adrian42 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2018 Witam, planowałem zakup Halichoeres chrysus do czasu przeczytania takiego opisu: Wpiernicza wszystko z twardym pancerzem - kraby, krewetki, rurówki, slimaki. Czy może ktoś to potwierdzić? Mam sporo ślimaków i wolałbym żeby tak zostało. Przydałaby mi się jakaś żółta rybka do mojego 240L:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
T.TOM.T Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2018 Potwierdzam mój zeżarł praktycznie wszystkie ślimaki /na pierwszy ogień poszły "nassariusy" - te małe kopiące w piasku , a potem uporał się z pozostałymi ;"typu" tectus ,turbo / ... mój krewetek nie rusza - mam kilka dużych debeliusów . Jezeli chodzi o kraby i rurówki - tutaj nie moge potwierdzić jego upodobań żywieniowych , bo nie mam żadnych krabów . Cytuj 200x70x60 + 240L.sump , ośw.T5 10x80W ,cyrkulacja 2x tunze6080 + 2x JVP102 ,obieg tunzemaster10076.03 , odpieniacz skimz sv253 , reaktor wapnia START: grudzień 2007r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2018 A mój nie zjada ślimaków mam takiego 8 cm chrysusa może jak podrośnie bardziej to mu się odmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2018 Mój też nie rusza krabów, krewetek i ślimaków Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Miałam 3 sztuki. Pierwszy dorósł do 8 cm i wyskoczył, dwa pozostałe były parką, dopiero niedawno zaczczeły sie gonić. Większy ma 13-14 cm. oprócz dostarczonego pokarmu wyjada wieloszczety-chwała mu! ale rurówki jak miałam od wielu lat tak mam. Czasem zjada asteriny no i mnostwo innego robactwa- niestety wężowidłami gardzą. Być może zjada małe krewetki, kraby czy ślimaki ale MAŁE czyli krewetka wielkosci mysis itp.Natomiast nigdy nie widzialam, żeby którykolwiek atakował kupionego nassariusa czy krewetkę. Przyznaję, że tych najmniejszych, sexi shrimp nie miałam Edytowane 9 Grudnia 2018 przez TMK (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2018 Mój ma ponad 10 cm, nigdy nie widziałam, żeby atakował jakiegokolwiek ślimaka czy krewetkę. Nawet berghii nie rusza. Niedawno był też krabik porcelanowy, również go nie ruszył. W nocy na pewno nie rozrabia, bo śpi zakopany w piachu. Wczoraj pierwszy raz widziałam, jak urwał kawałek wieloszczeta i próbował zjeść. Mam rurowki, takie dzikie i mnożą sie spokojnie. Od kilku dni mam też duże rurowki i również nie jest nimi zainteresowany. Opis mordercy slimakow pasuje mi bardziej do chloropterusa, tego zielonego. Nie miałam tej rybki, ale słyszałam od właściciela, że potrafił złapać turbo w pysk i cisnąć nim o skałę, żeby rozłupac muszelkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Halichoeres chrysus bardziej się nadaje to fish only niż do akwarium rafowego. MI kosił małe krewetki, nie myślałem że to on, ale kiedyś wpadł kiedy mu z pyska wystawały wąsy krewetki. Oddałem go koledze do akwarium tylko z rybami. jankesi zrobili taką ściągę z której warto skorzystać przed zakupem wargatków; https://www.liveaquaria.com/category/1379/wrasse-fish-only-tanks?c=15+1379&r= tutaj wargatki zalecane do rafy; https://www.liveaquaria.com/category/1378/wrasse-reef-safe?c=15+1378&s=ts&start=1&page_num=1&count=24 Edytowane 9 Grudnia 2018 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2018 4 godziny temu, Nik@ napisał: Opis mordercy slimakow pasuje mi bardziej do chloropterusa, tego zielonego Mam takiego nie dotyka krewet ślimaków czy krabika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2018 Mam trzy gatunki Halichoeres i wszyskie interesują się ślimakami. Z krewetkami żyją harmonii. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian42 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2018 Dzięki wielkie za informację. Rybka wylatuje z listy. pozdraiwam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2018 To może zależy od osobnika. U mnie są 3 wargacze, jeden halichoeres i dwa cirrhilabrus berghii nawet nie ruszą. Raz czyscikiem ruszyłam, kiedy chciałam szybę wyczyścić, berghia na nim siedziała. Nie zauwazylam jej, uleciała w toń. Wszystkie ryby się rzuciły, wargacze pierwsze, jednak zrezygnowaly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach