zewnątrz jakąś godzinę, bo musiałam dwa razy kleić i po włożeniu do wody wszystko jest ok (poza walorem estetycznym tam gdzie widać masę, a musiałam jej dużo nawalić :P). Polecam rozrabiać ceresit w mniejszych porcjach np 50ml wody +4 czubate łyżki stołowe proszku. A tak w ogóle to jest to chyba najbardziej ekonomiczne rozwiązanie Cytuj Moja 30L trójmiejska kostka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 5 Maja 2018 CX5 oddaje do wody sporo krzemianów. Po za tym po wyjęciu skały z wody na kilkadziesiąt minut jak tu ktoś napisał, wtórne dojrzewanie prawie pewne :). Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 5 Maja 2018 CX5 oddaje do wody sporo krzemianów. Po za tym po wyjęciu skały z wody na kilkadziesiąt minut jak tu ktoś napisał, wtórne dojrzewanie prawie pewne [emoji4]. Niekoniecznie, poza tym nie ma potrzeby wyciągania skały na tak długo. Ja jak doklejałem "rogi" u siebie to wyjmowałem skałę razem z przyklejonymi acroporami. Jak wszystko jest odpowiednio wcześniej przygotowane to czas operacji ok 15-20min poza wodą i nikt nie ucierpiał a dojrzewania ani śladu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach