kogucik76 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2018 Witam. Czy ktos moze mi wytlumaczyc jak to jest z SW-2 ? Posiadam go od jakiegos roku czasu. Praktycznie co tydzien musze go czyscic bo traci swa moc o jakies 50%. Po rozebraniu nie jest zabrudzony glonami czy czyms innym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 22 Listopada 2018 A sprawdzałeś, czy nie wystarczy go tylko wyłączyć i włączyć na nowo? Jeśli to pomoże, to by wskazywało na jakiś problem ze sterownikiem. A jeśli faktycznie wymaga czyszczenia, to coż... trzeba czyścić lub zwiększyć moc. Po to między innymi jest tam regulacja mocy, że na początku dajesz te 30-50%, a potem jak akwarium zarasta - zwiększasz moc. Tak samo możesz robić, żeby nie czyścić wirnika z glonów co tydzień - jak widzisz że moc spada, zwiększasz o 1 oczko. Oczywiście od czasu do czasu trzeba też wyczyścić:-) I wtedy znów zmniejszasz moc do tej podstawowej. U mnie po tygodniu na łopatkach wirnika już widać wyraźny porost glonów, bakterii, sinic czy co to tam takie brązowe jest. A taki porost (większa chropowatość powierzchni) na łopatkach tragicznie wpływa na ich sprawność. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucik76 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2018 Aż muszę sprawdzić sterownik. Niestety po spadku mocy podwyższenie jej nic kompletnie nie daje. Mogę na Maxa ustawić a i tak dmucha slabiutko. Wtedy regulacja nic nie daje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 22 Listopada 2018 2 godziny temu, kogucik76 napisał: Aż muszę sprawdzić sterownik. Jak cyrkulację masz rok i kupiłeś w sklepie to możesz próbować reklamować. Jak nie z gwarancji, to z rękojmi (ustawowo 2 lata sprzedawca odpowiada za produkt). Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucik76 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2018 podmienilem sterownik na nieuzywany, zobaczymy co bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2018 4 godziny temu, kogucik76 napisał: Aż muszę sprawdzić sterownik. Niestety po spadku mocy podwyższenie jej nic kompletnie nie daje. Mogę na Maxa ustawić a i tak dmucha slabiutko. Wtedy regulacja nic nie daje Sprawdź czy nie pompuje na boki zamiast do przodu . SW tak miewają ,jedne częściej inne rzadziej , w większości wystarczy czyszczenie wirnika . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaZek Zgłoś Napisano 22 Listopada 2018 Też tak miałem w SW-2 po włączeniu chwilę było dobrze a później kręcił słabiej jedną mocą, podkręcanie na max i czyszczenie nic nie dawało. Ja reklamowałem i z tego co się dowiedziałem to to, że są wadliwe i jest na nie dużo zwrotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 22 Listopada 2018 Już kiedyś posałem, że warto sprawdzić/ podmienić zasilacz. Volty są ale ampery znikają i nie ma mocy. Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2018 4 minuty temu, tomcio napisał: Volty są ale ampery znikają i nie ma mocy. Może inaczej , bez obciążenia jest napięcie , przy obciążeniu spada . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 22 Listopada 2018 (edytowane) Ależ właśnie napięcie nie spada ... spada natężenie ... ale czy ja się znam ? EDIT: Ależ oczywiście fajnie jest w każdym temacie swoje trzy grosze .... typu „będzie dobrze a nawet jeszcze lepiej”. Dlatego ja napisałem dużo mniej postów na tym forum niż przedmówca. Jak się na czymś nie znam to się nie odzywam, poprostu i tyle. Edytowane 22 Listopada 2018 przez tomcio (wyświetl historię edycji) Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2018 9 godzin temu, tomcio napisał: Ależ właśnie napięcie nie spada ... spada natężenie ... To niestety niezgodne z fizyką .Mogło by natężenie spadać jeśli by silnik nie pobierał prądu , ale to nie zasilacz był by uszkodzony tylko sterownik/silnik . Ok mało ważne , dobrze że podmianka zasilacza pomogła . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 23 Listopada 2018 Tu nie o fizykę chodzi a o złośliwość rzeczy martwych. Jeśli zasilacz się popsuł i spadła jego wydajność prądowa to pompa będzie się zachowywać właśnie tak jak wyżej opisano. EOT. Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PhunkyStar Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2018 Mam dokładnie ten sam problem z tym falownikiem, wymienili mi sterownik na nowy jednak po tygodniu znów to samo. Ewidentnie jakieś wadliwe są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2018 Tak z ciekawości sterownik nagrzewa sie podczas pracy? Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucik76 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2018 1 godzinę temu, PhunkyStar napisał: Mam dokładnie ten sam problem z tym falownikiem, wymienili mi sterownik na nowy jednak po tygodniu znów to samo. Ewidentnie jakieś wadliwe są. Jakoze mialem nowy nieuzywany sterownik wymienilem na nowka funkiel nie smigany i po kilku dniach to samo masakra. Godzinę temu, Arek23 napisał: Tak z ciekawości sterownik nagrzewa sie podczas pracy? Sterownik wogole sie nie grzeje nic a nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach