Caban Zgłoś Napisano 5 Marca 2019 Witam . Mam takie pytanie , a mianowicie czy ktoś używa lub używał Lampy HQI FIRMY MARINE COLOR Ja akurat zakupiłem żarnik 150 watowy o temperaturze barwowej 14000 k. i ciekawi mnie czy dobrze zrobilem. Światlo wydaje mi się dość żółte jak na tą ilość kelvinów. z tej racji dodałem ledową belkę aktyniczna a i tak jest nadal żółto. Z tego powodu martwi mnie czy coś będzie rosło pod takiej jakości żarnikiem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vunpepic Zgłoś Napisano 5 Marca 2019 a jaki masz balast?, chinskie zarniki lepiej pracuja na elektronicznych. Ja kupuje na fishstreet 15000k i sa rewelacyjne . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caban Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 Jeszcze nie sprawdzałem, włożyłem żarnik i włączyłem . światło w ogóle nie ma poświaty niebieskiej wręcz żółtą . A mógł byś dać zdjęcie ze swoja lampą jak to wygląda porównał bym sobie ile to 15000 k. A ty masz tez 150 w. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 (edytowane) Światło o tej temperaturze barwowej powinno być niebieskawe więc coś jest nie halo http://www.myaquastore.com/en/hqi-150w-metal-halide-bulb-double-ended-r7s-socket-marine-color-brand.html tu masz porównanie żarników tej marki 14000 i 20000 więc ten typ chyba tak ma Edytowane 6 Marca 2019 przez fannadil (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caban Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 No przecież na oko widać iż ta po prawej świeci na żółto a ta po lewej na ciemno żółto no może trochę niebiesko. To jedna sprawa a czy pod nimi coś rośnie ? Ktoś już może testował te żarniki tej firmy bo powiem szczerze że cena jest mocno kusząca . 16 godzin temu, vunpepic napisał: sa rewelacyjne . To znaczy że co dobrze świecą czy korale rosną i się pompują dobrze ? Bo jeśli tak to na grzyba są w ogóle ledy wykorzystywane w akwarystyce morskiej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 26 minut temu, Caban napisał: No przecież na oko widać iż ta po prawej świeci na żółto a ta po lewej na ciemno żółto no może trochę niebiesko. To jedna sprawa a czy pod nimi coś rośnie ? Ktoś już może testował te żarniki tej firmy bo powiem szczerze że cena jest mocno kusząca . To znaczy że co dobrze świecą czy korale rosną i się pompują dobrze ? Bo jeśli tak to na grzyba są w ogóle ledy wykorzystywane w akwarystyce morskiej ? Wieść niesie że żarniki HQI to najlepsze światło tylko że nie ekonomiczne ze względu na zużycie prądu. Tak poza tym zobacz jak wygląda rafa koralowa pod wodą w naturze właśnie tak jak pod żarnikami. A ledy są po to żeby zbiornik wyglądał bombowo niebieski kolor światła wyciąga z koralowców ich fluokolory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 Przy mocy 150W niestety pozostają ci tylko Giesemann"y. Niestety cena powala. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caban Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 37 minut temu, fresz33 napisał: tylko że nie ekonomiczne ze względu na zużycie prądu. No jak nie ekonomiczne ? Na 500 litrów trzeba dać te 500 w ledów np . (tych ekonomicznych ) Tak? a hqi też 500 w to jaka jest różnica ? 15 minut temu, R.I.P napisał: Przy mocy 150W niestety pozostają ci tylko Giesemann"y. Niestety cena powala. A no właśnie . Ciekawi mnie czy pojadę na chinkach , a że własnie krótko jeszcze żyję zastanawia mnie czy chińczyki już za drobne pieniadze produkują odpowiedni dobre żarnik. Bo różnica w wymianie 450 w w świetlówkach a w tanich chińskich hqi jest spora i zadowalająca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 (edytowane) 13 minut temu, Caban napisał: Na 500 litrów trzeba dać te 500 w ledów np . (tych ekonomicznych ) Tak? a hqi też 500 w to jaka jest różnica ? W ledach wystarczy 250w - będą świecić z taką samą intensywnością jak 500w HQI Proste porównanie żarówki led do zwykłej żarówki żarnikowej 3w led świeci jak 25w żarówka. Edytowane 6 Marca 2019 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caban Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 A to ciekawe ? rozumiem iż moc luxy itp docierające do korali nie zmienia się po 6 miesiącach tak jak w hqi i świetlówkach A jeśli to po czym poznać iż juz się ledy wypaliły ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 4 minuty temu, Caban napisał: A to ciekawe ? rozumiem iż moc luxy itp docierające do korali nie zmienia się po 6 miesiącach tak jak w hqi i świetlówkach A jeśli to po czym poznać iż juz się ledy wypaliły ? Producent lampy określa gwarancję i czas przez jaki będzie świecić. Jak w lampie DIY zrobisz dobre chłodzenie to Ci będzie świecić do przysłowiowej "obsranej śmierci" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caban Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 to jest ściema ! Wez sobie taki przykład HQI 150 w ile ma luxuów czy tam lumenów a ile ma 150 w led. I nie jest to mała różnica. Do tego dodam prosty przykład miałem zamontowanego prostego halogena led na słupie to zdjołem i założyłem hqi i jest po prostu dzien a przy ledzie to byl półmrok . 2 minuty temu, fresz33 napisał: Producent lampy określa gwarancję i czas przez jaki będzie świecić. Jak w lampie DIY zrobisz dobre chłodzenie to Ci będzie świecić do przysłowiowej "obsranej śmierci" A kto tak powiedzial są na to dowody ? badal ktoś te długości fal spektometrem po 2 latach ba po roku ? Czemu świetlówki i hqi sie wymienia ? Z doświadczenia pewnie ludzie zaczeli wymieniać a potem pewnie ktoś zmierzył odopowiednim sprzętem i im wyszło a tu kto to mierzylł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaZek Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 https://gomarplus.pl/zywotnosc-diod-led.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caban Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 23 godziny temu, vunpepic napisał: a jaki masz balast? Posiadam lampę aquastarlight 150 wat w czarnym kolorze . Pewnie ma kilka lat nie jest to najnowszy model. Zapewne balast ma oryginalny ale jak co to mogę sprawdzić jeśli jest to bardzo ważne . 3 godziny temu, KaZek napisał: https://gomarplus.pl/zywotnosc-diod-led.html Wynika z tego że mają nieco wjęcej żywotności niż hqi o jakąś jedna trzecią to w sumie nie wiele . Hqi = 60 000 h a led 75 000 h . Ten wykres pokazuje iż nie jest to milion godzin a trochę więcej niż hqi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 Hqi to średnio 6000h żywotności ... więc z tymi 60000h to chyba lekko przesadzileś PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caban Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 Kurcze ale żem babola pierdyknął . Dobra nie ma tematu żle mi się coś skojarzyło okok . No to rzeczywiście mają znacznie większą żywotność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach