dale Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 Na tapecie mam teraz projekt słodkiego - biotop polski. Może nie typowe zimnowodne, ale raczej chłodzone w upały niż grzane w zimie. Będzie koło 400 l w obiegu - z sumpem. Problem polega na filtracji - wypadłem niezo z obiegu nowinek w słodkim. Planuję zasypać cały sump keramzytem (na 30 l siporaxu mnie nie stać )Może jakąś gąbkę przed keramzytem... Planuję też sporo szybko rosnących roślin prostych. Bez co2 (przynajmniej na początku - potem się zobaczy). Niestetyzbiornik będzie mocno obsadzony rybami - na to wpływu większego nie mam. Pojawia się pytanie: Co jeszcze można zastosować do filtracji żeby zbiornik miał szanse powodzenia. Czy jakieś żywice? Ale to musiały by być tanie preparaty (odpadają typowe żywice morskie - firmowe). Czy jest sens trzymać węgiel stale... Czy iść np. w stronę uv (nie mam przekonania do tego typu urządzeń). Co byście poradzili? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 12 minut temu, dale napisał: Co byście poradzili? Idea super, ale wątpię czy coś z tego wyjdzie. Przede wszystkim, takie wrażenie odnoszę, że chcesz żeby to był zbiornik niskobudżetowy, a tak niestety się z polskim biotopem nie da. Właśnie konieczny jest zbiornik zimnowodny, w którym będziesz mógł okresowo mocno obniżyć temperaturę i zasymulować zimowy okres spoczynku. Inaczej to będzie bardzo krótkoterminowy baniaczek. Za to mniej bym się obawiał o filtrację. Nie ma raczej sensu zapełniać całego sumpa ceramika, na 400L słodkiej to Ci starczy pewnie z litr matrixa (wg producenta to nawet 0.5L) czy 2L siporaxu. "Nasze" rybki też nie są jakoś bardzo wymagające w tym względzie, wiele z nich potrafi żyć w rowach melioracyjnych przy polach uprawnych. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 (edytowane) Keramzyt jest o tyle upierdliwy, że pływa i pyli, musiałby być zamknięty w jakimś koszyku z siatki na krety. Chłodzenie "zimnych" zbiorników w ciepłym pomieszczeniu wiąże się też z roszeniem szyb. Ponoć akryl jest o wiele mniej podatny na roszenie. W gliwickiej palmiarni wszystkie zbiorniki są zrobione z grubego akrylu i nie parują, jednak pomieszczenie jest wentylowane i w zimie nie jest chyba ogrzewane do temperatur domowych. Edytowane 2 Lipca 2019 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 Może nie tyle niskobudżetowy, co raczej minimalistyczny technicznie Zbiornik będzie stał w pomieszczeniu gdzie w lecie będzie wymagane chłodzenie wentylatorem, ale w zimie będzie można spokojnie zejść nawet poniżej 10 stopni. Jak powinna wyw pomieszczeniu raczej temperatur domowych nie będzieglądać roczna amplituda takiego zbiornika? Czy też dzienna w różnych okresach? Nik@, w pomieszczeniu raczej temperatur domowych nie będzie Bardziej martwi mnie fakt że cała załoga przebywająca w tym pomieszczeniu pali, trzeba będzie więc pociągnąć powietrze z zewnątrz Keramzyt będzie przykryty od góry kratką dociskową. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 Keramzyt jak najbardziej, stosowałem w słodkim w podłożu.Kiedyś miałem karasie i karpie (małe) w zbiorniku w domu bez żadnego chłodzenia i wydziwiania tylko konkret filtr gąbkowy. Karasie i karpie urosły, potem poszły do większego oczka już na dworze.Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 ja też mieszałem keramzyt z ziemią ogrodową jako podłoże pod żwirek. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ensso Zgłoś Napisano 4 Lipca 2019 (edytowane) Ja bym się skłonił ku różnej grubości gąbką + systematyczne podmiany. Gąbka to również bardzo dobre złoże biogoliczne a pod rośliny dałbym ziemię z lignitem i zabezpieczył przed działaniem obsady. Trwałe rośliny będą na niej jechać bardzo długo ,a do wody co2 będzie zbędne - lepiej wtedy dawać potas. Wymagające ziele i tak się nie utrzyma z Polskimi rybami Edytowane 4 Lipca 2019 przez ensso (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach