Yakaposhi Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 Hej, mam problem z euphylia, parametry okej, żyła sobie 2 miesiące i nagle traci :/ co sugerujecie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alenqer Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 No hej - fajnie że okej... a tak na poważnie u mnie kiedyś taż tak leciały głowy jak kH spadło poniżej 6,0 przez wyjazd urlopowy..mierzyłeś ten parametr? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 Tak mierzyłem KH i mam 7,2-7,6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alenqer Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 Brown jelly tam nie widzę, trudno wróżyć co jej dolega , jakiś nowy preparat do wody dodałeś, albo skok czegoś co rzadko mierzymy np. amoniaku.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 Amoniaku nie mierzyłem, nic do wody nie dodawałem, dozuję tylko CA i MG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alenqer Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 (edytowane) Głowy odpadły w całości albo martwą tkankę usunąłeś z szkieletu bo coś strasznie czysty Edytowane 10 Maja 2019 przez alenqer (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 2 minuty temu, alenqer napisał: Głowy odpadły w całości albo martwą tkankę usunąłeś z szkieletu bo coś strasznie czysty Nie zauważyłem czy w całości czy nie, ale resztę przedmuchałem pipetą, ktoś mi doradził, żeby przedmuchać całego korala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alenqer Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 Były brązowe, ciągnące się gluty jak dmuchałeś...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 15 minut temu, alenqer napisał: Były brązowe, ciągnące się gluty jak dmuchałeś...? Raczej nie brązowe, chodź nie wiem, ale będę obserwował jeżeli brown jelly to co robić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 Te parametry ok to nie wiele mowi. Mialem kiedys problem taki ze euphylia niby ok i nagle zaczela leciec, okazalo sie ze przyczyna byly jakies pasozyty. W kazdym badz razie jedynym ratunkiem bylo odciecie chorych glowek. W ten sposob z 4 glowek uratowalem 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 1 minutę temu, mib86 napisał: Te parametry ok to nie wiele mowi. Mialem kiedys problem taki ze euphylia niby ok i nagle zaczela leciec, okazalo sie ze przyczyna byly jakies pasozyty. W kazdym badz razie jedynym ratunkiem bylo odciecie chorych glowek. W ten sposob z 4 glowek uratowalem 2. tylko które główki są chore a które nie ? ciężko odróżnić, chyba, że mam przyjąć te które się nie pompują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_Artur_ Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 Jak dla mnie to brown jelly. Szkielet biały więc główki szybko poleciały, do tego na zdjęciu widać brązowy kolor. Cytuj Pozdrawiam, Artur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 Usunąć zarażone głowy. Nie dmuchać, bo dziadostwo się rozniesie. Korala do dipa lub 1litr wody ro i 10 kropli jodyny. Jeśli nie jesteś pewien czy to brownjelly. Powąchaj. Jak śmierdzi to bakteria. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 Inne zdjęcie może coś więcej powie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 Bakterii nie widzę. Ale nie zaszkodzi wymoczyć korala w dipie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 7 minut temu, pawellb napisał: Bakterii nie widzę. Ale nie zaszkodzi wymoczyć korala w dipie. Polecasz jakiś DIP ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 2 godziny temu, Yakaposhi napisał: mam problem z euphylia, parametry okej, żyła sobie 2 miesiące i nagle traci :/ co sugerujecie ? Co to są parametry ok? podaj no3,po4, jod,potas, Kh już znamy... Napisz czym karmisz korale i jak często Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 Tydzień i będzie po koralu. Odcinaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 Ja mam dipa z af. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 1 godzinę temu, @Pawel napisał: Tydzień i będzie po koralu. Odcinaj. Jak odciąć ? Nowe zdjęcie, może coś więcej powie ? 4 godziny temu, pawellb napisał: Bakterii nie widzę. Ale nie zaszkodzi wymoczyć korala w dipie. Paweł a na tym zdjęciu widzisz coś więcej ? 5 godzin temu, ZielonyAmator napisał: Jak dla mnie to brown jelly. Szkielet biały więc główki szybko poleciały, do tego na zdjęciu widać brązowy kolor. Po tej focie nowej co uważasz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 Ewidentnie bakteria. Wyjmi, odetni te z glutami. Pozostałe główki wypłukać. Może uda co się uratować. Jak nie masz dipa idź do apteki i kup jod. Ja zamówiłem dip ten z aquaforestu bo też jest na brownjelly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 2 minuty temu, pawellb napisał: Ewidentnie bakteria. Wyjmi, odetni te z glutami. Pozostałe główki wypłukać. Może uda co się uratować. Jak nie masz dipa idź do apteki i kup jod. Ja zamówiłem dip ten z aquaforestu bo też jest na brownjelly. Czym odciąć ? czyli rozumiem, że odciąć tą pierwszą z lewej co ma gluty, a resztę wypłukać, podjadę po dip. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 Jak masz inne lps_y to też je dla pewności wydipuj. Chyba że nie masz możliwości wyjęcia. Mi to dziadostwo zniszczyło piękną eufylie. Pozostałe lps spokój. Ja to robię cęgami. Ostrożnie, byś nie rozwalił korala. Usuń te z nalotem i dokładnie przejrzyj pozostałe. Jak będzie na któreś choć troszkę brązowego nalotu, tni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 2 minuty temu, pawellb napisał: Jak masz inne lps_y to też je dla pewności wydipuj. Chyba że nie masz możliwości wyjęcia. Mi to dziadostwo zniszczyło piękną eufylie. Pozostałe lps spokój. Tak zrobię, czym odciąć ? i w którym miejscu najlepiej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 10 Maja 2019 Powodzenia. Nie przesadzaj z dipem. Zastosuj zgodnie z instrukcją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach