jacgues Zgłoś Napisano 27 Lipca 2019 Cześć, Do akwarium zamieszkałego przez Garbika wrzuciłem 3 Chromisy. Garbik niestety jest większy i stał się agresywny wobec nowych mieszkańców - wykazuje silny terytorializm. Zastanawiam się czy dokupienie Chormisów tak, by było im razniej w nieco większej ławicy (z 3 do np 6-8) spowodowałoby, że Garbik nieco ostudziłby swoje zapędy lub Chromisy stały się mniej płochliwe. Co o tym sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2019 Niestety garbiki tak już mają, w moim przypadku zrobił się agresywny jak podrósł ganiał całą obsadę więc został eksmitowany, większe stado raczej też będzie ganiał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 27 Lipca 2019 Miałem to samo, ze 4 chromowy miały być ozdobą akwarium jako aktywni pływacy a tu garbik porozstawiał je po skalę i w dzień nie było widać ani jednego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
T.TOM.T Zgłoś Napisano 27 Lipca 2019 Garbiki to bardzo terytorialne rybki... nie pomoże Ci zwiekszenie obsady chromisów , one "atakują' wielokrotnie większe od siebie ryby , kąsają nawet włożoną do akwa ręke "która je karmi"..... pomimo ze nie dorastaja do duzych rozmiarow sa bardzo agresywne ... zawsze odradzam nowym 'morszczakom" ryby tego gatunku /wiem że wybarwienie i cena tych rybek są bardzo kuszące ale to naprawde "terroryści i dominatorzy" .... i choć rybki są naprawde niewielkie - to trzeba mieć naprawde spory zbiornik aby cokolwiek moglo z nimi ezystowac. Cytuj 200x70x60 + 240L.sump , ośw.T5 10x80W ,cyrkulacja 2x tunze6080 + 2x JVP102 ,obieg tunzemaster10076.03 , odpieniacz skimz sv253 , reaktor wapnia START: grudzień 2007r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 27 Lipca 2019 (edytowane) 34 minuty temu, T.TOM.T napisał: Garbiki to bardzo terytorialne rybki... nie pomoże Ci zwiekszenie obsady chromisów , one "atakują' wielokrotnie większe od siebie ryby , kąsają nawet włożoną do akwa ręke "która je karmi"..... pomimo ze nie dorastaja do duzych rozmiarow sa bardzo agresywne ... zawsze odradzam nowym 'morszczakom" ryby tego gatunku /wiem że wybarwienie i cena tych rybek są bardzo kuszące ale to naprawde "terroryści i dominatorzy" .... i choć rybki są naprawde niewielkie - to trzeba mieć naprawde spory zbiornik aby cokolwiek moglo z nimi ezystowac. Amen, nic dodać nic ująć. Odłów lepiej tą Chrysiptere (bo pewnie o któryś z jej gatunków chodzi), choć łatwo nie będzie, bo przebiegłe mendy są. Aha, tak na marginesie, ale paradoksalnie Chromisy również należą do rodziny Garbików, podobnie zresztą jak i błazenki, to tak celem uzupełnienia informacji dla autora wątku. Edytowane 27 Lipca 2019 przez Ironista (wyświetl historię edycji) Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach