Cimas Zgłoś Napisano 7 Lutego 2020 Hej Ja z takim pytaniem... Mogę dać briareum obok lpsów takich jak euphyllia i acanthastrea? Briareum je zarośnie czy lpsy będą parzyć briareum i sobie poradzą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 7 Lutego 2020 (edytowane) Briaerum zarośnie wszystko. Nie wiem jak z galaxeą, bo to niezły zakapior, ale reszta nie da rady. Acanastrea, szczególnie lordhowensis nie jest taka agresywna, żeby poparzyć briaerum, z euphylii najbardziej agresywna jest glabrescens, ale prawdopodobnie też nie podoła briaerum. Edytowane 7 Lutego 2020 przez katani (wyświetl historię edycji) Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2020 1 godzinę temu, katani napisał: Briaerun zarośnie wszystko Zgadza się, jedynie ukwiały utrzymują je sensownie w miejscu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ilikebeer Zgłoś Napisano 7 Lutego 2020 1 godzinę temu, katani napisał: z euphylii najbardziej agresywna jest glabrescens, ale prawdopodobnie też nie podoła briaerum. U mnie briareum zarosło od dołu ww euphylie, myślałem że euphylia sobie poradzi, a będzie dodatkowy efekt na szkielecie. Po stracie pierwszej główki wyjąłem korala i zaczęło się skrobanie i szczotkowanie briareum. Szkielet trochę dostał popalić ale już drugi rok i jest wszystko ok. Nie polecam umieszczać briareum w sąsiedztwie czegokolwiek. U mnie porasta tylko ścianę z kominem i nigdzie więcej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2020 Żadnego briareum czy xenii. Nigdy więcej. Hystrix wielkości głowy poszedł do kubła. Uratowałem szczepkę z tego co było niezarośniete i rośnie od nowa wielkości palca. Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2020 Daj briareum na tylną szybę. Przystaw szczepkę po szyby, a koral na niej zacznie się rozrastać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 9 Lutego 2020 U mnie galaxea tępiła aż miło,nawet pojedyncze główki dolepiłem do skały całej porośniętej briareum i w promieniu zasięgu zrobiło się czysto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach