inmar Zgłoś Napisano 7 Listopada 2019 Robi ktoś aktualnie sam mrożonki ? Kupiłem mrożone owoce morza i jakie kroki dalej ? Do miksowania blenderem trzeba lekko rozmrozić,dodać wody RO ? Kiedy wiadomo przy miksowaniu,że to już ten moment by nie zrobić papki dla korali ? Podpowie ktoś krok po kroku bo pierwszy raz to robię. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 7 Listopada 2019 Sto lat temu robiłem własne papu, ale dla paletek. Ważna kwestią było dobranie wielkości kostki do ilości na jedne karmienie. Ale konsystencja była raczej papkowata. Ale w wodzie, aż się gotowało i większość pokarmu znikała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 8 Listopada 2019 Ja robię sobie mieszankę - owoce morza, ryba i czosnek. Biorę jedną polędwiczkę z mintaja, albo z dorsza, do tego krewetki koktajlowe. Dla ryb ubijam mieszankę w mozdzierzu. Rybkę (po rozmrozeniu) kroję w kostkę i wrzucam do ubitego ząbka czosnku. Po rozbiciu dzielę na dwie porcje - jedna do słoiczka, druga do miksowania. Następnie rozbijam krewetki koktajlowe i małże. I to też dzielę na dwie porcje - słoiczek i do miksu. Resztę - krążki kałamarnicy i ośmiorniczki - wrzucam do miksowania. Po zmiksowaniu na drobną breję (z dodatkiem wody RO) wlewam wszystko do słoiczka z masą z mozdzierza. Mieszam wszystko, dodając reefboostera biodigestu i mam gotowe papu. Można mrozić, podawać po świeżości itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 8 Listopada 2019 6 godzin temu, wiesiektbg napisał: ubijam mieszankę w mozdzierzu Moździerz metalowy? granitowy? nie miałeś problemów z metalami ciężkimi, krzemianami itd itp? Szczerze powiem, nie rozumiem po co grzebać się z tym, rozmrażać, miksować, ubijać, znów zamrażać... kiedy można obecnie kupić gotowy, praktycznie dowolny mrożony pokarm, który swoją drogą też raczej będzie bezpieczniejszy dla akwarium niż mintaj z marketu. Udział kosztów pokarmu w całościowych kosztach utrzymania zbiornika też przecież jest znikomy. Ja bym wolał ten czas przeznaczyć na oglądanie akwarium niż na harówkę w kuchni przy robieniu własnych mrożonek. No ale, może czegoś nie dostrzegam? Jakieś inne czynniki sprawiające, że warto coś takiego robić? Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 8 Listopada 2019 Jeśli komuś zależy na czystości wody (nie mówię że jest to słuszne, ale różnie jest), to polecić mogę inną technikę. Mianowicie, odsączone i suche składniki ciasno zbijamy w kulkę lub walec, w worku foliowym, mrozimy. Następnie taką zamrożoną porcję ścieramy na tartce drobnej. Potem to nam się rozmraża, soczek wycieka. Odlewamy ten sok. Do takiego mięska dodajemy odrobinę czosnku dokładnie mieszając. Ja preferuję jednak gotowe preparaty czosnkowe. W słodkim dodawałem jeszcze witaminy (pod paletki), tutaj też można jakiegoś uzdatniacza. To dzielimy na porcje i mrozimy. Tyle że korale i drobnica też musi coś jeść, więc różne są zdania na ten temat W każdym razie, jak działa, nie trzeba zmieniać, tylko należy uważać z czosnkiem. Nadmiar może zniszczyć rybę. Znam takie przypadki, gdzie paletki leczono nadmiernie - właśnie czosnkiem. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 8 Listopada 2019 mozdzierz granitowy, problemow żadnyc nie miałem, a co do mrożonek z zoologicznego, to takowe też stosuje - głównie ikra i drobnica dla mandarynów i korali, aminokwasy itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach