piotrs Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2018 Witam, pytanie mam odnośnie rozrabiania teraz korzystam z firmy nyos Mg Ca i kh niedlugo bede zmieniał na inna firmę bo w pl nie mozna kupić Prawie nic z firmy Nyos Czy mozna np rozpuścić 20g magnezu w litrze wody słonej i wlać do akwa? czy trzeba wieksza ilość rozpuszczać i dodawać po ileś ml. Ja sibie obliczyłem ze na mije akwa 5g kh zwiększa o 1kh poziom, wiec jak chce zwiększyć kh o 3 to biore wagę, odmierzam 15g wrzucam do pojemnika i np w 1-2 litrach solanki rozrabiam mieszam az sie rozpuści i wlewam do akwa. Nie wiem czy tak mozna z np Aqua forest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2018 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2018 35 minut temu, piotrs napisał: Witam, pytanie mam odnośnie rozrabiania teraz korzystam z firmy nyos Mg Ca i kh niedlugo bede zmieniał na inna firmę bo w pl nie mozna kupić Prawie nic z firmy Nyos Czy mozna np rozpuścić 20g magnezu w litrze wody słonej i wlać do akwa? czy trzeba wieksza ilość rozpuszczać i dodawać po ileś ml. Ja sibie obliczyłem ze na mije akwa 5g kh zwiększa o 1kh poziom, wiec jak chce zwiększyć kh o 3 to biore wagę, odmierzam 15g wrzucam do pojemnika i np w 1-2 litrach solanki rozrabiam mieszam az sie rozpuści i wlewam do akwa. Nie wiem czy tak mozna z np Aqua forest. No a teraz takie podstawowe pytanie. Jak na takie skoki parametrów zareagują korale??? Parametry koryguje się powoli i stopniowo, skoki szkodzą. Większość producentów pisze, że 1ml produktu podnosi o x dany parametr, albo aby podnieść o x trzeba podać y produktu. Proszki czy płyny rodzimych producentów też mają takie wskazania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2018 14 minut temu, dadario napisał: No a teraz takie podstawowe pytanie. Jak na takie skoki parametrów zareagują korale??? Parametry koryguje się powoli i stopniowo, skoki szkodzą. Większość producentów pisze, że 1ml produktu podnosi o x dany parametr, albo aby podnieść o x trzeba podać y produktu. Proszki czy płyny rodzimych producentów też mają takie wskazania. Tak jak mowilem, dotychczas mierzyłem co tydzien poziom mg ca kh i np staram sie trzymać na poziomie 10kh a spada mi co tydzien o 2 z Nyos jak stosuje to 10 g rozpuszczam i powoli wlewam do akwa mnie wiem czy podniesienie wartości kh o 2 to duzo , az takim znawca nie jestem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2018 A więc podpowiem... To dużo... Nie wiem nic o akwarium, ale takie spadki to raczej zasługa wzrostu koralowców twardych. Czas przejść na dobowe uzupełnianie pierwiastków. Minimum raz dziennie (ale najlepiej częściej) wyliczona dawka aby trzymać parametry na stałym poziomie. A oprócz kh mierzysz coś więcej??? Jak ma się Ca??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2018 3 minuty temu, dadario napisał: A więc podpowiem... To dużo... Nie wiem nic o akwarium, ale takie spadki to raczej zasługa wzrostu koralowców twardych. Czas przejść na dobowe uzupełnianie pierwiastków. Minimum raz dziennie (ale najlepiej częściej) wyliczona dawka aby trzymać parametry na stałym poziomie. A oprócz kh mierzysz coś więcej??? Jak ma się Ca??? Dzięki za info, mg kh Ca po4 No3 co tydzien czyli proponujesz rozrobić roztwór i codziennie dodawać jakasstala dawkę do akwa zeby nie było skoków . Mam kostkę 60x60x60 i jest na reefpacku wiec dumps nie mam i ciezko podłączyć pompę dozującą wiec ręcznie bede dozował. Myslalem ze jak na tydzien spada mi 2kh to podzielę sobie ilość roztworu na 7dni i bede tak to dawkował 44 minuty temu, SU1 napisał: Dziękuje za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2018 Żeby zniwelować skok spadku tygodniowo o 2kh musisz podzielić tą wartość conajmniej na 7 czyli tydzień. I raz dziennie dodawać jedną siódmą całości roztworu który w rezultacie podniesie w całości ten spadek. W praktyce stosuje się do tego pompy dozujące, które uzupełniają za Ciebie ten spadek. Dzięki temu nie ma skoków. Taką dzienną dawkę pompy ustawia się tak, aby płyn podawany był kilka a nawet kilkanaście razy dziennie w mniejszych ilościach. Dotyczy to nie tylko kh ale i mg i ca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2018 To troche nie tak . Jak ci spada o tyle tygodniowo , to zalicza się okres gdy jest po dodaniu skok , po tem opadanie do niskiego poziomu .Jednym słowem korale mają wpierdziel . Może się okazać że przy stałym dodatku będzie szło dużo więcej . musisz dawkę dostosować na podstawie częstych pomiarów puki nie dojdziesz do odpowiedniej dawki . Zacząć możesz od "swojego wyliczenia" . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2018 7 godzin temu, SU1 napisał: To troche nie tak . Jak ci spada o tyle tygodniowo , to zalicza się okres gdy jest po dodaniu skok , po tem opadanie do niskiego poziomu .Jednym słowem korale mają wpierdziel . Może się okazać że przy stałym dodatku będzie szło dużo więcej . musisz dawkę dostosować na podstawie częstych pomiarów puki nie dojdziesz do odpowiedniej dawki . Zacząć możesz od "swojego wyliczenia" . Czyli wyrównać pierw i codziennie dawac jakas dawkę i sprawdzać przez tydzien dwa co 2-3 dni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2018 Mi spada dziennie o 1.6dkH Musisz kolego niestety napisać list do gwiazdora o pompy do ballinga, inaczej będzie cienko. A do wyliczeń: AquaCalculator. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2018 50 minut temu, mathom napisał: Mi spada dziennie o 1.6dkH Musisz kolego niestety napisać list do gwiazdora o pompy do ballinga, inaczej będzie cienko. A do wyliczeń: AquaCalculator. A właśnie jakie polecacie pompy dozujące? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2018 aqua nowa - chińska ale jakoś daje radę. możliwie tania i daje rade. http://www.aqua-nova.pl/?a=produkty&opcja=show&idprod=898&idkat=12&idpodkat=83 Zresztą wszystko jest teraz chińskie wiec chyba nie ma różnicy co kupisz, kwestia ile chcesz wydać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2018 24 minuty temu, waski01 napisał: aqua nowa - chińska ale jakoś daje radę. możliwie tania i daje rade. http://www.aqua-nova.pl/?a=produkty&opcja=show&idprod=898&idkat=12&idpodkat=83 Zresztą wszystko jest teraz chińskie wiec chyba nie ma różnicy co kupisz, kwestia ile chcesz wydać. Jak to jest z kalibracja jest jakis pilot czy trzeba przy urządzeniu grzebać, ktory jest w szafce ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2018 48 minut temu, piotrs napisał: Jak to jest z kalibracja jest jakis pilot czy trzeba przy urządzeniu grzebać, ktory jest w szafce ? trzeba jednak grzebać w szafce, kalibracje ustawiasz ręcznie dla każdej pompy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2018 Godzinę temu, waski01 napisał: trzeba jednak grzebać w szafce, kalibracje ustawiasz ręcznie dla każdej pompy. Ja tak sie rozglądałem i w miarę cenowo i ze sterownikiem jest Aqua medic reefdoser evo-4 ma już sterownik ze nie trzeba sie schylać a kosztuje koło 600 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2018 Pewniejszy jest Ebtech i ma WiFi więc nie trzeba grzebać w szafce. Aquamedic to Jebao. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach