Trurl Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2018 Mam pytanie do wszystkich stosujących suplementację metodą Ballinga. Ponieważ planuję miejsce pod akwarium, w tym miejsce na pojemniki na płyny do Ballinga, interesuje mnie ile ml płynu z każdego z roztworów zużywają wasze akwaria na dobę. Proszę o podanie litrażu i obsady (np. mała, średnia, duża). W ten sposób będę mógł określić rozmiar kanistrów. Z góry dziękuje odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rumik21 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2018 Najlepiej brać 5l mam zbiornik 250l i zachodzi po 80 ml każdego plynu. A obsada według mnie mała bo ok 15 szczepek acr kilka euphylli , polcipora, kilka talerzowek ale nic dużego Cytuj ReefMax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2018 Ja na 400l obiegu i moim zdaniem małej obsadzie leje po 60ml. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edue Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2018 Ja na identyczne wymiary akwa jak Twoje w opisie leję już po 240ml na dobę, a korali jest troszkę, ale jak dołożę to myślę, że 400ml na spokojnie będzie, jak brać jakieś bańki to tylko 5L, mniejsze nie mają sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2018 bierz te 5litrowe. U mnie w poprzednim akwarium 120l lałem po 130ml dziennie, gdzie było całe upchane koralami. Obecnie w 375l leję narazie po 80ml dziennie, ale widzę zwiększanie się konsumpcji. Bańki pięciolitrowe będą optymalne Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kb9 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2018 Jeśli planujesz gotowego balinga i pojemniki 5l to może zastanów na miejscem pod gotowe pojemniki np. Component 1+ 2+ 3+. Cytuj Solniczka a w niej: obieg Jebao, cyrkulacja Maxspect, odpieniacz BK, lampa Maxspect, dolewka Levelautomatic Milestone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach