Beti Zgłoś Napisano 9 Października 2019 A ja myślę że całą przyczyną tego wysokiego NO3 był ten syf który miałeś w sumpie,powinno być teraz lepiej. Ja czyszcze sumpa co 3 miesiące,pompę obiegową,falowniki,odpieniacz,siporax,i na koniec dobra dawka bakterii special blend. Ps.siporax miałam na myśli przepłukanie w solance z podmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
human_87 Zgłoś Napisano 9 Października 2019 1 godzinę temu, =Fresz= napisał: zabrakło Ci skali na teście Colombo No3 Tak, to na pewno ja jestem winny, ze NO3 podskoczyło. Bywa. Moja wina też, że nie mierzyłem regularnie. W każdym razie, długo starczała mi skala Colombo. Jak po tym NO3PO4 nie spadnie, to kupie test saliferta... tam skala jest do 100! Skala w Colombo jest do 4,0 mg/l... To jest test da tych co mają niskie wartości. Tragedii nie ma. To tylko złowrogo brzmi to zdanie, że skala się skończyła... Cytuj >>Purple Reef<< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 9 Października 2019 A przy czyszczeniu sumpa nie przeszkadzają ci te kontrolery od pomp. W tym miejscu jest do nich fajny dostęp. Ale przy jakich kolwiek pracach w sumpie, nie zalanie ich jest prawie niemozliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
human_87 Zgłoś Napisano 9 Października 2019 42 minuty temu, pawellb napisał: A przy czyszczeniu sumpa nie przeszkadzają ci te kontrolery od pomp. W tym miejscu jest do nich fajny dostęp. Ale przy jakich kolwiek pracach w sumpie, nie zalanie ich jest prawie niemozliwe. Przeszkadzają! Zgapiłem ten pomysł z jakiegoś zdjęcia z neta i do tego przykleiłem je kropelką do szyby. Przewiesiłem ręcznik przez szybę zakrywając je, jak wczoraj czyściłem sumpa. Czasami moja mama robi coś w akwarium (podnosi przewrócone ślimaki, przewrócone koeale przez jeżowca, orzegarnia piasek) i wiem, że jej jest łatwiej wyłączyć cyrkulacje jak jest wszystko na wierzchu. Przymierzałem te kontrolery również na drzwi od stelaża, ale była za duża plątanina kabli, a niektóre przewody była za krótkie... Cytuj >>Purple Reef<< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
human_87 Zgłoś Napisano 13 Października 2019 /UPDATE/ W końcu po tygodniu podawania NO3PO4-X, odpieniacz zaczął konkretnie wyrzucać syf. Przez ostatnie dni nic nie odpieniał prawie. Mam nadzieję, że będzie miało to konkretne odzwierciedlenie w teście na NO3. Cytuj >>Purple Reef<< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach