Kuba1001 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2019 Witam Kupiłem ukwiał quadri (średnica ok.3cm). W akwarium jest on od 20.11 i jaki czas muszę odczekać żeby zawitały tam błazenki ? Pomagać im się zapoznać z ukwiałem czy czekać i obserwować? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2019 Możesz zawsze spróbować, na youtube są filmiki jak to zrobić. Moje mają w nosie ukwiał i mieszkają w wielkim rhodactisie. Ponoć blazenki z hodowli mają trudności z zasiedleniem się w ukwiale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba1001 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2019 Spróbuje na początek z kotnikiem żeby się zapoznały i dam znać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Listopada 2019 Godzinę temu, Kuba1001 napisał: Kupiłem ukwiał quadri (średnica ok.3cm). pokaż fotkę bo rzadko kiedy quadri są takie małe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba1001 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2019 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Listopada 2019 ok - pomysł z kotnikiem bardzo dobry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goclik Zgłoś Napisano 26 Listopada 2019 Ja ze swoimi próbowałem z butelką, kubkami itp. - bez skutku. Zamieszkały w ukwiale same, gdy zaczął chodzić i przeszedł niedaleko miejsca, w którym nocowały. Zostawiłem go tak z tydzień lub dwa, a potem przeniosłem w miejsce, które mi pasowało. Błazenki na szczęście już w nim zostały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba1001 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2019 Ja ze swoimi próbowałem z butelką, kubkami itp. - bez skutku. Zamieszkały w ukwiale same, gdy zaczął chodzić i przeszedł niedaleko miejsca, w którym nocowały. Zostawiłem go tak z tydzień lub dwa, a potem przeniosłem w miejsce, które mi pasowało. Błazenki na szczęście już w nim zostały Dzięki za podpowiedź może to też pomoże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 27 Listopada 2019 9 godzin temu, Kuba1001 napisał: Spróbuje na początek z kotnikiem żeby się zapoznały i dam znać Nie tędy droga.... Za duży stres będzie. Jak masz możliwość, spróbuj karmić w pobliżu ukwiała. Moje, z tego co pamiętam, zamieszkały dopiero jak jeden się otarł przypadkowo. Ale musi to sam zrobić, inaczej może nawet dojść do tego, że ukwiał będzie mu się kojarzył ze stresem. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aul30 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2019 Witam. Moje błazny od kupienia w sklepie do ukwiała zaczęły wchodzić po około 8 miesiącach.Najpierw miżgały się do innych korali np.dunka , calustrea a potem ukwiał.Następnie jeden zakosztował wolności ........ , więc kupiłem kolejnego mniejszego też z hodowli.I ten nowy jak zobaczył jak śpi ten starszy , to też tak robi.....i nie chcą inaczej spać. Czasem trocheę czasu musi minąć , żeby mieć ten fajny widok. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 27 Listopada 2019 Z kotnikikiem to jak masz nowe rybki. Dajesz je do niego na początek by inne ryby się do błaznów przyzwyczaiły. Dokładasz im ukwiała i jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że do niego wskoczą. Możesz też zrobić tak, że dokup z dwie sztuki (tu zależy jaki masz ocean) i z nimi tak zrób. Pozostałe jak zobaczą, że one baraszkują w ukwiale, zrobią to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Listopada 2019 8 godzin temu, dale napisał: Ale musi to sam zrobić, inaczej może nawet dojść do tego, że ukwiał będzie mu się kojarzył ze stresem. zobacz jak strasznie są zestresowane ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 27 Listopada 2019 Czy nie dostrzegasz subtelnej różnicy pomiędzy standardowym kotnikiem, a taką rurą? Podpowiem.... wielkość może? Druga sprawa, widziałeś ceny takich rur? Trzecia... na pierwszy rzut oka niezwiązana z tematem... ale może jednak - chińczycy rozmnażają ukwiały żyletkami, nie oznacza to że tak każdy powinien... Jak nie ma rury i już wpuścił ryby, to może niech nie funduje im stresu dodatkowego... Nadal uważam że pomysł z karmieniem w pobliżu ukwiału jest lepszy. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2019 moje błazny mają gdzieś ukwiały czy inne korale, na siłę im dobrze robił nie będę chcą spać w koncie to niech śpią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Listopada 2019 49 minut temu, dale napisał: Czy nie dostrzegasz subtelnej różnicy pomiędzy standardowym kotnikiem, a taką rurą? Podpowiem.... wielkość może? Druga sprawa, widziałeś ceny takich rur? dostrzegam - tylko ty o długości a ja ...o średnicy - jest mniej więcej taka sama jak kotnika czy ktoś komuś kazał kupować taką rurę ? zresztą można taką / podobną zrobić z 2 butelek po "dużej coli" 55 minut temu, dale napisał: Nadal uważam że pomysł z karmieniem w pobliżu ukwiału jest lepszy. pokaż filmik udowodnij że pomysł jest lepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba1001 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2019 Aktualizacja Karmiłem błazenki koło ukwiału i jeden w nim zanurkował. Krąży wokół niego i nie wie co zrobić ale jest szansa że bez stresowo wprowadzę je do ukwiału. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach