Jacek87 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 Hej! Używam soli Red Sea salt. W akwarium cały czas wychodzą mi NO3 na poziomie 100. Wydało mi się to podejrzane więc zrobiłem test wody RODI z wymieszaną docelową ilością ww soli. A tu niespodzianka! NO3 100! Miał ktoś podobna przygodę z tą lub inną solą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 A mierzyłeś samą RODI i masz pewność, że test (jaki) jest OK? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 15 minut temu, Jacek87 napisał: Miał ktoś podobna przygodę z tą lub inną solą? Ja używam RS niebieskiej od samego początku i odkąd mierzę NO3 (dopiero po dojrzewaniu zacząłem mierzyć, test saliferta), zawsze mam wynik 0. No może kilka razy jakoś tam próbka ciut się zabarwiła... Także, sugerował bym zacząć od sprawdzenia testu, weryfikacji że go poprawnie wykonujesz, jak to jakiś zoolek czy inny wynalazek - to od kupna przyzwoitego testu do wody morskiej, potem sprawdzenia samej "RODI". Wiadomo, zawsze mogłeś trafić jakieś trefne wiadro soli, ale wydaje się to nieprawdopodobne, żeby był poziom NO3 = 100 w świeżej solance. Bardziej prawdopodobne jest, że ten pomiar jest błędny albo Twoja RODI to tylko z nazwy jest "RODI". Najprościej i pewniej to zanieść próbkę do sklepu z morszczyzną i poprosić o wykonanie testu na NO3. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek881 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 ja uzywalem reefSalt z Aquaforesta i bylem zadowolony, cos opinie rozne czytalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek87 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 4 hours ago, Słony leszcz said: Bardziej prawdopodobne jest, że ten pomiar jest błędny albo Twoja RODI to tylko z nazwy jest "RODI". Używam testów Salifert. Poziom NO3 w mojej RODI wynosi wg nich zero. Nie widzę innej opcji jak to, że dostałem partię zanieczyszczonej soli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 6 minut temu, Jacek87 napisał: Nie widzę innej opcji jak to, że dostałem partię zanieczyszczonej soli To reklamuj. Dla mnie to kosmos taki poziom, no ale kto go tam wie. Że ja nie miałem nigdy problemów, nie znaczy że nie możliwe. Swoją drogą, co to za czasy... co rusz jakaś wpadka "branży" morskiej. To jakieś akwarium partacko sklejone, to wirnik pompy rdzewiejący, to znów jakieś dziwne akcje z kolejnymi solami. Jak tak dalej pójdzie, to będzie trzeba wszystko DIY robić, regres do początków akwarystyki morskiej:-( Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 Sprawdź na ich stronie parametry danej partiiWysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiktorkokoszka Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 6 godzin temu, Jacek87 napisał: Hej! Używam soli Red Sea salt. W akwarium cały czas wychodzą mi NO3 na poziomie 100. Wydało mi się to podejrzane więc zrobiłem test wody RODI z wymieszaną docelową ilością ww soli. A tu niespodzianka! NO3 100! Miał ktoś podobna przygodę z tą lub inną solą? ja bym stawiał tu na błędny pomiar :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 3 Lipca 2019 3 godziny temu, wiktorkokoszka napisał: ja bym stawiał tu na błędny pomiar :/ Walnięty test. W zeszył tygodniu dostałem kolejne wiadro i jak zwykle parametry takie jakie mają być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2019 Sprawdź jaki będzie efekt kiedy wymieszasz 20% solanki i 80% rodi. Powinieneś mieć wynik 20. Wg. tego co piszesz albo pokazuje CI 100 albo 0 więc może masz taki jest zero-jedynkowy? są jest albo nie ma Sól od RS zawiera minimalne ilości NO3, do tej pory miałem zawsze "<0.3 mg/l" wg ich testów które były dostępne na opakowaniu i nigdy jeszcze nie miałem problemu z ich solą. Jeżeli faktycznie skopali jakąś partię to możesz śmiało do nich uderzać Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek87 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2019 Zawiozłem wodę do sklepu na testy. Moje testy Salifert do wyrzucenia. Dzięki wszystkim za burzę mózgów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach