Skocz do zawartości
majestic

Chyba przekombinowałem...HELP!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od razu przejdę do rzeczy. Akwarium od startu tj. od ponad pół roku działało idealnie. Korale napompowane, parametry wydawało mi się, że są idealne (ph nieco poniżej 8, kh 8, nh4 no2 no3 po4 0 Ca powyżej 400 Mg powyżej 1300) ale.... Wraz z dodawaniem korali do akwarium (zbiornik to praktycznie same LPSy) zaczęło spadać kh ca i mg. Zacząłęm więc dozowanie Tritona core 7 i póki robiłem to ręcznie (nie zawsze codziennie) parametry ustabilizowały się (kh 8 ca i mg wg norm) było okay. Problem pojawił się gdy zamontowałem pompę dozującą, którą okazało się źle skalibrowałem, skutkiem czego kh w dwa tyg skoczylo do 10,5. (było to jakieś 3 tyg temu).

Efekty? 

Niektóre korale przestały pompować się jak wcześniej (goniopora schowała sie prawie całkiem a wcześniej miała kilku centymetrowe polipy, seriatopora podobnie pół tego co było wcześniej, jedna euphylia to samo, część zoa zamknięte od 3 tyg). Reczta korali (m in trachy, lobo, euphylie, fungia) wyglądają okay. Więc tragedii nie ma. Chciałbym jednak wrócić do poprzedniej formy mojego małego szkiełka stąd pytanie o poparcie lub zaprzeczenie podjętych przezemnie kroków i dziełań.

A więc

Skalibrowałem pompę dozującą jak najdokładniej umiałem (na wadze co do rama) oraz zmniejszyłem dozowanie Tritona o połowę- EFEKT lekki spadek kh do 10

Tydzień później

Wyłączyłem pompę dozującą całkowicie- EFEKT brak efektu do teraz (tzn od 2 tyg kh powyżej 10)

Usunąłem skarpetę filtracyjną, że by podnieść no3 i po4 (zbiornik LPS więc może korale głodują chociaż karmię sporo)- EFEKT 0 na testach

Tydzień później

Wyłączyłem odpieniacz na stałe w tym samym celu, w którym usunąłem skarpete- EFEKT po tygodniu wciąż 0 na testach

Dodatkowo, żeby podkarmić korale leje od 2 tyg red sea coral nutrition a i b wg zaleceń.

Na dzień dzisiejszy wszystko jest tak samo "źle" jak było tzn goniopora seriatopora jedna euphylia kapryszą, zwiększyła się ilość filmu bakteryjnego na szybach ALE.

-kh wciąż ponad 10 mimo braku dozowania Tritona od 2 tyg i zmniejzenia dawki na już poprawnie skalibrowanej pompie o połowę

- no3 po4 ZERO i nie mam pojęcia jak je podnieść (w przyszłym tyg sprawdze jeszcze na hance bo wiem że salifert i po4 to o kant du.. potłuc)

-dodatkowo ph jest jeszcze niżej niż bylo- dzisiejszy test pokazał 7.4...

Unikając dodatkowych pytań zasolenie na poziomie 1.025 od zawsze, refugium przychamowało ale ostatnio znów rośnie lepiej, algae scrubber zamiast zielonego od miesiąca zarasta na brązowo, temp 25 od zawsze, nh4 no2 niewykrywalne.

Jakieś rady??

Wiem, że ph zamałe. Nigdy z tym nie walczyłem... może jakiś bufer polecacie lub inny skuteczny sposób?? Wężyk od odpieniacza za okno odpada z dwóch powodów- odpieniacz wyłączyłem i nie wiem czy bedzie sens go wogóle uruchamiać a drugi to poprostu nie mam jak.

HELP!!!!

Edytowane przez majestic (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z podmiankami ? 

Jeszcze jedno , jak u mnie zoa nie ruszali zacząłem dodawać mikroelementy i od razu wszystko jak strzałą ruszyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co?? no3 po4 zero więc po co podmieniać wodę?? Podmieniam jedynie ok 15l raz na 2 mc jak odmulam piasek. Bez urazy kniaz0 ale wydaje mi się, że podmianki nie mają w tej sytuacji nic do rzeczy

Edytowane przez majestic (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, majestic napisał:

A po co?? no3 po4 zero więc po co podmieniać wodę?? Podmieniam jedynie ok 15l raz na 2 mc jak odmulam piasek

Po to aby zbić KH do docelowej wartości. LPS-y grymaszą więc konsumpcji nie ma.

3 minuty temu, majestic napisał:

A po co?? no3 po4 zero więc po co podmieniać wodę?? Podmieniam jedynie ok 15l raz na 2 mc jak odmulam piasek

Po to aby zbić KH do docelowej wartości. LPS-y grymaszą więc konsumpcji nie ma.

Karmisz suchym pokarmem ryby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm o tym nie pomyślałem... Mam niezbyt bogatą sól red sea salt więc powinno być okay. Ile zatem polecacie podmienić?? 350l w obiegu

I jeszcze jedno co z ph?? Podmiana również pomoże w tym temacie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, majestic napisał:

Hmm o tym nie pomyślałem... Mam niezbyt bogatą sól red sea salt więc powinno być okay. Ile zatem polecacie podmienić?? 350l w obiegu

Podmiany na spokojnie, aby gwałtownego skoku nie było. 

Monitorować KH i co dzień, dwa 15 litrów podmieniać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak robie i monitoruje kh co dwa dni. Sądziłem, że samo zacznie spadać i początkowo tak było. Ale dziś zrobiłem testy a tu ZONK kh wyższe niż dwa dni temu mimo braku dozowania czegokolwiek...

Pawle a reszta moich poczynań?? Przy LPSach powinienem chyba podnieść no3 i po4 choć do ledwie wykrywalnych wartości?? I co z tym cholernym ph...

11 minut temu, Pawel_Q napisał:

Podmiany na spokojnie, aby gwałtownego skoku nie było. 

Monitorować KH i co dzień, dwa 15 litrów podmieniać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema

Włącz natychmiast odpieniacz i wietrz pokój, daj spokój z tym no3 i po4 narazie. Zwłaszcza po4 salifertem ;)

Masz refugium, glony w ciemku oddają Co2 co wcale nie pomaga w podbijaniu pH.

Rób podmiany na niższym KH.

Zainteresuj się tematem Co2 Scubber, podłącz to do odpieniacza -> 

Stabilne pH pomoże w kalcyfikacji.

I pomału będzie OK.

Edytowane przez Raffy14 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to za test bo nie doczytałem

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Raffy14 napisał:

Siema

Włącz natychmiast odpieniacz i wietrz pokój, daj spokój z tym no3 i po4 narazie. Zwłaszcza po4 salifertem ;)

I pomału będzie OK.

A jeżeli po włączeniu wywala mi pianę jak kipiące mleko czego nigdy nie robił (na maxymalnym przepywie) to czekać aż przestanie czy jak??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, majestic napisał:

A jeżeli po włączeniu wywala mi pianę jak kipiące mleko czego nigdy nie robił (na maxymalnym przepywie) to czekać aż przestanie czy jak??

Przykręć go, w końcu się unormuje i zacznę bić pianę. Ma natleniać wodę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, majestic napisał:

A po co?? no3 po4 zero więc po co podmieniać wodę?? Podmieniam jedynie ok 15l raz na 2 mc jak odmulam piasek. Bez urazy kniaz0 ale wydaje mi się, że podmianki nie mają w tej sytuacji nic do rzeczy

Ja podmieniam raz na jakieś 8 - 10 miesięcy ;) , ale w soli są mikroelementy dostarczane dla korali 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co dozujesz do wody? Nie robisz podmian,odpieniacz wywali wszystko,to ze go wylaczyles ostatnio efekt nazbierał się od dłuższego juz czasu,akwarium same Lps co z mikro itp No3 Po4 zero nic dziwnego,pierw Ph trzeba ustabilizowac,czasem samemu można narobić sobie szkód;) stopniowo 5-10% podmianki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Pawel_Q napisał:

Przykręć go, w końcu się unormuje i zacznę bić pianę. Ma natleniać wodę. 

Właśnie przykręcony na maxa "gotuje się" na maxa

1 minutę temu, @Beti napisał:

A co dozujesz do wody? Nie robisz podmian,odpieniacz wywali wszystko,to ze go wylaczyles ostatnio efekt nazbierał się od dłuższego juz czasu,akwarium same Lps co z mikro itp No3 Po4 zero nic dziwnego,pierw Ph trzeba ustabilizowac,czasem samemu można narobić sobie szkód;) stopniowo 5-10% podmianki.

Przecież napisałem co dozuje. Micro i alka to triton, amino i vit red sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, majestic napisał:

Właśnie przykręcony na maxa "gotuje się" na maxa

A możesz go podnieść?

Mój stary tunze tak miał gdy włożyłem niewypłukaną watę, dwa kubki do wylania to było minimum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Pawel_Q napisał:

A możesz go podnieść?

Mój stary tunze tak miał gdy włożyłem niewypłukaną watę, dwa kubki do wylania to było minimum.

Wcześniej miałem go skręconego do połowy. Teraz po wlączeniu za chwilę wylewam 3 napełnioną butelkę 0,5 z browaru AMBER :P mam nadzieję, że się uspokoi przed północą...

P.S zmieniłem butelkę na taką po wodzie żywiec 1,5 l dla pewności, że nie zaleje wykładziny:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Często się zdarza że początkowe problemy z kh przeradzają się później na problemy z ph. Ja miałem walniętą skałę rrr, która pół roku po uruchomieniu akwarium podbijała kh, ale to inna historia. W każdym razie z przybywającym kh radziłem sobie podmianami na soli tropic marine coral pro. Ma najniższe kh na polskim rynku. Dzięki niej można swobodnie stopniowo obniżać kh i jednocześnie uzupełniać micro gdyż jest ona bardzo bogata w te pierwiastki. Dodatkowo na ph masz spadki gdyż zadusiłeś baniak wyłączając odpieniacz mając jednocześnie glony. Powyżej dobrze piszą żeby go uruchomić. Ja bym mimo wszystko dał wodę do zbadania do sklepu na kh, ca, mg i zasolenie gdyż przy takich anomaliach chciałbym mieć pewność że jakiś test nie jest "trefny", którym się posługujesz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jeżeli odpieniacz nie dziala kilka godzin to w wodzie gromadzi sie organika. Jezeli tydzien to jest jej duzo. Po wlaczeniu po kilku dniach wywala bardzo duzo bardzo rzadkiej piany ktora szybka siada i zostaje jasna woda. Moze tak dzialac kilka godzin az wytrzepie wszystko co sie nagromadzilo a potem bedzie jak wczesniej. Tez kombinowalem z wylaczaniem odpieniacza i wlasnie tak bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze dodatkowo można spróbować zrobić podmianę wody z dzialajacego akwarium sps z nizszym kh i wykrywalnymi no3 i po4. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, dla syna napisał:

Często się zdarza że początkowe problemy z kh przeradzają się później na problemy z ph. Ja miałem walniętą skałę rrr, która pół roku po uruchomieniu akwarium podbijała kh, ale to inna historia. W każdym razie z przybywającym kh radziłem sobie podmianami na soli tropic marine coral pro. Ma najniższe kh na polskim rynku. Dzięki niej można swobodnie stopniowo obniżać kh i jednocześnie uzupełniać micro gdyż jest ona bardzo bogata w te pierwiastki. Dodatkowo na ph masz spadki gdyż zadusiłeś baniak wyłączając odpieniacz mając jednocześnie glony. Powyżej dobrze piszą żeby go uruchomić. Ja bym mimo wszystko dał wodę do zbadania do sklepu na kh, ca, mg i zasolenie gdyż przy takich anomaliach chciałbym mieć pewność że jakiś test nie jest "trefny", którym się posługujesz. 

46 minut temu, Stefan85 napisał:

Jeżeli odpieniacz nie dziala kilka godzin to w wodzie gromadzi sie organika. Jezeli tydzien to jest jej duzo. Po wlaczeniu po kilku dniach wywala bardzo duzo bardzo rzadkiej piany ktora szybka siada i zostaje jasna woda. Moze tak dzialac kilka godzin az wytrzepie wszystko co sie nagromadzilo a potem bedzie jak wczesniej. Tez kombinowalem z wylaczaniem odpieniacza i wlasnie tak bylo.

1 godzinę temu, Raffy14 napisał:

Siema

I pomału będzie OK.

Qrcze mądrego dobrze czasem posłuchać. Ludzie często wieszają psy na doświadczonych akwarystach z tego forum, "że ryb wcale nie za dużo" , "że dojrzewanie to po dwóch tygodniach już się zakończyło" itp. Ja jestem w tym hobby od 8 lat i wciąż uczę się czegoś nowego. 

Po takiej wstępnej dygresji mówie co następuje :)

Raffy14- obił mi się o uszy już temat co2 scrubbera. Obiecuje, że jutro zgłębie ten temat (nie sądziłem, że kwestia ph jest AŻ taka istotna:popo:

dla syna- zrobiłem tak jak radzili w kwestii odpieniacza. I tak jak wsponiał Stefan 85 piana zwariowała, ale teraz po 1,5 godzinie pracy odpieniacza wydaje się być powoli coraz lepiej.

Zacznę podmiany od jutra, powoli po 15l co dwa trzy dni i zobaczymy jak bedzie. Póki co wstrzymam wszystko tzn dozowanie tritona, red sea amino itd oprócz karmienia do czasu, aż wszystko się ustabilizuje.

32 minuty temu, dla syna napisał:

Jeszcze dodatkowo można spróbować zrobić podmianę wody z dzialajacego akwarium sps z nizszym kh i wykrywalnymi no3 i po4. 

Z wielką chęcią ale nie mam taiego pod ręką... Zaprzyjaźniony sklep w okolicy prowadzi pakistańczyk, który zrobi naprawdę wiele, jeżeli go o to poproszę (tzn testy woda przetrzymanie korali etc) ale sam, podobnie jak ja, uwielbia LPSy więc:mooning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, majestic napisał:

Qrcze mądrego dobrze czasem posłuchać. Ludzie często wieszają psy na doświadczonych akwarystach z tego forum, "że ryb wcale nie za dużo" , "że dojrzewanie to po dwóch tygodniach już się zakończyło" itp. Ja jestem w tym hobby od 8 lat i wciąż uczę się czegoś nowego. 

Po takiej wstępnej dygresji mówie co następuje :)

Raffy14- obił mi się o uszy już temat co2 scrubbera. Obiecuje, że jutro zgłębie ten temat (nie sądziłem, że kwestia ph jest AŻ taka istotna:popo:

dla syna- zrobiłem tak jak radzili w kwestii odpieniacza. I tak jak wsponiał Stefan 85 piana zwariowała, ale teraz po 1,5 godzinie pracy odpieniacza wydaje się być powoli coraz lepiej.

Zacznę podmiany od jutra, powoli po 15l co dwa trzy dni i zobaczymy jak bedzie. Póki co wstrzymam wszystko tzn dozowanie tritona, red sea amino itd oprócz karmienia do czasu, aż wszystko się ustabilizuje.

Z wielką chęcią ale nie mam taiego pod ręką... Zaprzyjaźniony sklep w okolicy prowadzi pakistańczyk, który zrobi naprawdę wiele, jeżeli go o to poproszę (tzn testy woda przetrzymanie korali etc) ale sam, podobnie jak ja, uwielbia LPSy więc:mooning

Woda z dobrego baniaka z lpsów też może być. Ważne żeby powoli zlecieć z tym kh i nie wypłukać micro. Będzie git zobaczysz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...pomyślę o wycieczce na miasto w takim razie:)

Zgłębiłem również wstępnie temat co2 scrubbera, rozumiem, że chodzi o coś takiego??

https://www.ebay.co.uk/itm/Aquarium-co2-scrubber-oxygen-reactor-reef-tank-media-medical-grade-colour-change/291934329398?hash=item43f8a45a36:m:mp0yFkqVEPPybyLA11YUGfg

Mam chyba lepszą opcję niż poprzednia

https://www.ebay.co.uk/itm/ATI-Carbo-Ex-1ltr-Co2-Scrubber-Disposable/173502918673?hash=item2865947011:g:plkAAOSwXOBbht3M

ATI Carbo Ex 1lt Co2 zamówione na poniedziałek będzie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jop, to po prostu byle jaki pojemnik, w którym jest wapno sodowane i powietrze zanim trafi do odpieniacza, ma przejść przez wkłady :) Może być zrobiony z butelki, byle czego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Raffy14 napisał:

Jop, to po prostu byle jaki pojemnik, w którym jest wapno sodowane i powietrze zanim trafi do odpieniacza, ma przejść przez wkłady :) Może być zrobiony z butelki, byle czego.

Tak wiem i już znalazłem uzupełnienie do tego pojemnika w cenie 23f za 5l. nie wiem czy da sie otworzyć ogrinalny pojemnik ati. W razie czego zrobie jakieś diy i zobaczymy jakie będą efekty.

Pozdrawiam serdecznie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
7 godzin temu, majestic napisał:

Tak wiem i już znalazłem uzupełnienie do tego pojemnika w cenie 23f za 5l.

wpisz w google Wapno sodowane do znieczuleń są np. po 60zł za 5l :)

i temat do zerknięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.