Tygrys111 Zgłoś Napisano 30 Września 2018 Witam 15 pażdziernika mija pierwszy roczek od założenia solniczki. a tu nagle glon no3 10 po4 0 mg 1440 ca 480 zasolenie 1.024 sól AF filtracja reef pack 250+purigren.phosguard.węgiel seachema.kilka kulek Maxspect Bio-Media Nano-Tech Bio-Sphere. Skoczyło no3 dozuję probio s np pro 1 kropla co dwa dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 30 Września 2018 Jakie masz Kh? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 30 Września 2018 34 minuty temu, Tygrys111 napisał: a tu nagle glon patrząc na ilość tego dziadostwa to nie tak, nagle Ja też miałem tego trochę na skalę ale przy terapii na bryopsis padło wszystko zielone na skałach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 30 Września 2018 Kh 9 Ph 8.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 30 Września 2018 W poprzednim akwarium też po roku, może dłużej akwarium zaczęło zarastać podobnym glonem. Odsysałem, odrywałem i robiłem to regularnie co tydzień podczas podmianki wody. Do tego zwiększyłem ilość podmienianej wody. Szyby jakoś specjalnie nie zarastały, normalnie tak jak zawsze. U mnie pomogło. Tylko wiadomo,że każde akwarium jest inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz95 Zgłoś Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Też miałem tego glona kiedy akwarium dojrzewało i 4 szt. Tectus fenestratus załatwiły problem w mig. zjadały go aż miło Edytowane 30 Września 2018 przez Grzegorz95 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 1 Października 2018 Szyby czyszczę dwa razy dziennie z nalotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Dzisiejsze testy No3-5 Po4-0 Kh-9 Glon nadal się utrzymuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 8 Października 2018 A nie myślałeś nad dołożeniem do systemu filtra glonowego. Wpuść glonozerców, duże kępy rwi, szczoteczka też się przyda. Do filtra wata. Rozumiem, że glony masz od początku? Skała z pewnego źródła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Glony teraz się pojawiły akwarium ma rok czasu filtr glonowy fajna sprawa ale jak się ma sumpa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Chodziło mi o przepływowy filtr. Jeśli teraz glony wyskoczyły, to nie odkryje Ameryki, parametry. Zachwianie. Piszesz, że no3 zredukowane, więc mechaniczne usuwanie i pozeranie przez zwierzaki da radę. Nim pojawiło się to dziadostwo po4 jakie miałeś. Teraz 0 pewnie konsumpcja glonowa. A zmian większych w baniaczku nie było? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Zmiana soli z reef crystals na af. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Dobrze jest takie zmiany robić stopniowo. Tzn. na początku mieszać ze sobą sól. Choć to nie reguła. Zmiana soli i zaraz łąka glonów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Salarias jak dwa dni jeść nie dostanie to może się za glony weźmie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Godzinę temu, Tygrys111 napisał: Glony teraz się pojawiły akwarium ma rok czasu filtr glonowy fajna sprawa ale jak się ma sumpa. Jeśli chciałbyś mieć slgaescrubber w zbiorniku glownym, to zobacz sobie ten filmik: diy za grosze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Właśnie tego szukałem ty zawsze się wstrzelisz z odpowiedzią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Października 2018 taką siatkę dostaniesz np. tu https://allegro.pl/kategoria/dziewiarstwo-kanwy-258755?string=Kanwa plastikowa&order=m&bmatch=baseline-nbn-col-1-0-0725 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Jakieś konkretne wymiary tego filtra mają być bo mam pudełko 22x22x6cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 20 Października 2018 Czy zwykła obudowa uniwersalna elektryczna czarna nie zaszkodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2018 Ma ktoś z Łodzi korale lpsy lub spsy na sprzedanie chętnie bym coś dorzucił do swojego zbiornika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach