Gość Zgłoś Napisano 6 Września 2018 1 minutę temu, kanio10 napisał: Czyli rewizja ma być 1cm niżej od początku grzebienie tak? tak. a glowny splyw jeszcze nizej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Ok jutro to poprawię i zobaczę co z tego będzie. Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 6 Września 2018 12 minut temu, kanio10 napisał: Ok jutro to poprawię i zobaczę co z tego będzie. Jeszcze taki mały szczegół,ja mam rewizję ścięta do skosa,nie na prosto jak u Ciebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Jeszcze taki mały szczegół,ja mam rewizję ścięta do skosa,nie na prosto jak u Ciebie Beti, jakie to ma znaczenie? Możesz wrzucić fotkę tej rewizji?Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 6 Września 2018 2 minuty temu, kanio10 napisał: Beti, jakie to ma znaczenie? Możesz wrzucić fotkę tej rewizji? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka ma bo wtedy nie chlupie w rewizji Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 6 Września 2018 No dokladnie @Sygen Ci juz napisał,teraz Ci nie zrobię fotki bo jestem na dyżurze w pracy do 7 rano,końcówka ścięta w połowie:-) pod skosem poradzisz sobie Milej nocki wszystkim:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Możesz podrzucić fotkę? Gorna część ściętej rewizji 1cm niżej grzebienie czy dolna? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Kanio zetnij tą rurkę rewizji, nasuń kolanko luźno bez klejenia. Kolankiem będziesz mógł regulować wysokość wody w kominie. I będzie bezgłośnie. Przez rewizję powinno się ciut wody przelewać. Poziom wody w kominie powoinien być chociaż trochę niższy niż w akwarium. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Teraz, kanio10 napisał: Możesz podrzucić fotkę? Gorna część ściętej rewizji 1cm niżej komina czy dolna? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka dolna,ogólnie woda spływająca do komina musi być nizej jak w akwarium Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 6 Września 2018 U mnie w akwarium już ciemno. Z telefonu zdjęcie badziewnie wychodzi. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 6 Września 2018 5 minut temu, kanio10 napisał: Możesz podrzucić fotkę? Gorna część ściętej rewizji 1cm niżej grzebienie czy dolna? Na szybko z YT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Kanio zetnij tą rurkę rewizji, nasuń kolanko luźno bez klejenia. Kolankiem będziesz mógł regulować wysokość wody w kominie. I będzie bezgłośnie. Przez rewizję powinno się ciut wody przelewać. Poziom wody w kominie powoinien być chociaż trochę niższy niż w akwarium. Katani, masz u siebie zastosowane takie rozwiązanie z kolankiem?Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 6 Września 2018 tak, też miałem ścięte jak beti, ale nie było idealnie cicho. Założyłem kolanko i bajka, do teg omoge sobie je przesuwac w ograniczonym zakresie góra dół i regulować poziom wody. Co prawda z tego nie korzystam bo to system "ustaw i zapomnij", ale możliwość mam. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Możesz podesłać zdjęcie jak to u Ciebie wygląda?Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Jutro po południu. Teraz próbowałem zrobiczdjęcie ale już ciemno i z tel nie wychodzi. jutro kamerką ci filmik nagram. Chyba, że chcesz to podjedź. Sam zobaczysz. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Ok to bwde czekał na filmik jak to u Ciebie wygląda. Może dasz radę rano nagrać to byłoby super. Niestety masz dość daleko do Ciebie, miejscowość wpisana orientacyjnie. Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Tak to ma wyglądać Woda w kominie odrobinę niżej niż w zbiorniku, a dół rewizji na poziomie wody w kominie. Dzięki ścięciu woda przelewa się jedną stroną i nie chlupie. Do regulacji poziomu służy zawór na spływie, kolanko ciekawy pomysł, ale jak raz ustawisz wysokość rewizji to więcej już jej nie będziesz dotykać . Ja rurkę rewizji nie wkleiłem tylko wsadziłem w przelot. Zawsze można ją wyjąć i skrócić albo wymienić na dłuższą. Zasada jest taka że wlewasz do zbiornika odrobinę więcej wody niż wraca spływem, a nadmiar wody przelewa się rewizją. Dzięki temu w akwarium masz zawsze stały poziom równy wysokości rewizji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 7 Września 2018 Czy tak jest teraz ok? Woda ponad 1cm wyżej w akwarium niż w kominie.Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 7 Września 2018 Nie do końca. Zbyt duża różnica poziomów komin/zbiornik może powodować chlupanie wody wlewającej się do komina. Odkręć zawór na spływie i doreguluj tak żeby woda przelewała się trochę przez rewizję. W ten sposób w kominie będziesz mieć poziom wody taki jak długość rewizji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 8 Września 2018 Skoro za duża jest teraz różnica to raczej trzeba przykrecic zawor żeby podnieść poziom, dobrze rozumiem? Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 8 Września 2018 Tak. Przejęzyczylem się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 8 Września 2018 W dniu 6.09.2018 o 22:46, kanio10 napisał: Ok to bwde czekał na filmik jak to u Ciebie wygląda. Może dasz radę rano nagrać to byłoby super. Niestety masz dość daleko do Ciebie, miejscowość wpisana orientacyjnie. Przepraszam za opóźnienie, ale wrzuciłem na youtube. U mnie komin i spływ jest niesłyszalny, nawet po wyłączeniu wszystkich hałasujących urządzeń. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 10 Września 2018 Dziękuję Wszystkim za rady. Wszystko działa jak powinno. Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach