ThePepo Zgłoś Napisano 7 Listopada 2018 Witam od 2 tygodni zauważyłem problem częstego pojawiania się brązowego nalotu, glonu nie wiem dokładnie co to i skąd się bierze ,dziennie pipetą zdmuchuje te farfocle z korali stresując je ale następnego dnia to samo na foto widać szczepek który ma schowane polipy po dmuchnięciu go pipetą i widzę ze tkanka zaczyna się robić brązowa czego wcześniej nie było , koral na co dzień wygląda być zadowolony napompowany dodam ze jest ze mną już miesiąc i nie miałem z nim żadnego problemu , na drugiej fotce to samo widać taki cienki włos z tego glonu i braki tkanki spowodowane dziennym podmuchiwaniem gwałtownym z powodu glonu ale powoli poddaje się i nie wiem co dalej bo te dmuchanie nic nie daje dziennie wraca ta sama ilość reszta korali ma się dobrze , żadnych zmian w zbiorniku nie robiłem, próbowałem zmniejszyłem ilość światła białego z myślą ze będzie spowalniało odrastanie glonu ale nie bez zmian na ostatniej force jest pokazane trudno dostępne miejsce które omijam przy czyszczeniu szyb i bardzo podobne są te nitki do tego co na koralach się pojawia morze to pomorze w diagnozie. Akwarium 400L+100L sump ,oświetlenie led mix 300w (250w R.Blue - 50 w 10000k) świece 12h całość max 6 H cyrkulacja Rw15, Rw,4 Vp- 102 , Obieg Jebao 9000L na 100% ,Skała 30 Kg z tego 10Kg żywej z przekładki, Odpieniek ATI Twister na igle AB 2000/1 38W ,Filtr Przepływowy z mediami na Krzemiany , DSB+Refugium nad nim świeci w nocy 30W 10 000k 10L siporax Pełny baling AF+Strongi od 3 miesięcy 25ml na dobę + co 2 dni żelazo af 4 krople + Lugola 4 krople podmianki co 3 tygodnie 20L + 1 ampułka bio digesta bakterie Korale mieszane miękkie,4 szt lps, i szczepki sps początki Sól = Blue Tresure Zbiornik prowadzi się od 7 miesięcy i raczej żadnych problemów nie miałem z niczym dojrzewanie plagi po 3 miesiącach odeszły i zarybiałem obsady 10 szt rybek + kreweta Karmię 4 x kostka Mysis 1 x dziennie . Parametry poniżej mierzone testami Seiferta co 1 lub 2 tygodnie wychodzą prawie identyczne . 23.10.2018 28.10.2018 wynik testów przed podmiana 20L Kh=8,3 Kh=8,3 Po4=0,03 lub 0 Po4=0,03 lub 0 NO3=10 NO3=10 CA=430-435 CA=410-415 Mg=1440-1410 Mg=1450-1460 Zasolenie 1025 Zasolenie 1026 mierzone refraktometrem Temp wody miedzy 28/29 stopni W ten weekend wymieniłem żywice w RO bo pokazywało 0,02 na Tds teraz jest 000 Sory za jakość zdjęć P8 to max co potrafił . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) Myślę że : Przenawoziłeś Za mało biomasy do tego co podajesz Za dużo karmisz , pokazały się bąble powietrza na końcach nitek ? Oby się nie pokazało Dino za niedługo Edytowane 7 Listopada 2018 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThePepo Zgłoś Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) Godzinę temu, AnT napisał: Za dużo karmisz , pokazały się bąble powietrza na końcach nitek ? Tak zdąża się bąbelek powietrza , sugerujesz Balinga STOP? Ale z tego co wiem to Dino zaczęło by występować też w innych miejscach a tu ciągle wraca na szczepkach ... Edytowane 7 Listopada 2018 przez ThePepo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) To już pytanie do ekipy z AF Edytowane 7 Listopada 2018 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThePepo Zgłoś Napisano 7 Listopada 2018 Godzinę temu, AnT napisał: Za dużo karmisz Karmienie, masz na myśli Rybki? 4 kostki to za dużo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) Dużo trochę karmisz jak na 10 rybek. No chyba że są duże. Jedzenie powinno zniknąć w 3-5minut. Dodatkowo lejesz pełny balling i jeszcze dajesz strongi. Af z tego co wiem w ballingu są już strongi. Trzy rzeczy przychodzą mi do głowy: 1. Przenawożenie 2. Za dużo papu dla ryb 3. Trochę za wysoka temperatura (ustaw tak żeby wahała się pomiędzy 25-25,5 st C) Jeśli sytuacja się nie poprawi po kilku tygodniach od zmian, zrób badanie icp wody. Edytowane 7 Listopada 2018 przez dla syna (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dephire Zgłoś Napisano 8 Listopada 2018 Jak sam rozrabiasz to nie masz strongów, jak kupujesz gotowca to wtedy jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThePepo Zgłoś Napisano 8 Listopada 2018 12 godzin temu, dla syna napisał: 3. Trochę za wysoka temperatura (ustaw tak żeby wahała się pomiędzy 25-25,5 st C) Nie mam możliwości jak zbić temperaturę po prostu temperatura w pokoju ,lampy,i chyba sprzęt (pompy) generują tyle temperatury, musiał bym wodę mrozić w butelkach i do zamrażalnika potem do sumpa ,spróbuje 2 godziny temu, Dephire napisał: Jak sam rozrabiasz to nie masz strongów, jak kupujesz gotowca to wtedy jest. AF czysty Ca + Mg + Kh + strągi dodaje się osobno do namieszanych składników jako uzupełnienie mikro makro i to dodaje według instrukcji załączonej w opakowaniu strągów więc nie daje podwójnej dawki 12 godzin temu, dla syna napisał: Dużo trochę karmisz jak na 10 rybek. No chyba że są duże. Jedzenie powinno zniknąć w 3-5minut. Obsada : 1.Babka kopiąca Pularis 10 cm 2.Borsuk 15cm 3.Błazenki 2szt 2lata 4.Zebrosoma disjacji 7cm 5.Chelmon 10cm 6.Doktorek 8cm 7.chromis 1szt 8.Pterapogon 2x 9.Krewetka boksująca Przepraszam za nie profesjonalne nazwy rybek Tak pokarm znika do 5 min na 100% to bardzo głodna ekipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) Spróbuj dawać po 3 kostki na dobę przynajmniej przez jakiś czas. Strongi podawaj 50% z tego co dajesz. Zobaczysz czy będzie jakiś efekt. Jeśli nie poprawi się to pozostaje icp wody. Mógłbyś jeszcze zwiększyć częstotliwość podmian na co tydzień. Edytowane 8 Listopada 2018 przez dla syna (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 8 Listopada 2018 Dwa lub trzy wiatraki nad sumpa lub akwa i temperatura spadnie. Ja mam dwa (jeden ma12cm x12cm). Od jakiegoś sprzetu. Do nich czujnik temperatury z allegro za 20 pare zł i śmiga aż miło. Temperatura 25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Listopada 2018 4 godziny temu, ThePepo napisał: Nie mam możliwości jak zbić temperaturę trzeba wietrzyć ... masz wentylowaną szafkę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThePepo Zgłoś Napisano 8 Listopada 2018 4 godziny temu, silvia napisał: trzeba wietrzyć ... masz wentylowaną szafkę ? Tak wentylowana i śmiga tam wentylator na czasówce co 30 min a nad akwarium tez mam kratki wentylacyjne i jedna część zabudowy prawie zawsze otwartą . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 8 Listopada 2018 Hej... Jezeli sie myle to mnie popraw, lecz wydaje mi sie ze zaden wiatrak nie dmucha bezposrednio na tafle wody a czym bardziej zmarszczona powierzchnia, tym szybciej cieplo oddaje co oczywiscie przenosi sie na dolewke, ktora wlewa znacznie wiecej/czesciej wode RODI na miejsce wyparowanej...W lecie czasami schodzi mi ponad dwa razy tyle RODI... U mnie caly wlaczony sprzet podgrzewa wode o gora dwa stopnie a w mieszkaniu w okresie chlodnym mam 22-23 C, tak ze czasami grzalka sie wlaczy na chwile... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) 3 godziny temu, ThePepo napisał: Tak wentylowana i śmiga tam wentylator na czasówce co 30 min ja bym wmontował went. (np. 12cm taki od kompa) w ściankę by dmuchał do szafki bo ten tak jak stoi to tylko miesza powietrze w środku - niewiele to daje lepiej go ustawić by zasysał świeże albo wydmuchiwał z szafki na ebayu za około 40 zł (poniżej 9-10$) można kupić STC 1000 - steruje i grzałką i wentylatorami (można podłączyć "całe stado" czyli do 10A na gniazdo) jak to podłączyć ? było na forum kilka razy Edytowane 8 Listopada 2018 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 8 Listopada 2018 Jaką masz średnią temperaturę powietrza w pokoju? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThePepo Zgłoś Napisano 8 Listopada 2018 3 godziny temu, Iceberg napisał: Jezeli sie myle to mnie popraw, lecz wydaje mi sie ze zaden wiatrak nie dmucha bezposrednio na tafle wody Cześć tak to prawda nie dmucha bezpośrednio na tafle wody. Mam gdzieś taki sterownik RTC-coś tam z aledrogo zamontuje się + 2 x 12cm średnicy wentylatorki 38 minut temu, silvia napisał: ściankę by dmuchał do szafki bo ten tak jak stoi to tylko miesza powietrze w środku słuszna uwaga poprawie to i zamontuje gdzieś w mniej widocznym miejscu w ściance lub na tej kratce od środka w celu poprawienia cyrkulacji powietrza 24 minuty temu, dla syna napisał: Jaką masz średnią temperaturę powietrza w pokoju? około 25 do 27 lub więcej w południe wieczorami 25 ale to za mały okres czasu by na stałe trzymać temp. 25/24 stopnie Czy te parę stopni Temperatury powoduje miedzy innymi zakwit tego czegoś w akwarium miejscami? bo owszem poprawki do chłodzenia i cyrkulacji powietrza wprowadzę ale czy pozbędę się tego drugiego problemy czy skończyły się pomysły ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) 55 minut temu, ThePepo napisał: około 25 do 27 lub więcej w południe wieczorami 25 ale to za mały okres czasu by na stałe trzymać temp. 25/24 stopnie Czy te parę stopni Temperatury powoduje miedzy innymi zakwit tego czegoś w akwarium miejscami? bo owszem poprawki do chłodzenia i cyrkulacji powietrza wprowadzę ale czy pozbędę się tego drugiego problemy czy skończyły się pomysły ? Napewno wysoka temperatura nie poprawia warunków życia w zbiorniku I mogą się dziać cuda. Popraw sprzęt do wychładzania systemu, to jedno. Ale drugie, to czemu masz taki tropikalny klimat w pomieszczeniu? No chyba że hodujesz konopie indyjską w celach leczniczych za pozwoleniem ministerstwa RP ;-) (oczywiście żart). Za oknem jest dużo niższa temperatura, to możesz wietrzyć albo przykręcić ogrzewanie? Edytowane 8 Listopada 2018 przez dla syna (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 9 Listopada 2018 W szafce wentylacja, to tylko ta kratka i wiatrak?. Jeśli tak, to stanowczo dużo za mało. Musisz zrobić więcej otworów. Elektronika, którą masz w środku bedzie ci nawalać . Jak otwierasz szafkę napewno czyjesz dużą wilgoć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThePepo Zgłoś Napisano 9 Listopada 2018 (edytowane) 12 godzin temu, pawellb napisał: W szafce wentylacja, to tylko ta kratka i wiatrak?. Jeśli tak, to stanowczo dużo za mało. Musisz zrobić więcej otworów. Elektronika, którą masz w środku bedzie ci nawalać . Jak otwierasz szafkę napewno czyjesz dużą wilgoć. Tak tyko tyle jeśli chodzi o sump , owszem czuje wilgoć ale bardziej to zapach z odpieniacza . Znalazłem takie wentylatory : https://allegro.pl/wentylator-komputerowy-120x120-wiatrak-cooling-i7625013628.html chciał bym zamontować 2 sztuki od wewnątrz szafki za kratką tak aby wciągały powietrze z zewnątrz do środka ujście będzie mieć miedzy drzwiczkami szafki i bezpośrednio do góry do zabudowy górnej sterowanie chciałem zamontować takie : https://allegro.pl/termostat-cyfrowy-czujnik-regulator-temp-50-110c-i7639134824.html Teraz kwestia górnej korony dodatkowo chciał bym zamontować 2 sztuki takich wentylatorków w otwory gdzie są takie małe kratki dodatkowe i tez sterować je takim termostatem : https://allegro.pl/wentylatory-6-x-6-x-4cm-12vdc-wydajny-i7638147736.html Na zdjęciu zakreślone żółty to te małe wentylatory a czerwone na zdjęciu to te 12/12 z tym że u góry nie widać ale są dwie te kratki odprowadzające i tam chyba nie chciał bym nic montować . Co o tym sądzicie ? Edytowane 9 Listopada 2018 przez ThePepo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 9 Listopada 2018 Jak dla mnie masz zero wentylacjiza mało, to Ci się kisi wszystko stąd ta temperatura 14 minut temu, ThePepo napisał: owszem czuje wilgoć ale bardziej to zapach z odpieniacza . No właśnie bo za słaba wentylacja i czujesz to co czujesz, woda ma miec zapach wody morskiej nawet w sumpie a nie smrodu i obcych zapachów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThePepo Zgłoś Napisano 9 Listopada 2018 Ato zastosowanie wentylatorów te rozwiązanie co napisałem wyżej będzie warte czy iść w innym kierunku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 9 Listopada 2018 Wentylator swoją drogą pomoże zawsze schłodzić wodę i zrobi większe mieszanie się powietrza,ale wentylacja to podstawa i dobry przepływ cyrkulacji powietrza Ja tam na składaniu elektroniki się nie znamale jak potrafisz to chyba sa dobre,wyglądają fajnie Ja mam w sumpie na lato takie 2 szt https://erybka.pl/product-pol-15037-Blau-Nano-ventilador.html I dają rade choć nie narzekam w letnie dni raz miałam 26.8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 9 Listopada 2018 Dwa fakty odnośnie temperatury. Dlaczego w pomieszczeniu masz do 27st C? I co da nawiew na wszystko skoro w otoczeniu jest 27 stopni? To jest wręcz szkodliwe dla życia ludzkiego. Zaraz się okaże że jak obniżysz temp. powietrza to bez wentylatorów grzałka w akwarium nie wydoli. Ja bym zaczął obniżać temperaturę pokojową wszelkimi możliwymi sposobami. Wtedy okaże się że temp. sama spadnie i pozostanie tylko wentylacja szafki. Parowanie będzie mniejsze bo zbiornik nie będzie się przegrywał. Skończą się wtedy zapachy wilgoci i tropikalne bryze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Listopada 2018 1 minutę temu, dla syna napisał: Ja bym zaczął obniżać temperaturę pokojową wszelkimi możliwymi sposobami. Wtedy okaże się że temp. sama spadnie i pozostanie tylko wentylacja szafki. amen albo kolega mieszka "nad piekarnią" albo .. słabo wietrzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThePepo Zgłoś Napisano 9 Listopada 2018 7 minut temu, silvia napisał: amen albo kolega mieszka "nad piekarnią" albo .. słabo wietrzy W tej chwili mam 22,5 stopnia ale w południe mam już 25 stopni wieczorem wiec zależy od dnia akwarium jest miedzy kuchnia a korytarzem sezon grzewczy jeszcze nie w pełni i akwarium ma problem z zbiciem temperatury do rana ter o tej godzinie 24:00 w sumpie pokazuje 27 stopni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach