Nilbul Zgłoś Napisano 13 Maja 2018 Witam. Mam takie pytanie czy aby nie mają za dużo światła? Stoi to pod ledami z soczewkami i tak mi się nasuwa pytanie do bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek. Czy nie rosną w dół? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kapsel1981 Zgłoś Napisano 13 Maja 2018 Na to wyglada ze rosną w dół. Jaka lampa i jaki baniak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Maja 2018 Rosną w dół, musisz zmniejszyć ilość światła Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 14 Maja 2018 Też obstawiam że za dużo światła. Widać że pomimo zaaklimatyzowania walczy ze światłem od dłuższego czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nilbul Zgłoś Napisano 14 Maja 2018 Zbiornik około 260 litrów długości 120cm wysokość 50cm. Lampa 120w DIY na power ledach z soczewkami 60 stopni . Chodzi na 80% wisi około 25 cm nad. Dzieki za odpowiedź. A ja myślałem że mało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Maja 2018 Gdyby było mało to by rosły w górę soczewki robią swoje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 14 Maja 2018 2 godziny temu, Nilbul napisał: Zbiornik około 260 litrów długości 120cm wysokość 50cm. Lampa 120w DIY na power ledach z soczewkami 60 stopni . Chodzi na 80% wisi około 25 cm nad. Dzieki za odpowiedź. A ja myślałem że mało Zmniejszaj światło stopniowo, po 5% na tydzień z takimi samymi proporcjami niebieskie/białe, żeby szoku nie dostały korale. Muszą zdążyć zooksantele się przystosować do zmiany natężenia. Myślę że zmniejszenie o kolejne 15% w dół powinno załatwić sprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 14 Maja 2018 Trochę to dziwne że przy 120w skręconych na 80% i jeszcze lampa wisi 25cm nad wodą korale ci rosną w dół. Może to te soczewki tak działają. Ja mam podobną moc w ledach + T5 w mniejszym zbiorniku i jedynie montipora wykazywała tendencję do rośnięcia w dół, ale ona akurat rośnie 30cm od lampy. Milka ma do tafli wody ze 20 cm i cały czas pnie się do góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 14 Maja 2018 7 minut temu, pinki napisał: Trochę to dziwne że przy 120w skręconych na 80% i jeszcze lampa wisi 25cm nad wodą korale ci rosną w dół. Może to te soczewki tak działają. Ja mam podobną moc w ledach + T5 w mniejszym zbiorniku i jedynie montipora wykazywała tendencję do rośnięcia w dół, ale ona akurat rośnie 30cm od lampy. Milka ma do tafli wody ze 20 cm i cały czas pnie się do góry. Tak niby 120w u Niego, ale pytanie ile to lumenów. Zwykle power leddy mają wyższy współczynnik wydajności. Ze zdjecia jednak wygląda to na ucieczkę przed światłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 14 Maja 2018 (edytowane) Dla jasności też mam power LED cree, 3w. Tylko że bez soczewek. Dlatego jestem zdziwiony że rośnie w dół bo w mojej ocenie nie powinna przy tej mocy. Edytowane 14 Maja 2018 przez pinki (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 14 Maja 2018 Godzinę temu, pinki napisał: Dla jasności też mam power LED cree, 3w. Tylko że bez soczewek. Dlatego jestem zdziwiony że rośnie w dół bo w mojej ocenie nie powinna przy tej mocy. A jaki masz kąt świecenia bez soczewek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 14 Maja 2018 W/g producenta to 110stopni, soczewka 60, więc to by sporo wyjaśniało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 14 Maja 2018 32 minuty temu, pinki napisał: W/g producenta to 110stopni, soczewka 60, więc to by sporo wyjaśniało. Dokładnie, i tak by to wyglądało. Soczewka zbiera światło i rzuca w mniejszy kąt słup światła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nilbul Zgłoś Napisano 20 Maja 2018 Dla jasności żeby czarów nie było. Pisałem z głowy i cała prawda jest taka: Na 90% było 4x7 led - te regulowane. I 100% 2x6 led - te bez regulacji Lampa wisi dokładnie na 21 cm. Stopniowo będzie 80%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach