Skocz do zawartości
anwilowiec

Cyrkulator AquaEl Reef Circulator 2500.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Mam plan na założenie małego kawałka rafki.

Pytanko: Czy Aquel Reef Circulator 2500 wystarczy do akwarium 40x40x40 , czy może będzie za duży i za mocny ? Najpierw będą miękasy. Zależy mi bardzo na bezgłośnej pracy cyrkulatora a on podobno taki jest. Oprócz niego będzie kaskada FZN-3 i odpieniacz RESUN 300.

Dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, anwilowiec napisał:

Witam. 

Mam plan na założenie małego kawałka rafki.

Pytanko: Czy Aquel Reef Circulator 2500 wystarczy do akwarium 40x40x40 , czy może będzie za duży i za mocny ? Najpierw będą miękasy. Zależy mi bardzo na bezgłośnej pracy cyrkulatora a on podobno taki jest. Oprócz niego będzie kaskada FZN-3 i odpieniacz RESUN 300.

Dziękuję za odpowiedź.

Przy takich wymiarach miałem tylko FZN-3 i było ok. Nawet nie miałem tam odpieniacza tylko jechałem na podmianach.

f22da1d83b99c24f242adfcbdd247fd5u1790a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, anwilowiec napisał:

Ale z czystej ciekawości za duże toto by było czy nie ?

No zajmowało jeden bok akwarium, ale stało we wnęce i tylko przód był na widoku wiec mi to nie przeszkadzało. Od płyty meblowej z boku to chyba z 20 cm odstawało.

f22da1d83b99c24f242adfcbdd247fd5u1790a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydasz trochę więcej i możesz kupić cyrkulator jebao ze sterowaniem, będzie za mocna to skręcisz.

sow 4 albo tańsza sw2

takie akwarium możesz mieć bez odpieniacza wystarcza same podmiany wody

Edytowane przez fannadil (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie jebao jakieś nowszej generacji (mają podkładki antywibracyjne między magnesem a głowicą) za sterowaniem. Będziesz miał cicho, a moc skręcisz sobie jak będzie potrzeba. Ja mam OW-10 w kostce 35. Praktycznie niesłyszalna (dla mnie przynajmniej, jak się uprzesz to z uchem przy akwarium usłyszysz jakieś tam bzyczenie silnika). Co do mocy to raczej pracuje na dolnych zakresach (max w tej pompie to 4000l/h), ale jak mnie najdzie czasem zrobić sztorm, to też mogę. No i masz tam tryby falowania, współpracy z innymi pompami, wstrzymanie na czas karmienia, tryb nocny itp...

1 minutę temu, fannadil napisał:

Wydasz trochę więcej i możesz kupić cyrkulator jebao ze sterowaniem

O właśnie, kolega szybciej pisze:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak kolega mib86 pisze tego resuna sobie daruj szkoda miejsca w zbiorniku na ten badziew a kasę, którą miałbyś na niego wydać dorzuć do regulowanego cyrkulatora. W tej chwili u mnie działa jedynie jako napowietrzacz (ze zdjętym kubkiem) ale w następnym tygodniu prawdopodobnie wyleci na stałe. Mam identyczne litrażowo akwarium jak Twoje tylko w prostokącie i u mnie pracują dwa Jebao OW 10 skręcone na dwie kropki i jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Baloon napisał:

Mam identyczne litrażowo akwarium jak Twoje tylko w prostokącie i u mnie pracują dwa Jebao OW 10 skręcone na dwie kropki i jest ok

Nie ma pralki, nie szarpie koralami? Tak pytam, bo sam kręcę tym swoim OW10 i przekładam co chwilę w inne miejsce i ciągle nie jestem zadowolony. W jednym  miejscu za mocno, w innym syf się zbiera. Jedyne co to tryb pulsacyjny (W1) ratuje trochę sytuację, bo jak się w częstotliwość trafi, to woda się zaczyna bujać i przynajmniej wszędzie się coś tam rusza. Tyle, że w takim małym akwarium , to ta częstotliwość dość wysoka jest i nie wygląda to zbyt naturalnie. Jak masz te cyrkulatory ustawione?

Edytowane przez Słony leszcz (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za informację. Przy okazji dowiedziałem się , że odpieniacz nie będzie tu potrzebny , no i fajnie :clapping , a z tych cyrkulatorów to raczej wybiorę SW-2 , myślę że będzie wystarczający.

Będę miał jeszcze kilka pytań ale to już w innym miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Słony leszcz napisał:

Nie ma pralki, nie szarpie koralami? Tak pytam, bo sam kręcę tym swoim OW10 i przekładam co chwilę w inne miejsce i ciągle nie jestem zadowolony. W jednym  miejscu za mocno, w innym syf się zbiera. Jedyne co to tryb pulsacyjny (W1) ratuje trochę sytuację, bo jak się w częstotliwość trafi, to woda się zaczyna bujać i przynajmniej wszędzie się coś tam rusza. Tyle, że w takim małym akwarium , to ta częstotliwość dość wysoka jest i nie wygląda to zbyt naturalnie. Jak masz te cyrkulatory ustawione?

Mam ustawione na W1 i dwie kropki mocy po wyczyszczeniu pomp albo trzy kropki po miesiącu jak już trochę zarosną i i moc im spadnie. Falowanie ma faktycznie za dużą częstotliwość głównie z powodu małej odległości od przeciwległej szyby (tylko 30 cm) . Jakiejś specjalnej pralki nie ma ale to może też z tego powodu, że obieg mam mały coś na poziomie ok 300-400L/h. Pewnie gdybym miał kaskadę z przepływem 2000l/h to te dwie OW byłyby już zbyt mocne.

a tak mniej więcej wygląda to w praktyce:

https://www.youtube.com/watch?v=HZomlom8SPQ&feature=youtu.be

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Baloon napisał:

a tak mniej więcej wygląda to w praktyce:

No fajnie to wygląda, choć akurat cyrkulatorów nie widać, jak ustawione. Obydwie masz na w1? Czyli tak raczej falowanie samo niż prąd wody jakiś konkretny. Ja mam fzn3, więc sama kaskada sporo miesza. Sama kaskada to szarpie koralami na froncie (jak prad wody z kaskady opada w dół wzdłuż przedniej szybki). Jak skieruję cyrkulator (OW-10, na w2 lub h, 1-2 "kropka") pod prąd z kaskady, to z przodu jest ok, ale z tyłu na dole woda stoi i syf się zbiera. Jak dam cyrkulator na podłoże w kierunku tylnej ścianki, to powierzchnia wody płaska się robi. I tak źle, i tak nie dobrze. Trochę tak nie czuję ile tego przepływu powinno być tak na prawdę. Czy kaskada rozkręcona na maksa (1200 l/h) to nie za dużo na 35x35x40? Czy przepływ wody powinien być wyraźny, czy tylko taki aby aby? Niby ludzie to do tych kosteczek wkładają koralie pico, albo i żadnej cyrkulacji nie wkładają... Z drugiej strony, widać że korale ładniej się pompują, jak woda płynie żwawiej. Może być też, że po prostu mam za ciężką konstrukcję skalną.

Mam nadzieję, że kolega @anwilowiec się nie obrazi za lekki oftop. No ale sam planuje zakupy, to też mu się przyda:-) Ustawienie cyrkulacji to zmora chyba wszystkich początkujących.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie obrażę, wręcz przeciwnie czytam , wyciągam wnioski i się uczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jebao nawet najsłabszą za mocna do takiej kostki. W trybie falowania też się nie nada  kup sobie korale 900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, azgar napisał:

Jebao nawet najsłabszą za mocna do takiej kostki. W trybie falowania też się nie nada  kup sobie korale 900

koralia nano 900 to dobry wybór. Miałem i było super, dodatkowo dmuchał skimmer z eheima.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.