Robert20 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2019 Niestety moja walka z valonią nie przynosi skutków. Ciągłe zapychanie się zaworu bramowego przez co dolewka szaleje, więc codzienna regulacja oraz nieprzespane noce. W planie mam restart zbiornika. Czy jest sens aby wygotować skałę i jest szansa że plaga nie powróci? Czy niestety w śmietnik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2019 Valonia przechodzi Ci przez grzebień i sitko na spływie ? . Ja czyściłem skałę myjką ciśnieniową i jest spokój . Totalne czyszczenie akwarium i skały i tak nie zda się na nic , bo jak będzie miała warunki to i tak się pojawi bo to jest wszędzie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert20 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2019 Zadomowila się nawet w kominie i stąd ciągłe zapychanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2019 Dolewka szaleje? Ty rewizji nie masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romi Zgłoś Napisano 13 Lipca 2019 U mnie załatwiły sprawę Pokolce oraz Jeżowiec Mespilia globus a pomagał im dzielnie krab Mitrax. Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hellu Zgłoś Napisano 13 Lipca 2019 Pytanie jak z nią walczysz, bo może faktycznie wystarczy wprowadzić jakiegoś zwierzaka co to skosi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert20 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2019 Miałem już 3 borsuki i niestety mam na nie pecha. Jeden wylądował w pompie cyrukulacyjnej, drugi zachorował na ospę trzeci nie ruszał tego dziadostwa. Rewizję mam jak najbardziej. Ale czasami rurę splywową zapycha sklejona ilość kulek wielkosci slimaka turbo to poziom wody wrasta tak szybko że rewizja przejmuje rolę głównej rury Mitraxa również miałem ale niestety chyba się tym przejadł bo padł po paru dniach a przy okazji pozrzucał połowę szczepek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2019 Nie o tym temat co prawda ale ... U mnie raz rośnie jak głupia a czasem sama zdycha bieleje i się rozpada więc można walczyć czystością zbiornika . To musisz mieć sporo zdławiony zawór że na nim stają , ja dobrałem tak średnicę rur ze zawór jest praktycznie otwarty na maxa i nic tam nie stanie . Plus sitko na wpływie uniemożliwia wciągnięcie czegoś o większej średnicy niż 4 mm . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert20 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2019 Wiem że valonie bardzo prosto przynieść razem z koralem bądź z rybą ze sklepu. Chodzi mi czy jest sen zrobic restart na wygotowanej skale czy od razu dać nową? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2019 Zabijesz skałę i po co , i tak się zaszczepi jak będą warunki . Ja bym tylko uprał myjką ciśnieniową . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2019 A korale też będziesz gotować? Bez sensu robić restart z powodu Valoni. Łatwo ją usunąć mechanicznie. Wyciągnął bym skałę do wiadra z wodą z podmianki i wyskrobal bym ile się da, przy okazji ślimaki osiadłe. Skałe z powrotem do zbiornika. Kombinuj z naturalnym zjadaczem bo inaczej zawsze wróci. I co pół roku będziesz resetowac zbiornik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 14 Lipca 2019 @Robert20 Zainstalował bym tam kraba percnon. To jest kosiarka na valonie i nie że musi się trafić jakiś wyjątkowy egzemplarz, ale każdy o którym słyszałem i miałem był rzeźnikiem w tej dziedzinie. O ile dobrze przeczytałem inne Twoje posty, to jeden u Ciebie taki padł. Ale to nie jest powód aby nie spróbować go jeszcze raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert20 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2019 Dziękuję wszystkim za sugestie. Spróbuję jeszcze powalczyć zanim rozwalę zbiornik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach