tilk74 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 (edytowane) Ostatnio chcąc poprzestawiać parę korali zostałem prawie zagryziony przez Błazenka Zbyt blisko zbliżyłem rękę do ich Euphylli https://www.youtube.com/watch?v=pcNQcjU6S9Q Edytowane 20 Grudnia 2019 przez tilk74 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati21 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 One są gorsze od piranii Odkąd je mam zakupiłem chwytak i nie wkładam rąk do akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Błazny to garbiki a wszystkie garbiki są szalone Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Moje które regularnie się wycierają bronią terytorium w promieniu 30cm od gniazda i jak juz gryzą, szczególnie samiec, to celują pomiędzy palce. Teraz zakładam gumowe rękawiczki jak mam coś robić w akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tilk74 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 A ja myślałem, że tylko ja mam jakieś agresorki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Kiedy miałam młode błazeński w 54l samiczka gryzła niemiłosiernie, nie miałam prawa włożyć dłoni do akwarium. W 36 i teraz w 750 nie ma problemu. Mogę dotykać ukwiału, karmić go, a samica już dorosła tylko obserwuje. Problem jest tylko wtedy, gdy ukwiał się podzieli i trzeba zabrać brata. był też przy przeprowadzce, kiedy trzeba było ukwial paznokciem powoli odrywać, wtedy mnie troszkę skubala. Ale i tak mniej zajadle, niż ta pierwsza samica w 54l. Może to kwestia tego, że te obecne blazenki są z hodowli, a te pierwsze mogły być dzikie, a może w tym, że mały zbiornik w całości traktują, jako własny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tilk74 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 (edytowane) 53 minuty temu, Nik@ napisał: Kiedy miałam młode błazeński w 54l samiczka gryzła niemiłosiernie, nie miałam prawa włożyć dłoni do akwarium. W 36 i teraz w 750 nie ma problemu. Mogę dotykać ukwiału, karmić go, a samica już dorosła tylko obserwuje. Problem jest tylko wtedy, gdy ukwiał się podzieli i trzeba zabrać brata. był też przy przeprowadzce, kiedy trzeba było ukwial paznokciem powoli odrywać, wtedy mnie troszkę skubala. Ale i tak mniej zajadle, niż ta pierwsza samica w 54l. Może to kwestia tego, że te obecne blazenki są z hodowli, a te pierwsze mogły być dzikie, a może w tym, że mały zbiornik w całości traktują, jako własny? Dziś przestawiam sarco w inne miejsce i zas atak furiata ... zrobiłem experyment i poprosiłem żonę aby włożyła rękę do akwarium .... a tu ZONK odstraszał ale nie atakował ... wiedziałem że moja zona jest groźna ale żeby aż tak (może dla tego że się bał czerownych paznokci ??) No ja sobie nie pomaluje Edytowane 20 Grudnia 2019 przez tilk74 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Teraz, tilk74 napisał: Dziś przestawiam sarco w inne miejsce i zas atak furiata ... zrobiłem experyment i poprosiłem żonę aby włożyła rękę do akwarium .... a tu ZONK odstraszał ale nie atakował ... wiedziałem że moja zona jest groźna ale żeby aż tak No proszę, zony użył, jako tarczy antybłazenkowej Ciekawe, czy, to był przypadek, czy wystraszyła się samiczka (idę o zakład, że ta, co gryzie stała się już samica lub zaczyna zmiane płci) nowej, nieznanej dotąd dłoni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tilk74 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Wg. mnie to samiec bo jest wyraźnie mniejszy a były kiedyś równej wielkości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barto125 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 U mnie też atakują, ale tylko prawą dłoń i celują w obrączkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2019 To jest właśnie symbioza. Ukwiał zapewnia schronienie dla błaznów, a w zamian ryby czyszczą, karmią i bronią. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Greg_L Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2020 Kiedyś miałem parę klarków, gryzły do krwi. Ale z takimi zębami nie był to problem. Ocelarisy też gryzą, ale już nie do krwi. Cytuj 325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455; Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach