Skocz do zawartości
wolan91

Jaki Reaktor Wapnia 400-1200L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , przymierzam się do kupna Reaktora wapnia , niestety nie jestem zbytnio zdecydowany na cokolwiek  mam nadzieje że coś mi zaproponujecie

400 L w obiegu ale wolał bym kupić reaktor z zapasem do 1200 L

Wiem że muszę kupić butle co2 , elektrozawór oraz prawdopodobnie pompę perystaltyczną wraz ze sterownikiem oraz elektrodą PH .

Zastanawiam się czy są jakieś konstrukcję co np podnoszą ph na wyjściu z reaktora było by to bardzo przydatne .

Budrzet do 4 tyś ale czym taniej tym lepiej wiadomo byle rozsądnie cena/jakość

Generalnie bardzo mało tu wiedzy na temat reaktorów , jakieś TABO

Edytowane przez wolan91 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W doborze reaktora z mojego półrocznego doświadczenia z reaktorem bardziej istotny jest dobór według ilości konsumentów niż wielkość akwarium. Ja zdecydowałem się na zmianę z Ballinga na reaktor jak konsumpcja urosła do około 380 ml na dobę każdego płynu. Niestety dobrałem reaktor do wielkości akwarium i okazał się za mały, co skutkuje tym, że muszę go serwisować co 2,5 - 3 miesiące. Prócz butli, reduktora , zaworu precyzyjnego i pompy perystaltycznej (polecam R Doser Milestone 6), nic innego nie potrzebujesz.  Komputer PH, sonda i elektrozawór nie jest niezbędny.

Ja używam firmy Bubble Magus. Słyszałem, że dobre są Twistman-a, do większego akwa planuje kupić właśnie Twistman-a. Reaktor to proste urządzenie i myślę, że każdy spełni swoją funkcję.

Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ani nie potrzebujesz komputera ph, ani sondy - ani zewnętrznej pompy dozującej ;-)

http://pacific-sun.eu/shop/calcium-reactors/calcfeeder-pro-optical-sensor-calcium-reactor-with-dosing-pump/

Możesz w tej cenie kupić kompletny zestaw wraz z kontrolerem (ekran dotykowy, pompa z silnikiem krokowym - w wersji V2 niemal pracująca bezgłośnie).

Sterowane bardzo proste - twardość w akwarium spada - zwiększasz przepływ na ekranie(krok 25ml), alkaliczność wzrasta - zmniejszasz.

Sterownik dopuszcza CO2 do specjalnej komory mieszającej w której następuje rozpuszczenie CO2 w wodzie(poziom kontrolowany jest czujnikiem optycznym)

Wszystko co potrzebujesz jest w zestawie (poza butlą CO2 i regulatorem). 

Automatyczne odgazowanie, alarm pustej butli CO2.

Możesz podjechać do RS i poprosić aby pokazali Ci jak to pracuje w rzeczywistości.

Do Twojego akwarium AC Mini wystarczy w zupełności, z tego co wiem to ReefShop  przy zakupie za kwotę powyżej 1000zł (także online) oferuje 10% upustu.

W razie pytań można podjechać także do nas do Pacific Sun - choć już wkrótce będziemy w jednym budynku i cały sklep będzie pracował na naszym sprzęcie(wszystko będzie można podotykać, skonfigurować itd)

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Przemek napisał:

Ani nie potrzebujesz komputera ph, ani sondy - ani zewnętrznej pompy dozującej ;-)

http://pacific-sun.eu/shop/calcium-reactors/calcfeeder-pro-optical-sensor-calcium-reactor-with-dosing-pump/

Możesz w tej cenie kupić kompletny zestaw wraz z kontrolerem (ekran dotykowy, pompa z silnikiem krokowym - w wersji V2 niemal pracująca bezgłośnie).

Sterowane bardzo proste - twardość w akwarium spada - zwiększasz przepływ na ekranie(krok 25ml), alkaliczność wzrasta - zmniejszasz.

Sterownik dopuszcza CO2 do specjalnej komory mieszającej w której następuje rozpuszczenie CO2 w wodzie(poziom kontrolowany jest czujnikiem optycznym)

Wszystko co potrzebujesz jest w zestawie (poza butlą CO2 i regulatorem). 

Automatyczne odgazowanie, alarm pustej butli CO2.

Możesz podjechać do RS i poprosić aby pokazali Ci jak to pracuje w rzeczywistości.

Do Twojego akwarium AC Mini wystarczy w zupełności, z tego co wiem to ReefShop  przy zakupie za kwotę powyżej 1000zł (także online) oferuje 10% upustu.

W razie pytań można podjechać także do nas do Pacific Sun - choć już wkrótce będziemy w jednym budynku i cały sklep będzie pracował na naszym sprzęcie(wszystko będzie można podotykać, skonfigurować itd)

pozdrawiam

Przemek

Hahaha uważajcie bo ludzie będą dzień w dzień przyjeżdżać podotykać zabawki.
A tak na serio może jakaś seria video czy tam kanał na yt przy okazji z odpalania waszego sprzętu pewnie nie jednemu potencjalnemu klientowi rozjaśniłoby to temat ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro i tak jadę z lampą do Pacfic Sun to przy okazji zobaczę co i jak z reaktorem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, wolan91 napisał:

Jutro i tak jadę z lampą do Pacfic Sun to przy okazji zobaczę co i jak z reaktorem ;)

Ciekawe rozwiązanie tego reaktora, tylko ta cena. Jak pisałem powyżej, reaktor to bardzo proste urządzenie.

Pozdrawiam,

Norbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczymy , generalnie jak bym kupił zwykły reaktor to i tak sterownik , elektro zawór , elektroda ph , pompa dozujaca  = koszt wyszedł by ten sam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, wolan91 napisał:

zobaczymy , generalnie jak bym kupił zwykły reaktor to i tak sterownik , elektro zawór , elektroda ph , pompa dozujaca  = koszt wyszedł by ten sam

Sprawdź, jak kupisz to opisz swoje spostrzeżenia. Ja bym wybrał minimum CalcFeeder AC2, im więcej zasypu tym rzadziej trzeba  serwisować.

Pozdrawiam,

Norbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobię recenzję na youtube  Althei oraz reaktora jeśli go kupię , żeby było śmieszniej wczoraj miałem dzwona autem B) ale akwarium ważniejsze

Edytowane przez wolan91 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, wolan91 napisał:

zrobię recenzję na youtube  Althei oraz reaktora jeśli go kupię , żeby było śmieszniej wczoraj miałem dzwona autem B) ale akwarium ważniejsze

Nie autem, a pasatem xD To jest duża różnica Januszu :D

Bierz reaktor zobaczymy jakie przyrosty będą ;)

Edytowane przez sith114 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.