new-age Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2019 Cześć Jakie polecacie korale do temperatury 20-22 stopni? Dość łatwe w utrzymaniu, bo światło jakie będzie świecić to kilka power led 1W razem 14W. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2019 Ja polecam ci gupiki albo neonki. W morskim akwa nie da sie oszczedzac na swietle i ogrzewaniu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
new-age Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2019 1 minutę temu, tedeus63 napisał: Ja polecam ci gupiki albo neonki. W morskim akwa nie da sie oszczedzac na swietle i ogrzewaniu . Jeżeli nie wiesz po co taka temperatura i nawet się nie zapytasz dlaczego, to nie docinaj. Temperatura jest pod Blue Spotted Jaw Fish, poczytaj gdzie żyją, to więcej nie będziesz się udzielał jak nie wiesz jak odpowiedzieć na pytanie. Wiem, ze kosztuje i dlatego, żeby mieć te 20- 22 stopnie, muszę prawie cały rok schładzać wodę, bo tu gdzie mieszkam mam cały rok lato. Z drugiej strony, gdyby taki post napisał ktoś od dawna na forum, to byś nawet nie śmiał coś takiego napisać, a ze ja nowy na forum to można mnie spławić na drzewo, śmieszą mnie tacy ludzie jak Ty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2019 2 godziny temu, new-age napisał: Cześć Jakie polecacie korale do temperatury 20-22 stopni? Dość łatwe w utrzymaniu, bo światło jakie będzie świecić to kilka power led 1W razem 14W. Dzięki Napisz coś więcej na temat zbiornika, wymiary, cyrkulacja, obieg itp. Ma to dosyć duże znaczenie. Już całkiem wpadając w margines rekin da radę (mówiąc o rybach) ;), ale wiesz o co chodzi. Zawęży to znacznie listę zwierzaków. Napewno wszystkie korale typu deep. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
new-age Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 Akwarium 70x45x38cm 120L w tym okolo 13cm piachu (gravel) Filtracja kubel SunSun HW-303B z prefiltrem SunSun 603B. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 Dlaczego kubełek? Według internetu ta rybka może być trzymana do 25 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jogofrugo Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 (edytowane) Z tego co widać po zdjęciach to Discosomy i Zoanthusy mają się dobrze przy tej rybce a i temperatury wg opisów zaczynają się własnie od 22 stopni. Poza tym są to koralowce łatwe w utrzymaniu (dla początkujących). Entacmaea Quadricolor też od 22 oC + Błazenek i będzie git Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez jogofrugo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
new-age Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 (edytowane) Te ryby żyją w morzu Cortez ( zatoka kalifornijska) i temperatury w jakich żyją, zaczynaja się od 10 stopni, a maksymalna to około 21 stopni w okresie letnim i to wtedy się rozmnażają. Tak, ludzie je trzymają w temperaturach od 22 do nawet 27, a potem płaczą, dlaczego po kilku miesiącach ryba im zdechła, często tez dostają infekcje bakteryjne, właśnie poprzez za wysoka temp. Obecnie staram się utrzymywać około 23 stopni, niżej nie mogę zejść, wiatraki nie dają rady, dlatego w planach zakup dla nich chłodziarki akwarystycznej do wody. Jakis miesiąc temu, moje dostały infekcji bakteryjnej i prawie odeszły na wieczna rafę i to w 23 stopniach, po kuracji kanaplexem od Seachem-a po tygodniu wróciły do żywych, także temp jest ważna. Są to ciężkie ryby do utrzymania, trzy razy dziennie karmienie, niska temperatura, ciagle przekopywanie podłoża (codziennie inna aranżacja w akwariu) ale wynagradzają to swoim zachowaniem, po prostu urocze ryby, warte całego zachodu. Dlaczego kubeł? Akwarium bez panela, Kaskada nie moze być, bo akwa musi być szczelnie przykryte, najlepiej pasuje kubeł. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez new-age (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mat_Mat Zgłoś Napisano 5 Października 2019 W dniu 22.08.2019 o 17:25, new-age napisał: Te ryby żyją w morzu Cortez ( zatoka kalifornijska) i temperatury w jakich żyją, zaczynaja się od 10 stopni, a maksymalna to około 21 stopni w okresie letnim i to wtedy się rozmnażają. Tak, ludzie je trzymają w temperaturach od 22 do nawet 27, a potem płaczą, dlaczego po kilku miesiącach ryba im zdechła, często tez dostają infekcje bakteryjne, właśnie poprzez za wysoka temp. Obecnie staram się utrzymywać około 23 stopni, niżej nie mogę zejść, wiatraki nie dają rady, dlatego w planach zakup dla nich chłodziarki akwarystycznej do wody. Jakis miesiąc temu, moje dostały infekcji bakteryjnej i prawie odeszły na wieczna rafę i to w 23 stopniach, po kuracji kanaplexem od Seachem-a po tygodniu wróciły do żywych, także temp jest ważna. Są to ciężkie ryby do utrzymania, trzy razy dziennie karmienie, niska temperatura, ciagle przekopywanie podłoża (codziennie inna aranżacja w akwariu) ale wynagradzają to swoim zachowaniem, po prostu urocze ryby, warte całego zachodu. Dlaczego kubeł? Akwarium bez panela, Kaskada nie moze być, bo akwa musi być szczelnie przykryte, najlepiej pasuje kubeł. Udało Ci się nabyć jakieś korale pod to akwa? Masz jakieś zdjęcia? Dla niedowiarków potwierdzam, że ryba powyżej 22st i o dość intensywnym świetle nie przeżyje na dłuższą metę. Akwarium musi być stawiane pod nią jeżeli chcemy ją koniecznie mieć. To co piszą o niej sklepy ( może żyć w wodzie nawet do 26 st ) to bajki wyssane z palca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 6 Października 2019 https://reefbuilders.com/2019/10/02/australophyllia-wilsoni/ Bardzo piękne i ciekawe korale. W Stanach pewnie będą już dostępne, a zakres temperatur jaki Cię interesuje jest idealny. Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
new-age Zgłoś Napisano 10 Października 2019 Są dostępne, ale cena trochę wysoka $500 -$1000 za kolonie. Na razie akwarium dojrzewa, dopiero trzeci tydzień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 11 Października 2019 Czytałem, że cena lekko zaporowa, ale może niedługo fragi się pojawią. Powodzenia Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach