atk Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 Witajcie, niestety atak cyjano... Po dodaniu glonów do refugium oraz chyba za dużo wkroplilo się aminokwasów Raczej nie jest to problem cyrkulacji bo cyjano rusza się razem z falami wody... Na razie korale nie grymaszą, na razie... Co jakiś czas odsysam i przedmuchuje skałę. Zasadnicze pytanie: przeczekać, lać bakterie, odsysać i czekać? Czy też działać z jakimś red cyjano remover lub inny chemiclean? Cały czas walczę z no3 - parametry: no3: 25, po4: 0.2 (podniosłem bo było zero absolutne na hance fosforu) pozostałe parametry w normie mg, ca, kh... Poniżej filmik: Oraz foto: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 Lać końskie dawki bakterii odsysać cyjano i cierpliwie czekać na poprawę parametrów. Nie kombinować następnym razem z Po4 i być powściągliwym w laniu aminokwasów i tym podobnym. Im mniej Ciebie przy zbiorniku tym lepiej. Ta fungia powinna leżeć na podłożu, taka jej natura, a nie u góry na skale heh u góry daj proste spsy jak montipory, seriatopory, hystrixy.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slavkos Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 2 godziny temu, atk napisał: Witajcie, niestety atak cyjano... Po dodaniu glonów do refugium oraz chyba za dużo wkroplilo się aminokwasów Raczej nie jest to problem cyrkulacji bo cyjano rusza się razem z falami wody... Na razie korale nie grymaszą, na razie... Co jakiś czas odsysam i przedmuchuje skałę. Zasadnicze pytanie: przeczekać, lać bakterie, odsysać i czekać? Czy też działać z jakimś red cyjano remover lub inny chemiclean? Cały czas walczę z no3 - parametry: no3: 25, po4: 0.2 (podniosłem bo było zero absolutne na hance fosforu) pozostałe parametry w normie mg, ca, kh... Poniżej filmik: Oraz foto: Tak samo jak Fresh napisał. Jak się bawiłem w sztuczne podnoszenie PO4 tak samo wywaliło mi cyjano. Przez długi czas miałem NO3 i PO4 na totalnym zerze, a cyjano nie było. Zacząłem podnosić parametry i buuuummm, jednak po ustabilizowaniu się zeszło samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, =Fresz= napisał: Ta fungia powinna leżeć na podłożu Wiem, niestety babki ja zasypywaly w pół dnia i śladu po niej nie było, za to jak jest na skale to jej dobrze i im dobrze P. S. To chyba cyclosferis a nie fungia Cyjano pojawiło się chyba głównie przez aminokwasy... To odsysam, leje bakterie i czekam. P. S. 2: wyłączacie odpieniacz na czas lania bakterii i chwilę po? Edytowane 3 Stycznia 2020 przez atk Pytania = lania :) słownik w telefonie wie lepiej :) (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 Wiem, niestety babki ja zasypywaly w pół dnia i śladu po niej nie było, za to jak jest na skale to jej dobrze i im dobrze [emoji4] P. S. To chyba cyclosferis a nie fungia [emoji4] Cyjano pojawiło się chyba głównie przez aminokwasy... To odsysam, leje bakterie i czekam. P. S. 2: wyłączacie odpieniacz na czas lania bakterii i chwilę po? [emoji4] Taką masz? Cycloseris nie cyclosferis https://m.liveaquaria.com/product/1911/?pcatid=1911Ja u siebie nie mam odpieniacza od dawien dawna bo szkoda mi pieniędzy na tą zabawkę jak i prąd który niedługo zdrożeje, trzeba zacząć zaciskać "pas" hehWysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 Znalazlem w sieci że cycloseris i fungia są bardzo podobne, przy czym fungia jest płaska a cycloseris ma kamienne wzgórze przy otworze gebowym... Ja mam wersję z wzgórzem - czyli cycloseris Fungia is flat. Cycloseris has a dome at mouth area. If you view looking at coral horizontally you would see a dome at the mouth area of cycloseris. A fungia would look like a flat steak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 Bardzo ważne, nie wiem czy ktoś wspomniał, ale jak odsysasz cyjano to nie rób podmian świeżą solanką. To co odessiesz przez ligninę przepuść i z powrotem do woda do baniaka. Nie użyźniaj niczym. Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach