Jajnik Zgłoś Napisano 7 Września 2019 Na wstępie mam nadzieję, że piszę post w odpowiednim temacie. (Jeśli nie, prośba do moderatorów o przeniesienie do odpowiedniego) Jestem na etapie budowy domu, póki co surowy otwarty, jeszcze przed elektryką i hydrauliką. Mam jeden kącik, w którym mogłoby stanąć szkło +/- 700L (jak już się kiedyś w przyszłości dorobię, bo solniczka to drogi sport :)). Po drugiej stronie ściany znajduje się łazienka, więc nie byłoby problemu z podciągnięciem hydrauliki. Proszę o porady jak przygotować odpowiednio stanowisko pod takie szkło, żeby później nie było przerabiania, rzeźbienia oraz problemu. Czy wystarczy jedynie wypuścić przez ścianę rurkę z zimną wodą, gdzie później będę mógł zamontować filtr rodi, kilka gniazdek elektrycznych, oraz przewód elektryczny na suficie, żeby w razie co podpiąć lampy? Postaram się dodać zdjęcie jak opanuję stronę z hostingiem P.S. Mile widziane Wasze zdjęcia z przygotowaniem instalacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 7 Września 2019 3 minuty temu, Jajnik napisał: Czy wystarczy jedynie wypuścić przez ścianę rurkę z zimną wodą, gdzie później będę mógł zamontować filtr rodi, kilka gniazdek elektrycznych, oraz przewód elektryczny na suficie, żeby w razie co podpiąć lampy? Z tego co napisałeś braknie odpływu do kanalizacji. Przydatne przy podmiankach i przy samym filtrze RODI... Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jajnik Zgłoś Napisano 7 Września 2019 Ooo słuszna uwaga. Odpływ taki sam jak do pralki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 7 Września 2019 Jeśli za ścianą jest łazienka, to ja chyba wybrał bym opcję, że do akwarium ciągnę tylko wężyk od rodi, a sam filtr jest w łazience. Powody: - filtr trochę miejsca zajmuje, a żeby go obsługiwać potrzeba też dodatkowo paru cm -wymiana filtrów wiąże się z zachlapaniem szafki, średnio to na nią działa -łatwiej pociągnąć peszel pod wężyk 6mm niż ciągnąć wodę i kanalizację pod akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jajnik Zgłoś Napisano 7 Września 2019 Wnęka ma wymiary 100x120, jak dojdą tynki to będzie ciut mniej, więc chyba na brak miejsca bym nie narzekał. Na filtr w łazience żona nie wyrazi zgody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 7 Września 2019 Nigdy żaden posiadacz akwarium morskiego z sumpem nie powiedział, że ma za dużo miejsca pod akwarium. A filtr bez problemów zmieścisz pod zwykłą średniej wielkości szafką umywalkową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Września 2019 9 minut temu, Jajnik napisał: Na filtr w łazience żona nie wyrazi zgody nożna go schować "za kafelkami" wnęka i "ukryte drzwiczki " pole do popisu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 7 Września 2019 (edytowane) Szymon - tak czy inaczej odpływ wody do kanalizacji pod szafką z akwarium uważam za bezcenne dobrodziejstwo... Niezastąpiona wygoda podczas podmian. Sam filtr RODI choć mam pod baniakiem obecnie ukrywał bym w innym miejscu najchętniej za ścianą lub w innej szafce w okolicy akwarium. Edytowane 7 Września 2019 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Września 2019 59 minut temu, Jajnik napisał: kilka gniazdek elektrycznych, oraz przewód elektryczny na suficie, żeby w razie co podpiąć lampy? skoro to ma być bliżej nieokreślona przyszłość jak bym na razie zrobił puszkę / przyłącze a potem postawił szafkę z bezpiecznikami i całe zasilanie - te "kilka" gniazdek uwierz mi nie wystarczy na planowany litraż np. zerknij na temat Waldka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 7 Września 2019 (edytowane) zwłaszcza że przydaje się instalacja nad baniakiem (cyrkulatory) i pod baniakiem w części tzw mokrej tj (obieg, filtry, odpieniacz,grzałka) + kilka gniazdek w części suchej tj komputer sterująco-rejestrujący, dozownik, dolewka, pompa do podmian (solanka z beczki lub innego pojemnika do sumpa sama się nie przeleje) - to tak właściwie może być gniazdo w strefie mokrej bo i tak ją wykorzystasz dodatkowo jako pompę wytłaczającą wodę z sumpa do kanalizacji... Edytowane 7 Września 2019 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 7 Września 2019 A nie masz miejsca w domu gdzie można zrobić sumpownie ? Ja mam tak. Sump w pomieszczeniu technicznym jakieś 10m dalej niż salon. Rewizja, zasilenie, powrót do salonu. Dwa oddzielne obwody 230V na gniazda do salonu tylko na akwarium i dwa oddzielne dla sumpowni do pomieszczenia technicznego.Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Września 2019 17 minut temu, chwialek napisał: zwłaszcza że przydaje się instalacja nad baniakiem (...) +1 na dodatek nie wiadomo jeszcze gdzie rozmieścić te gniazdka by było wygodnie - trzeba by teraz zrobić plan i już się trzymać - w/g mnie za wcześnie na takie szczegółowe planowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldist Zgłoś Napisano 7 Września 2019 Hej Ja podczas budowy w miejsce gdzie miał stać akwarium doprowadziłem 230V , woda zimna i kanalizacja oraz Ethernet (w razie jak by mi przyszło coś do głowy) Na dzień dzisiejszy pod akwarium stoi sump, dolewka i zbiornik na solankę. Na zrzucie jest trójnik i zawór i do kanalizacji. Przy podmienia włącza się pompa która pompuje wodę do sumpa i w tym samym czasie otwieram zawór z zrzutu do kanalizacji. Podmiana trwa 5 minut i nie noszę żadnych wiader jak w poprzednim zbiorniku. Ale pomysł z pomieszczeniem technicznym jest o niebo lepszy Cytuj Zbiornik 250l+50l (narożne,trapez),refugium, biopellets, odpieniacz diy (AQ1200). Obieg NewJet2300. Miękkie + SPS. Oświetlenie LED 200W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 8 Września 2019 Podepnę się pod temat. Sam miałem coś podobnego zakładać, a dyskusja robi się ciekawa. Też wykańczam dom i zastanawiało mnie podłączenie mediów pod akwarium. Miejsce sąsiaduje z łazienką, ale filtr RoDi planowałem wywalić do kotłowni gdzie z resztą wchodzi główne zasilanie domu w wodę. Przewody z filtra pociągnię w peszlu do szafki. Podpięcie kanalizacji przy zbiorniku fajna rzecz, ale jak to się ma z przydomową oczyszczalnią? Niestety u mnie wchodzi w grę szambo albo oczyszczalnia. Raczej napewno będę robić to drugie. Martwi mnie co tygodniowe zlewanie solanki w zbiornik w którym pracują bakterie, a woda rozsacza się po działce. Ma ktoś doświadczenia w tym temacie czy zostanie mi wylewanie wody wiadrami poza działkę? Kusi mnie strasznie sump w kotłowni ( dom parterowy, kotłownia kilka metrów od zbiornika), ale martwi mnie zapylenie powietrza. Piec będzie gazowy, ale w tej samej kotłowni będzie pralnio suszarnia i garaż za drzwiami. Czy sump w takim miejscu to dobry pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proked Zgłoś Napisano 8 Września 2019 Nie martwił bym się o bakterie w oczyszczalni przydomowej w końcu montuje tam też woda że zmywarki, pralki itp. Zdaje się że jest zdecydowanie mniej przyjazna do życia dla bakterii niż solanka. Ja w budowanym domu mam akurat za ścianą pomieszczenie techniczne do akwarium więc nie muszę ciągnąć rur ale jakby zbiornik miał stać dalej to na 100% bym przeniósł nawet i 10m dalej sump z całą reszta niepotrzebnych gratow z pod akwarium. Co do kotłowni to nie możesz podzielić jakoś? Dodatkowa ścianka działowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jajnik Zgłoś Napisano 8 Września 2019 Cala instalacja, ktora bedzie pociagnieta pod akwarium bedzie na oddzielnej roznicowce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barto125 Zgłoś Napisano 8 Września 2019 Jeszcze protip ode mnie, można pomyśleć na osobnym zbiorniku na ściek z RO, do podlewania kwiatków/ogródka itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 8 Września 2019 (edytowane) 15 godzin temu, Darek85 napisał: Podepnę się pod temat. Sam miałem coś podobnego zakładać, a dyskusja robi się ciekawa. Też wykańczam dom i zastanawiało mnie podłączenie mediów pod akwarium. Miejsce sąsiaduje z łazienką, ale filtr RoDi planowałem wywalić do kotłowni gdzie z resztą wchodzi główne zasilanie domu w wodę. Przewody z filtra pociągnię w peszlu do szafki. Podpięcie kanalizacji przy zbiorniku fajna rzecz, ale jak to się ma z przydomową oczyszczalnią? Niestety u mnie wchodzi w grę szambo albo oczyszczalnia. Raczej napewno będę robić to drugie. Martwi mnie co tygodniowe zlewanie solanki w zbiornik w którym pracują bakterie, a woda rozsacza się po działce. Ma ktoś doświadczenia w tym temacie czy zostanie mi wylewanie wody wiadrami poza działkę? Kusi mnie strasznie sump w kotłowni ( dom parterowy, kotłownia kilka metrów od zbiornika), ale martwi mnie zapylenie powietrza. Piec będzie gazowy, ale w tej samej kotłowni będzie pralnio suszarnia i garaż za drzwiami. Czy sump w takim miejscu to dobry pomysł? Kiedyś też się nad tym zastanawiałem, później zacząłem szukać na temat zmiękczacza wody który będę miał u siebie, a ten odprowadza też spore ilości wody słonej. I większości opracowań bylo, że nie ma jakiś przeciwskazan. Jeden ze srodkow stosowanych w oczyszczalniach, koledzy stosowali w morskich Z widocznymi efektami więc też przestałem się przejmowac. Najwyżej dosypiesz więcej bakterii i będzie gralo. Ja dodatkowo wyprowadziłem rurkę na zewnątrz domu na "ściek" z RODI. Szkoda pchać czysta wodę do oczyszczalni Do podlewania trawnika powinna się nadac. Oczywiście w przypadku zapełnienia zbiornika mogę puscic ten "ściek" do kanalizy. Ps. Dokładnie tak jak@Barto125 sugeruje I jeszcze jedno - kotłownia gazowa to raczej czysta technologia. Nie wiem czemu martwisz się zapyleniem - tym bardziej jeśli chcesz mieć tam suszarnie Inna sprawa, że w kotłowni powinna być wentylacja grawitacyjna więc bardziej bym się martwił o ewentualną dodatkową wilgoć. Ja mam wydzielone pomieszczenie przy garażu (tuż obok kotłowni gazowej), w którym mam wrzucony nadmuch i wyciąg z rekuperacji. Mam zamiar po prostu wstawić szczelne drzwi techniczne i garażem się w ogóle nie będę przejmował. Z dodatkowych instalacji - dociągnąłem do pomieszczenia skrętki do czujników temp, ciśnienia, wilgotności, mam wyciągnięte czujniki zalania (zarówno pod sumpem jak i w salonie) do alarmu, mam doprowadzoną instalacje CCTV dla kamer, pod akwarium i do sumpa - dwie skrętki - pod przyszłe sterowniki monitorujące stan systemu. W razie W - mogę przerobić je na magistralę np. RS485, CAN etc. Edytowane 8 Września 2019 przez VDR (wyświetl historię edycji) Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach