Nailo Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Siema, Akwa sobie już działa troszke i przyszła w koncu pora na zabudowanie go bo straszy Chciałem zrobić zabudowe na zawiasy magnetyczne czyli tzw CLIP ON. Potrzebuje wywiercic dziury w stelaży po dwie małe na każdy zawias. Myślałem o tych miejscach które zaznaczyłem czerwonymi plamkami. Stelaż trzyma góre 400l. Poniżej foto z plamkami i zawiasy o których myślę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 4 Października 2019 a nie możesz przykleić? teraz jest taka gama klejów ze nie będzie problemy z wyborem .to co pokazałeś na zdjęciu to nie jest zawias Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Teraz, niwre37 napisał: a nie możesz przykleić? teraz jest taka gama klejów ze nie będzie problemy z wyborem .to co pokazałeś na zdjęciu to nie jest zawias kupiłem klej w castoramie "płynny gwóźdź" podobno do wszystkiego i mega kozak . dwa dni czekało na montaż płyty przyklejone fajnie wszystko do momentu aż się okazało że mocniejsze pociągniecie zabudowy i "zawiasy" zostały na płycie razem z klejem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Po pierwsze: W czym jest problem??? Boisz się, że cokolwiek się stanie z tym stelażem??? A zamiast śrub nity samozrywalne (jak masz parcie bez problemu kupisz nierdzewne) Jeśli nie użyjesz wierła Fi20mm to wierć ile chcesz. A co do rozmieszczenia to proponuję 2 na górze i dwie na dole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 4 Października 2019 to co pisze producent to jedno a jak klei to juz inna sprawa ,przede wszystkim powinieneś oczyścić z farby miejsce gdzie będzie klej .Sa kleje epoksydowe które wiążą w kilkanaście minut lub godzin,poszukaj info w necie .Na dobra sprawe przykleil bys na silikon i tez by trzymalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 4 Października 2019 (edytowane) 5 minut temu, dadario napisał: Po pierwsze: W czym jest problem??? Boisz się, że cokolwiek się stanie z tym stelażem??? A zamiast śrub nity samozrywalne (jak masz parcie bez problemu kupisz nierdzewne) Jeśli nie użyjesz wierła Fi20mm to wierć ile chcesz. A co do rozmieszczenia to proponuję 2 na górze i dwie na dole. Myślałem nad wiertłem 3-4mm. Własnie trochę się boje że osłabi to stelaż nie chciałbym żeby 400l wody zalało moje i sąsiadów mieszkania z 3 pietra na parterze by poczuli Na dole będzie stawiany na stelażu mały patent już znalazłem chodzi mi żeby złapało własnie na górze Edytowane 4 Października 2019 przez Nailo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Takie wiertło nie wpłynie w sposób znaczący na wytrzymałość przekroju... Śmiało możesz wiercić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 4 Października 2019 1 minutę temu, dadario napisał: Takie wiertło nie wpłynie w sposób znaczący na wytrzymałość przekroju... Śmiało możesz wiercić. to jutro chyba zaatakuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 4 Października 2019 tak jak kolega wyżej napisał ,małym wiertlem można wiercić albo kup wkręty samowiercące 2,5mm i od razu wkrętem potraktuj stelaż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fidelart Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Piotrek Beka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Krzysiu xd masz łeb jak beka xd Ta twoja pierdółka jakby pękła to by Ci kuchnie zalalo xd moje by poczuli sąsiedzi z parteru :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Trurl Zgłoś Napisano 5 Października 2019 Moim zdaniem klejenie odpada (jeżeli stelaż aluminiowy - na takim ćwiczyłem). Usiłowałem przykleić katownik (od spodu stelaża - bez możliwości przykręcenia) - kleje płynny metal, płynny gwóźdź zawiodły pomimo informacji producenta, że kleja aluminium, powierzchnie odtłuszczone i zmatowane. Po kilku dniach katownik spadał z hukiem (w nocy ). Najlepszy okazał się jednak silikon - połaczenie i tak jest słabe, pomimo dużej powierzchni styku. Tak jak @dadario polecam wiercenie (otwory oczywiście o małej średnicy, u mnie 3 mm). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 5 Października 2019 3 godziny temu, Trurl napisał: Moim zdaniem klejenie odpada (jeżeli stelaż aluminiowy - na takim ćwiczyłem). Usiłowałem przykleić katownik (od spodu stelaża - bez możliwości przykręcenia) - kleje płynny metal, płynny gwóźdź zawiodły pomimo informacji producenta, że kleja aluminium, powierzchnie odtłuszczone i zmatowane. Po kilku dniach katownik spadał z hukiem (w nocy ). Najlepszy okazał się jednak silikon - połaczenie i tak jest słabe, pomimo dużej powierzchni styku. Tak jak @dadario polecam wiercenie (otwory oczywiście o małej średnicy, u mnie 3 mm). no tak ,jeżeli stelaż jest Alu to raczej nie przyklei (ja tez to przerabiałem) natomiast ze stalą nie będzie problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinekk Zgłoś Napisano 5 Października 2019 Możesz przymocować do płyty drewnianej pod akwarium. Dwa kątowniki, śrubki i kawałek drewna są potrzebne. Cytuj ., Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 6 Października 2019 Piotrek a te kwadratowe wihajstry odstające od stelaża to czemu miały służyć... to tył stelaża do przykręcenia płyty na stałe? Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach