michal322 Zgłoś Napisano 7 Września 2019 (edytowane) Akwarium: Kostka 30x30 OW 27l Skała: żywa około 4kg Piach: na razie brak i nie wiem czy dawać. Sól: AF Reef Salt Lampa: Kelo An 30 Filtr: Aquael Fzn-3 Start akwarium 08.09.2019 Startuje na 100% Żywej wodzie. Życie: Jedna Discosoma, wrzuciłem Xenie i dwa ślimaki. Edytowane 19 Listopada 2019 przez michal322 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Września 2019 8 godzin temu, michal322 napisał: Skała: żywa około 4kg gdzie taką dostałeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 8 Września 2019 55 minut temu, silvia napisał: gdzie taką dostałeś ? We wrocławskim Trzmielu się trafiła perełka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 8 Września 2019 10 godzin temu, michal322 napisał: Skała: żywa około 4kg Mi to wygląda na gotową konstrukcje, być może ożywioną wcześniej . Swoją drogą bardzo mi się podoba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 8 Września 2019 9 minut temu, natan2012 napisał: Mi to wygląda na gotową konstrukcje, być może ożywioną wcześniej . Swoją drogą bardzo mi się podoba To prawda, jest to ożywiona konstrukcja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balon Zgłoś Napisano 8 Września 2019 To jest skałka z bio ceramiki art-reef Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 8 Września 2019 Wyklarowało się po nocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cherrybloss Zgłoś Napisano 8 Września 2019 Ja bym do tak małej kostki nie dawał żadnego piasku. Acany i inne LPSy daj na dno. Będzie czysto i kolorowo. Fajna konstrukcja skalna, powodzenia i cierpliwości ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 8 Września 2019 Zaczynałem jakiś czas temu od podobnego litrażu, ładna konstrukcjaTermometr daj do kaskady na koszyki jeśli się zmieści. Powodzenia w przygodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 8 Września 2019 Dziękuję za miłe słowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tapajos32 Zgłoś Napisano 8 Września 2019 Cherrybloss - ma racje - nie dawaj piachu - ja swój już praktycznie cały odessałem - był tylko źródłem odradzającego się dino….. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eXo Zgłoś Napisano 9 Września 2019 W dniu 8.09.2019 o 10:34, michal322 napisał: We wrocławskim Trzmielu się trafiła perełka Widziałem tą skałkę jakiś czas temu, jak buszowałem po sumpach w Trzmielu i miałem ją brać do siebie, bo wyglądała naprawdę ciekawie. Ostatecznie zmieniła mi się koncepcja i całe szczęście, bo u mnie mogłoby to by wyjść średnio, a u Ciebie pasuje idealnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 9 Września 2019 7 godzin temu, eXo napisał: Widziałem tą skałkę jakiś czas temu, jak buszowałem po sumpach w Trzmielu i miałem ją brać do siebie, bo wyglądała naprawdę ciekawie. Ostatecznie zmieniła mi się koncepcja i całe szczęście, bo u mnie mogłoby to by wyjść średnio, a u Ciebie pasuje idealnie To było przeznaczenie Dzięki że mi ją zostawiłeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 12 Września 2019 Parametry z wczoraj: Ph 8.2 Kh 7 No3 10 No2 0 Po4 0 Temp 25 Zasolenie 1.022 Szyby trzeba przetrzeć ale muszę skołować skrobak do szyb. Trochę Korali przełożyłem z piko rafy żeby nie było tak pusto. Doszła pachyclavularia, jedną discosoma, zoa,Xenia i Calustrea. Calustrea wydaje się być zadowolona z nowych warunków, w piko rafie nie widziałem jej jeszcze tak bardzo napompowanej Mocniejsze światło jej chyba służy. Piasku nie będzie, całe dno docelowo w koralach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 13 Września 2019 Doszedł brakujący element filtracji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 13 Września 2019 Mogę się mylić ale jeśli nie masz zawyżonego PO4 to nie potrzebujesz tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 13 Września 2019 14 minut temu, LordMatthew napisał: Mogę się mylić ale jeśli nie masz zawyżonego PO4 to nie potrzebujesz tego. Włożyłem przezornie, żeby było już w filtrze na przyszłość jak dojdzie życie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 13 Września 2019 Ja bym wyjął, po co ładować coś co nie wiesz czy będzie potrzebne. Będziesz mierzył PO4 ? Masz jakieś media filtracyjne w tej kaskadzie? Zaraz się okaże że masz za mało PO4:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 13 Września 2019 10 minut temu, Konrad_Wwa napisał: Ja bym wyjął, po co ładować coś co nie wiesz czy będzie potrzebne. Będziesz mierzył PO4 ? Masz jakieś media filtracyjne w tej kaskadzie? Zaraz się okaże że masz za mało PO4:) Tak mam testy na PO4. Matrix, Purigen, trochę gąbki i Chemi Pure Blue nano. To nie jest tak z fosforanami, że w morskim należy dążyć do utrzymania możliwie jak najmniejszego stężenia fosforu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 13 Września 2019 2 godziny temu, michal322 napisał: Tak mam testy na PO4. Matrix, Purigen, trochę gąbki i Chemi Pure Blue nano. To nie jest tak z fosforanami, że w morskim należy dążyć do utrzymania możliwie jak najmniejszego stężenia fosforu? Z tego co wiem i tak i nie. Zaleca się poniżej 0.02. W żadnym razie moim zdaniem poziom 0 nie jest wskazany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 13 Września 2019 Faktycznie błąd w moim odczycie wyniku Jest <0.02 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 13 Września 2019 Wyjmij te absorbery, adsorbery czy jak to się nazywa daj złoże filtracyjne zamiast tych pochłaniaczy i pozwól biologii zaskoczyć. Po co komplikować na starcie. Masz kilka takich kostek na forum zobacz jak są prowadzone takie zbiorniki, zajrzyj na nano-reef.com poczytaj o zbiornikach nie wiem do 10 galonów pojemności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 13 Września 2019 (edytowane) Z czytaniem u Amerykanów bym się wstrzymał hehe. Jak widzę jak oni wszystko ładują w pierwszym tygodniu a biedne błazenki i inne ryby pływają w 10 galonach w mleku i zupie... Nie wszyscy ale bardzo dużo. Ja dałem sera siporax i sera silicate w kaskadzie (siporax od razu, silicate po 3 tyg). Wszystko pięknie śmiga, woda kryształ. Edytowane 13 Września 2019 przez FajnyRadziu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 13 Września 2019 Robię tak jak Szopen Schrimps z YouTuba. U niego zaskoczyło i wydawało się to być wiarygodne. 44 minuty temu, Konrad_Wwa napisał: Wyjmij te absorbery, adsorbery czy jak to się nazywa daj złoże filtracyjne zamiast tych pochłaniaczy i pozwól biologii zaskoczyć. Po co komplikować na starcie. Masz kilka takich kostek na forum zobacz jak są prowadzone takie zbiorniki, zajrzyj na nano-reef.com poczytaj o zbiornikach nie wiem do 10 galonów pojemności. Złoża filtracyjnego jest dosyć (Matrix) Dzięki za zainteresowanie i porady, każda sugestia jest dla mnie cenna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 13 Września 2019 Z czytaniem u Amerykanów bym się wstrzymał hehe. Jak widzę jak oni wszystko ładują w pierwszym tygodniu a biedne błazenki i inne ryby pływają w 10 galonach w mleku i zupie... Nie wszyscy ale bardzo dużo. Ja dałem sera siporax i sera silicate w kaskadzie (siporax od razu, silicate po 3 tyg). Wszystko pięknie śmiga, woda kryształ. Nie przesadzajmy, a u nas błazny w 40l to rzadkość? Weź pod uwagę jaka tam jest skala, ale to dyskusja na oddzielny temat. Na ten moment porówna wielkosc Polski do USA i liczbę ludności:)Podałem przykład gdzie małych zbiorników jest sporo, nasze hobby ma to do siebie że trzeba się samemu edukować lub zasilać kogoś w $$$ chyba zresztą jak każde hobby:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach