fifek33 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Witam od miesiąca leje vsv dawka 10ml na ok 400 L w obiegu. Bakterie biodigest +pożywka No3 niestety nadal ok 50 po4 0,5 Mam 3 kg kulek maxspect Glony w sumpie 3kg matrixa Odpieniacz ati buble master 200 na pompie tunze Obsada Hepatus Borsuk Scopas Magnifica 2 szt 2 babki Po walce z ospa nie umiem poprawić parametrów Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fidelart Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Kup No3po4x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 może w piachu problem bo dość grubo go tam widzę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzechotnic Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Ja mam piachu nawet grubiej a żarcia muszę ładować lopatą żeby mieć NO3 na poziomie 1-3 używam Nopoxa od Read sea ale to vsv z jakimiś dodatkami albo i nie. U mnie zaczęło spadać po 2 tygodniach od startu. Niech się wypowie ktoś z większym doświadczeniem bo ja póki co tylko 2 lata.Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Cześć, ja mam w obiegu trochę więcej wody, bo ca. 500l. Miałem podobny poziom NO3 i PO4, lałem 2x16 ml na dobę przez tydzień potem zmniejszałem dawkę co dwa dni o 1ml. W dwa tygodnie zszedłem z parametrami do optymalnych, NO3 2 PO4 wykrywalne po karmieniu niepłukaną mrożonką, wieczorem 0(NO3 Salifert, PO4 Hanka). I nie był to mój pomysł, a przegadany z kilkoma akwarystami z dłuższym stażem, bezpieczna granica to 5ml/100l na dobę, więc możesz w teorii zwiększyć dawkowanie dwukrotnie. Ale podstawowe pytanie. Czym zmierzyłeś PO4? Hanką? Bo jak kropelkami, to wynik może być z czapy i masz za mało PO4 by VSV zadziałało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fifek33 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Po4 icp był 0,77Ale boje się lac tyle vsv bo podobno woda się zakwasza i podobno pH spada i bakterie podobno nie działają Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Vsv jakie proporcje? Zwiększ dawkę o 1ml co trzy dni. Bakretrie też dawkę zwiększ. Musi bujnąć. Możesz wspomóc działanie vsv i dać zeolit. Tylko z nim ostrożnie. Bardzo wyjaławia wodę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fifek33 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 5razy dziennie po 2ml 200 wódki 50 octu Łyżeczka cukru Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Skład . Zrób jak pisałem. Rób testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fifek33 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Nie zakwasza wody obniży się pH i bakterie mogą nie działać ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Nie przy tych dawkach. Jakie masz KH? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fifek33 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Kh8,6 Tylko jak lalem 12 ml na dobę to pH spadło do 7,6Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Aż podszedłem sprawdzić ile jest u mnie. 8,4 według Milwaukee. Robisz podmiany? Wietrzysz pomieszczenie, gdzie jest akwa? Może to bardziej problem z ilością tlenu/czystością powietrza. Może warto wystawić wężyk odpieniacza na zewnątrz. KH nie trzymasz za wysokiego, więc bakterie powinny łatwo się mnożyć. Edytowane 24 Listopada 2019 przez Ejdzej88 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fifek33 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Wietrze a wężyk miałem za oknem ale ten smog to aż strach go wyrzucić na zewnatrzWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Ja w swoim ok 280l w obiegu, doszedłem do 6ml na dobę. Nie zauważyłem spadku pH. Teraz już zszedlem do 3ml i zejdę do 2ml. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 A jak często zapełniasz kubek odpieniacza? Czy nie masz przewymiarowanego odpieniacza? Może wypiera ci wodę z bakterii? Ja mam około 400l w obiegu i leje 5ml vsv na dobę i NO3 i PO4 nie wykrywalne. Kiedy doszedłem dawką do 10ml woda zaczęła się mętnić. Może zmień bakterie. Przy pierwszym zbiorniku stosowałem bakterie z AF i coś mnie pokusiło na zmianę na SpecialBlend. Po pierwszej dawce nagle mleko w zbiorniku. Chodzi mi o to że może te których używasz nie zaskakują w twoim systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fifek33 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 Biodigest +pożywka Pół kubka na dobę na mokroWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 24 Listopada 2019 jak dla mnie za wysokie masz no3 do po4 zeby załapało, mialem podobnie, wrzucilem purigen, no3 spadło do 20 i wodka załapała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2019 W dniu 24.11.2019 o 21:05, fifek33 napisał: Biodigest +pożywka Pół kubka na dobę na mokro Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pół kubka na dobę przy tym odpieniaczu? Mam odpieniacz na róże 150mm i zapełniam kubek raz na dwa tygodnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dexter2k13 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2019 (edytowane) Nie chcę reklamować, ale tez nie mogłem zejść z po4 na niżej niż 0.15. Zainwestowałem w 1.2kg life bio filla od Aquaforestu + zacząłem testować metode probiotyczną. Odpieniacz z mokrej piany przestawiłem na suchą (wyrzucam niecały kubek raz na dwa tygodnie) po4 po miesiącu mam niewykrywalne (hanka) po karmieniu skacze na 003-004. mrożonek oczywiście nie płuczę, tylko zamardzniętą kostkę kładę na cyrkulatorze. Używałem metody vsv, na 500l zbiornik lałem po 10ml vsv dziennie. Po4 za chole** nie chciało zejść niżej niż 0.2 - 0.15 Edytowane 5 Grudnia 2019 przez Dexter2k13 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach