Skocz do zawartości
kudłaty

Chłodziarka do 1000l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niestety nie mam doświadczenia z tego typu sprzętem a muszę coś kupić. Jak się okazało w biurze gdzie stoi baniak na noc i weekendy administrator budynku wyłącza klimę, skutkiem czego skacze mi strasznie temperatura. Wybór chodziarek jest dosyć spory i nie są one tanie. W związku z tym chciał bym poznać wasze opinie i doświadczenia z tego typu sprzętem.  Co polecacie? Czego unikać? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Pozdrawiam

c9066a9bda00964aeee6ca209106e0f3u1282a1125.png?upd=20160508113251

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojego doświadczenia wynika że chłodziarki AquaMedic chodzą dłużej niż Teco i o ile nie wyzionie ducha komputer to bez problemu naprawi je każdy serwis który zajmuje się lodówkami :)

Zwróć uwagę gdzie stoi chłodziarka, weź pod uwagę że to miejsce musi być dobrze wentylowane. Jak ją zamkniesz w jakiejś szczelnej szafce to się ugotuje.

ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem ją ustawić w szafce koło dolewki. Szafka jest wentylowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem chłodziarkę AM i oddałem ją po 24h do sklepu, kultura pracy porównywalna do Ursusa. Użytkowałem Teco i kultura pracy jest OK. 

Przy wyborze miejsca na chłodziarkę warto pomyśleć gdzie będzie odprowadzane ciepłe powietrze, które generuje.

Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2.

https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc

SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów

Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success!

It’s not complicated, unless you choose to make it that way 

Pozdrawiam HAPPY REEFING!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Jacku za podpowiedź, myślałem właśnie o AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

za wartość chłodziarki  można założyć sobie klimę i masz po problemie z temperaturą w akwarium.  Klima jest jakimś alternatywnym rozwiązaniem, ale jak kto woli.  

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, twardovski.michal napisał:

za wartość chłodziarki  można założyć sobie klimę i masz po problemie z temperaturą w akwarium.  Klima jest jakimś alternatywnym rozwiązaniem, ale jak kto woli.  

Przeczytaj pierwszego posta od początku do końca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
15 godzin temu, Raffy14 napisał:

Przeczytaj pierwszego posta od początku do końca :)

przeprasza nie doczytałem - czyli wszystko wyjaśnione.  Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem trochę. Wyłącza prąd na noc czy weekend. Ok, niech będzie, a co ze sprzętem czyli pompa obiegowa itp? Pewnie jakiś ups ma się rozumieć? Jeśli tak to szukał bym innego rozwiązania. Albo dogadać się z administratorem żeby zaopatrzyć klimę w dodatkowy obwód prądu pomimo jego wyłączenia, albo jeśli to klima typu slpit inverter szukał bym pod to większego upsa. Tak czy siak na prądzie nie zaoszczędzi wyłączając go cyklicznie bo po załączeniu klima musi dużo wiecej energii zużyć żeby wychodzić pomieszczenie. Ciągła praca klimy typu inverter calkiem niezle radzi sobie pod upsem. Koszt takiego upsa z podłączeniem to ok 2700 złotych w górę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wyłącza prądu. Klima i ogrzewanie to zintegrowany system pomp ciepła i klimatyzatorów, działa dla całego budynku i nie ma możliwości osobnego zarządzania konkretnymi pomieszczeniami. Koszt chłodziarki jest niższy niż inne opcje (mówimy tu o dobrych kilku tysiącach metrów biurowca). Ups jest troszkę większy niż zakładasz ma 36 kW. Jest jak jest musi być chłodziarka. Nie ma tu co gdybać muszę coś wybrać.

PS. UPS utrzymuje w nocy i weekend tylko akwarium. Na serwerownie i inne piętra są kolejne upsy o podobnej mocy.

Edytowane przez kudłaty (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, kudłaty napisał:

Nie wyłącza prądu. Klima i ogrzewanie to zintegrowany system pomp ciepła i klimatyzatorów, działa dla całego budynku i nie ma możliwości osobnego zarządzania konkretnymi pomieszczeniami. Koszt chłodziarki jest niższy niż inne opcje (mówimy tu o dobrych kilku tysiącach metrów biurowca). Ups jest troszkę większy niż zakładasz ma 36 kW. Jest jak jest musi być chłodziarka. Nie ma tu co gdybać muszę coś wybrać.

PS. UPS utrzymuje w nocy i weekend tylko akwarium. Na serwerownie i inne piętra są kolejne upsy o podobnej mocy.

To zmienia postać rzeczy. Myślałem że to biuro typu pokój powiedzmy 20m2. Dużo pozytywnych opinni czytałem o tej:

https://sklep.wodna-kraina.pl/chlodziarka-teco-tk-1000-akwarium-do-1000l-z-grzalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, ale czekam na opinie tych co mają, mieli, a może testowali kilka. Chodzi o kulturę pracy (to o czym pisał Jacek56), awaryjność i takie tam. Sam trochę czytałem i mam mętli w głowie, stąd ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.