kamil162 Zgłoś Napisano 22 Września 2018 Witam mam problem z euphyllia A mianowicie jedną główka bieleje. Ogólnie ładnie się pompuje przez cały dzień. Co o tym myślicie? Parametry no3 -25; po4-0; kh - 8.9; Ca 460; mg 1500; zas 1.26 Testy salifert Mh I Ca aquaforest Zasolenie mierzone refraktometrem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 22 Września 2018 Po4 czym sprawdzane? Weź te no3 zbij do ludzkiego poziomu dla korali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil162 Zgłoś Napisano 22 Września 2018 51 minut temu, Raffy14 napisał: Po4 czym sprawdzane? Weź te no3 zbij do ludzkiego poziomu dla korali Po4 salifert. Stosuje no3po4x + podmiany co tydzień 10% to kostka 30l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 22 Września 2018 Jak zaczniesz bardziej karmić suchym to ci zejdzie No3 - jak stosujesz No3Po4X od RedSea to tam musi być balans między No3 a Po4 i wtedy poleci w dół No3 jak będzie dostępne Po4. Ale raczej 25 nie jest tu wielkim problemem, stawiam na zasolenie i za duże KH przy tych wartościach zasolenie raczej by podchodziło pod 1,027 1,028 zwłaszcza przy takim wielkim Mg. Sprawdzałeś na czymś ten refraktometr? robiłeś mu kalibrację? Dodatkowo Euphylia może bieleć gdy nie ma w wodzie mikro, dajesz jakieś mikroelementy? np Fe w kropelkach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 22 Września 2018 Moim zdaniem niski poziom lub brak micro (Fe, K, Sr, I), te 4 pierwiastki mogą mieć wpływ na Euphyllie. Być może z niskim poziomem micro znajduje się wyższy poziom metali ciężkich a w szczególności miedź. Co do zasolenia to coś tutaj nie gra. Zbyt wysokie poziomy macro tak jak @Ura napisał. Euphyllia zaczyna zrzucać zooksantelle. Spodziewał bym się w krótkim czasie bielenia pozostałych główek. Pomijam oczywiście skoki temperatury w ostatnich miesiącach bo nic na ten temat nie pisałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 22 Września 2018 Mg w kosmicznie wysokie. W oceanie jest 1250 przy podobnym zasoleniu. 25 mg/l NO3 nie szkodzi Euphylli. Moim zdaniem to brak mikroelementów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 22 Września 2018 MG nie ma żadnego wpływu na korale, na pewno nie do takiego stopnia. Moje euphylie są soczyście zielone przy takim MG Moim zdaniem lekkie zagłodzenie jeśli Po4 jest faktycznie 0.00, plus wysokie no3. W braki mikro przy regularnych podmianach ciężko mi uwierzyć. Patrzę też na skałę i szkielet korali. Jaka sól leci do baniaka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 22 Września 2018 (edytowane) Napisałem tylko, że Mg jest wysokie a nie, że to może być przyczyna. Potas też możesz mieć wysoki - nawet 1200 Mg/l. Fosforany też możesz mieć wysokie - 1 - 2 mg/l i piękne korale sps, lps itp... Nie tylko ja tak uważam: Morski ekosystem jest dość złożony i nie zbadany. Warto pamiętać o tym, że nie mamy pojęcia o tym co jest w oceanach i większość ich objętości pozostaje nie zbadana.... Edytowane 22 Września 2018 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 22 Września 2018 Owszem, masz rację. Miałem piękne korale przy no3 25 i po4 0,50, gdy równowaga była zachowana to nie było problemu. Problem się pojawiał, gdy jednego z makroelementów zabrakło (no3-0, po4-0,50). Do dzis pamiętam mojego wyblakłego z różowymi quadri, spranego totalnie z koloru. Jednego pierwiastka zabraknie, to jest blokada pobierania innych. Roślinni akwaryści o tym wiedzą dobrze W braki mikro przy regularnych podmianach nie za bardzo wierzę, prędzej w blokadę dlatego radzę obniżyć no3 - nie zaszkodzi, a może pomóć A akwarium to nie ocean To zamknięty system całkowicie zależny od nas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 23 Września 2018 Jako, że się uczepiliście tego PO4 mierzone salifertem - więc 0,00 bym nie podejrzewał. Widząc ciemną gąbkę na podstawce, stan podłoża, glon na szczepce... Przypuszczam iż pomiar PO4 może być wątpliwą sprawą. (zweryfikował bym to na hance) Kamilu - podajesz nam obecne parametry a jak one zmieniały się w czasie np 14-31 dni ? Jakie temperatury panowały w zbiorniku w sierpniu ? Jak wygląda sprawa z wirkami i pasożytami ? Kąpałeś euphylie w jakimś dipie ? czym ją dokarmiasz w jakiej ilości i jak często? Jakiej wielkości jest system, jak długo funkcjonuje, w jaki sposób prowadzony jest system - podmiany występują czy należysz do grona osób prowadzących bez podmian. Wg zdjęcia euphylia nie jest "ładnie napompowana" w ciągu dnia wygląda to lepiej? Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bishop358 Zgłoś Napisano 23 Września 2018 (edytowane) Podepnę się pod temat. Moja Euphyllia oprócz tego że traci swój oryginalny zielony kolor pod pełnym oświetleniem to na dodatek robi się powoli przeźroczysta. Pod samą aktyniką widać że zielony kolor wraca w jakimś stopniu jednak nie pełni. Oprócz tego nie pompuje się tak jak powinna. Parametry: Ca 395 Mg 1450 Kh 8 Zasolenie 1,026 SG Sól Red Sea Coral Pro Temp 25 - 25.5 No3 1 (tester przeterminowany) Po4 0 (mała Hanka) Moc lampy to 144 waty dla 112 litrow Edytowane 23 Września 2018 przez Bishop358 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 23 Września 2018 Masz chyba slimaki osiadłe ale to takie info tylko ze zdjęcia. U Ciebie będzie podobnie wg mnie jak u autora tematu. Z dużym naciskiem na Fe, Sr i I za niskie. Mozna by było jeszcze zerknąć na potas. Najlepiej zrobić icp. A baniak nie jest zbyt świeży? I czy czasem nie ma miedzi podwyższonej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil162 Zgłoś Napisano 24 Września 2018 (edytowane) W dniu 22.09.2018 o 21:06, Ura napisał: Jak zaczniesz bardziej karmić suchym to ci zejdzie No3 - jak stosujesz No3Po4X od RedSea to tam musi być balans między No3 a Po4 i wtedy poleci w dół No3 jak będzie dostępne Po4. Ale raczej 25 nie jest tu wielkim problemem, stawiam na zasolenie i za duże KH przy tych wartościach zasolenie raczej by podchodziło pod 1,027 1,028 zwłaszcza przy takim wielkim Mg. Sprawdzałeś na czymś ten refraktometr? robiłeś mu kalibrację? Dodatkowo Euphylia może bieleć gdy nie ma w wodzie mikro, dajesz jakieś mikroelementy? np Fe w kropelkach ? Wczoraj skalibrowałem refraktometr i zasolenie wyszło 1,027 do wody dodaje 2 razy w tygodniu PhytoChrom Brightwell po 0,6ml W dniu 22.09.2018 o 21:18, dla syna napisał: Moim zdaniem niski poziom lub brak micro (Fe, K, Sr, I), te 4 pierwiastki mogą mieć wpływ na Euphyllie. Być może z niskim poziomem micro znajduje się wyższy poziom metali ciężkich a w szczególności miedź. Co do zasolenia to coś tutaj nie gra. Zbyt wysokie poziomy macro tak jak @Ura napisał. Euphyllia zaczyna zrzucać zooksantelle. Spodziewał bym się w krótkim czasie bielenia pozostałych główek. Pomijam oczywiście skoki temperatury w ostatnich miesiącach bo nic na ten temat nie pisałeś. Skoków temperatury nie było, mieszkanie jest klimatyzowane i stała temp w akwarium to 26stopni 21 godzin temu, chwialek napisał: Jako, że się uczepiliście tego PO4 mierzone salifertem - więc 0,00 bym nie podejrzewał. Widząc ciemną gąbkę na podstawce, stan podłoża, glon na szczepce... Przypuszczam iż pomiar PO4 może być wątpliwą sprawą. (zweryfikował bym to na hance) Kamilu - podajesz nam obecne parametry a jak one zmieniały się w czasie np 14-31 dni ? Jakie temperatury panowały w zbiorniku w sierpniu ? Jak wygląda sprawa z wirkami i pasożytami ? Kąpałeś euphylie w jakimś dipie ? czym ją dokarmiasz w jakiej ilości i jak często? Jakiej wielkości jest system, jak długo funkcjonuje, w jaki sposób prowadzony jest system - podmiany występują czy należysz do grona osób prowadzących bez podmian. Wg zdjęcia euphylia nie jest "ładnie napompowana" w ciągu dnia wygląda to lepiej? Cześć, wczesnej no3 było tez około 25 lub wyżej, po4 wowczar bylo na poziomie 0,03. temperatury w zbiorniku są stałe. Akwarium prowadzę od kwietnia i euphyllie mam od konca maja, nie kąpałem jej w żadnym dipie. Nie zauważyłem również żadnych pasożytów ale że jestem świeżakiem mogłem coś pominąć, jak pisałem dozuje do akwarium Phytochrom 0,6ml 2 razy w tygodniu. Akwarium Newa More nm30r. Podmiany robię regularnie co tydzień. Sol jaką stosuje to ReefCrystals, koral w ciągu pompuje się dużo bardziej nawet ta białobezbarwna część. W tej minikaskadzie mam Puregin, ChemiPure blue oraz kilka kostek Xport BIO BLOCKS, bakterie stability Ostatnio walczyłem z zielonymi glonami nitkowatymi ale dolabella uporala sie z nimi w 2 noce Jak mam zbić No3 poza podmianami bo one chyba nic nie dają? Edytowane 24 Września 2018 przez kamil162 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 24 Września 2018 Purigen i chemipure mocno wciągają też mikro. Na No3 spokojnie karmienie chrupkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil162 Zgłoś Napisano 24 Września 2018 Godzinę temu, Ura napisał: Purigen i chemipure mocno wciągają też mikro. Na No3 spokojnie karmienie chrupkami Puregin mam od samego początku więc chyba czas na wymianę. "Chrupkami"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 24 Września 2018 suche jedzenie dla rybek podbija Po4 dzięki temu No3Po4X ma dobre proporcje No3 do Po4 i spadają oba parametry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bishop358 Zgłoś Napisano 24 Września 2018 18 godzin temu, dla syna napisał: U Ciebie będzie podobnie wg mnie jak u autora tematu. Z dużym naciskiem na Fe, Sr i I za niskie. Mozna by było jeszcze zerknąć na potas. Najlepiej zrobić icp. A baniak nie jest zbyt świeży? I czy czasem nie ma miedzi podwyższonej? Tego sie chyba najbardziej obawiałem. Nie mam pojęcia czy/ile miedzi występuje w wodzie, nie mierzyłem. Chyba test ICP będzie nieunikniony. Trochę dziwne że na bogatej soli przy obsadzie małych dwóch miekkasów, jednego ukwiała i jednego lpsa byłby aż taki niedobór mikro. Baniak ma ok 4,5 miesiąca. 18 godzin temu, dla syna napisał: Masz chyba slimaki osiadłe ale to takie info tylko ze zdjęcia. Dzięki za info, zastanawiałem się co to jest Już je zeskrobałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach