Gość ensso Zgłoś Napisano 30 Maja 2018 Jako były posiadacz malawi nie wyobrażam sobie samego kubła/sumpa. Sam stosowałem lata temu duży kubel z prefiltrem i glowice z dużą gąbką właśnie pod kątem odchodow. Inaczej jest kupna rzeźnia jak wspomniał kolega wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Maja 2018 14 godzin temu, Nik@ napisał: Teraz doczytałam, że autor prosił tylko o opinię osób, które miały kubełek... popełniłam offtop, więc jesli autor poprosi, to usunę swoje posty 14 godzin temu, Pawel_Q napisał: i przy trzech rybach bez odpieniacza (bez obrazy - @fresz33 ) No3 rośnie Jak się uprzesz to pewnie 12 godzin temu, grzegorz77 napisał: Jedną z wad sumpa w malawi jest to że kiepsko zbiera odchody z podłoża akwarium,a ponieważ u pyszczaków stosuje się często przerybienie aby zmniejszyć agresję to g..na na piasku bywa sporo,nie wspominając o tym że mnożą się na potęgę i nim się obejrzysz choć nie miałeś przerybienia to już masz. Zamontujesz cyrkulator i zmiecie kupy Jak widać po powyższych wypowiedziach da się w różny sposób prowadzić różne biotopy, czasami może być to przerost formy nad treścią ale jak się sprawdza to why not? "nie oszukujmy się" hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2018 W dniu 30.05.2018 o 10:49, fresz33 napisał: Zamontujesz cyrkulator i zmiecie kupy Trochę ciężko zamieść kupy pod grzebień w kominie sumpa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binek Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2018 Ja właśnie dołożyłem kubełek do swojego 2 letniego akwarium. Trochę brakowało mi filtracji mechanicznej oraz możliwości stosowania węgla. Kubełek ma podpięty pod UPS. Jeżeli UPS się rozładuje a potrwa to około 1h to przy powrocie zasilania nie włączy się( nigdy nie miałem takiej sytuacji aby prądu nie było 1h). Więc jeżeli okaże się że prądu nie było bardzo długo = czyszczenie kubełka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czupacabra Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2018 Ja od 3 lat używan tylko kubeła bo nie mam sumpa. Wady : trzeba go czyścić raz na miesiąc. Teraz gdybym zakładał akwarium od nowa to jednak zamiast kubełka wziął bym sump. Dolewka i bailling idzie wtedy do sumpaa nie do akwarium. No i sumpa w zasadzie nie trzeba czyścić więc akwarium robi się jeszcze bardziej bezobsługowe. Co do braku zasilania to nie ma problemu. Największy brak prądu jaki u mnie wystąpił to było 18 godzin i zero problemów.Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach