dla syna Zgłoś Napisano 13 Września 2018 Ktoś miał do czynienia z tym sprzętem? http://aadg.pl/akwarystyka-slodkowodna/pozostale-slodkowodne/testy-i-mierniki/fotometr-multifotometr-inteligentna-analiza-wody.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 13 Września 2018 Nie wierzę w to.. wyznaje taka zasadę "Jak coś jest do wszystkiego to jest do D."Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 14 Września 2018 Dokładność na poziomie 10-12% nie napawa optymizmem szczególnie przy tej cenie. Ale wynika to pewnie własne z multi zastosowania tego urządzenia. Dodatkowo myślę że większość z tych "pomiarów" jest po prostu wyliczona przez aplikację na telefonie na podstawie pomiarów które ten fotometr jest w stanie w rzeczywistości wykonać. Jak dla mnie niestety szału nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Września 2018 Dziwne że wybór jest taki mały. Fotometr to w sumie nie jet komplikowane urządzenie. Dobra dioda świecąca, jakiś fotorezystor czy czujnik barwy światła i i mikro kontroler typu arduino. Na podstawie tłumienia wiązki po przejściu przez fiolkę z próbką i odczynnikiem mamy wynik niezależny od naszego oka, zmęczenia, pory dnia.... Chyba tak właśnie działają hanki. Kalibrujesz na czystej próbce, dodajesz odczynniki czekasz chwilę a urządzenie porównuje światło przechodzące przez fiolkę po kalibracji z tym po dodaniu odczynników i masz wynik. Kwestia dobrej diody nadawczej i odbiorczej która pewnie sporo kosztuje w detalu ale grosze jeżeli ktoś kupuje w hurcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach