atk Zgłoś Napisano 15 Lutego 2020 Dzień dobry, zauważyłem od 2 dni że na tylnej oraz bocznej szybie pojawiły się dziwne nieregularne twarde białe kropki ktore są mocno przyczepione do szkła. Wygląda jak taka kropka wapienna. Akwarium ma pół roku i w ciągu ostatniego miesiąca nie wprowadzalem nic nowego. Nie wygląda mi to na jaja lub też na ślimaki osiadle ale mogę się mylić. Nie wiem czy zdjęcie odda jak to wygląda. W akwarium znajduje się: zebrasoma scopas, borsuk, helmon, 2 blazenki, wargacz, 3x Anthias, garbik, midas, valentini, doktorek, decora, 2 babki kopiące, mandaryn. 2 krewetki czyszczące, 4 krewetki na aiptasie, krab pustelnik, 4 ślimaczki których nazwy muszę poszukać co niby lubują się w cyjano Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2020 Prawdopodobnie są to rurówki spirobis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 15 Lutego 2020 Faktycznie przyglądając się bardzo dużą lupa wygląda jak mały biały ślimaczek lub rurowka. Czy i jak z tym walczyć czy po prostu zostawić ? Skąd się to wzięło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 15 Lutego 2020 Tak jak pisze andzior pozyteczni filtratorzy zostawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 15 Lutego 2020 Dziękuję za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 15 Lutego 2020 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 15 Lutego 2020 @Tester - zdjęcia wygląda przerażająco Foto pod mikroskopem? P. S. Czy pod zwykłym mikroskopem można bez problemu zobaczyć / obserwować dino, cyjano lub też może bakterie które lejemy do akwa? Zastanawia mnie ile np w takim biogro faktycznie jest bakterii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 15 Lutego 2020 Najpierw zdefiniuj pojęcie "zwykły mikroskop Dino, cyjano bez najmniejszego problemu i całe robactwo z szyb i skał też. Bakterie już trudniej chociaż w moim widziałem pałeczki microbe lift. Ponizej nannochloropsis, worek z jajami u copepoda i osculum u gąbki sycon. Z tym że już odchodzimy od tematu wątku Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 15 Lutego 2020 3 godziny temu, Tester napisał: Najpierw zdefiniuj pojęcie "zwykły mikroskop Dino, cyjano bez najmniejszego problemu i całe robactwo z szyb i skał też. Bakterie już trudniej chociaż w moim widziałem pałeczki microbe lift. Ponizej nannochloropsis, worek z jajami u copepoda i osculum u gąbki sycon. Z tym że już odchodzimy od tematu wątku Co za mikroskop masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 16 Lutego 2020 Trudno powiedzieć. Na pudełku jest napisane Swift. Zapłaciłem jakieś 1200zl o ile pamiętam. Na Amazonie nie ma już tego modelu ale są inne - bardzo podobne Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach