Skocz do zawartości
lysy23111

Klejenie skały

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Proszę o podpowiedz jakim klejem posklejać syntetyczna skałe poza akwarium . Dziekuje za rade .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kleiłem moją skałę Marco Rock klejem AF stone fix i jestem bardzo zadowolony.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również mogę polecić AF Stone fix 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam autora tematu, ale podepnę się.

A co myślicie o klejeniu skały (skała-skała lub skała-szyba) szczególnie ta druga opcja mnie interesuje silikonem akwarystycznym?

Po przeprowadzce będę robił restart i chciałbym zrobić konstrukcję podobną do tej:

546675500540aeb50ee9e9b82d63ec88.png

I zastanawiam się czym przymocować skałę RRR do komina jak i do tylnej szyby.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lapsiak84

Klejenie do szyby silikonem będzie ok, pod warunkiem, ze odpylisz powierzchnię i dasz go bardzo dużo tam gdzie jest rozciąganie, a w miejscu ściskania zrobisz płaską powierzchnie równo dociskającą do szyby (najlepiej z ceresitu) , dodatkowo musisz tak mocować, aby uniemożliwić przypadkowy obrót ( wystarczy, ze będą co najmniej trzy klejenia nie będące w jednej linii).  Jak kamienie przykleisz za luźno to bd mógł ściąć silikon, a wtedy katastrofa.

Kleiłem tło z kamyczków i półki, które były luźne odpadły po 2 latach. Silikon się trzymał szkła i kamieni, ale przerwał się (ściął) przy obrocie.

Oddam/zamienię sarco na cokolwiek miękkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kamienie przykleisz za luźno to bd mógł ściąć silikon, a wtedy katastrofa.
Kleiłem tło z kamyczków i półki, które były luźne odpadły po 2 latach. Silikon się trzymał szkła i kamieni, ale przerwał się (ściął) przy obrocie.

Nie bardzo rozumiem o jakim obrocie mówisz i jakim zcinaniu?

Ja bardziej myślałem o tym, że np pułki skalne aby nie spadały przyłapywać silikonem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to wytłumaczyć :/  Przez obrót, rozumiem luzy na skałce, jak bd układał korale/manewrował w akwarium i nadusisz na krawędź kamienia przyklejonego do szyby to może sie zerwać sylikon w taki sam sposób sposób jak skręcona plastelina.

Oddam/zamienię sarco na cokolwiek miękkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. To juz rozumiem. Dla tego myslalem ze skale jednak ze soba klejem. A silikonu tylko urzyc np aby sie trzymalo tylnej szyby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
15 godzin temu, lapsiak84 napisał:

chciałbym zrobić konstrukcję podobną do tej:

szczerze odradzam - ustawić cyrkulacje .. masakra a detrytus będzie się zbierał w każdym zakamarku ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej...

Konstrukcja wyglada pieknie, jednak podobnie jak Marek mysle ze cyrkulacja moze byc problemem, chyba zeby zrobic wolne miejsce w rogach na tylnej szybie to widze tam jakis Maxpect Gyre czy chinski odpowiednik cyrkulatora z seri CP...

Sa ludzie, ktorzy nie czyszcza tylnej szyby, ale ja nie moglbym spac, wiedzac ze nie wjade tam czyscikiem co dotyczy takze bocznych szyb...

Widzialem kiedys polki skalne na magnesie i to rozwiazanie dla mnie jest sensowne, gdyz polke mozna dac nizej lub wyzej dla aklimatyzacji korala od swiatla a takze by wyczyscic to miejsce (moja obsesja)...

Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie myslalem zeby nie robic tej konstrukcji na bocznej szybie. Napisalem ze chce podobnie zrobic ale nie tak samo.

Tez uwazam ze nawet obklejajac komin nie chce go obkleic szczelnie a bardziej azurowo.

O tylna szybe tylko oprzec kilka konstrukcji z półkami.

W akwarium beda smigały dwie maxpect gure xf - 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.