RafalK50 Zgłoś Napisano 17 Października 2019 Witajcie Czy rodzaj Millputa użytego do sklejenia skał ma znaczenie? Skleiłem skałę tym w kolorze Silver Grey, natomiast uzyskałem informację że do klejenia skały należy stosować Terrcotta (pozostałe podobno miękną po czasie). Prośba o Wasz komentarz. Moja 80 litrowa kostka dojrzewa już 3 tydzień i zastanawiam się co robić i czy rzeczywiście podklejać dodatkowo skałę Terracottą Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 17 Października 2019 Ja u siebie kleiłem kawałki skal już w istniejącym systemie kolorem terracotta i po prawie 2 latach to co było min klejone to się rozleciało,klej zmurszali ,zamienił się w pyl.Nie wiem czy to przypadek? czy klej był jakiś felerny? czy tez ten klej nie nadaje się do klejenia skały... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 17 Października 2019 Milliput teracotta nie pyli tak jak np. ten standard. Ten i ten po jakimś czasie twardnieje i jest jak skała. A kolega wyżej to moze faktycznie jakiś felerny ci się trafił. Choć do końca nie wiem. Używałem standard a teraz teracotta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 17 Października 2019 Milliput teracotta nie pyli tak jak np. ten standard. Ten i ten po jakimś czasie twardnieje i jest jak skała. A kolega wyżej to moze faktycznie jakiś felerny ci się trafił. Choć do końca nie wiem. Używałem standard a teraz teracotta. Wszystkie szczepki kleje tym klejem i jest faktycznie tak jak mowisz ,dlatego zdecydowalem sie nim pokleic tez i kawalki skal ...no i wyszla lipa Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 17 Października 2019 Przy tym ułożeniu skały można sobie chyba darować klejenie? Nie próbowałeś jej delikatnie ułożyć aby nie dawać kleju? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 17 Października 2019 Ten klej stosuje od pół roku więc może też za jakiś czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafael31 Zgłoś Napisano 17 Października 2019 Mam obecne akwarium prawie 3 lata i kilka korali praktycznie od początku istnienia zbiornika mam przyklejone milliputem terracota. Nie widziałem, żeby coś się z nim stało tzn żeby zmurszal czy sie rozpadł. Cytuj Rafa Rafała http://nano-reef.pl/...f-30-bydgoszcz/ Rafa Rafała vol.2 http://nano-reef.pl/topic/90864-rafa-rafala-vol2-112-l/#entry919748 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafalK50 Zgłoś Napisano 19 Października 2019 Dziękuje za komentarze. Pozostawię skałę podklejoną bez dodatkowej ingerencji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach