Skocz do zawartości
Konrad_Wwa

Pudełko przelewowe - problem z ustawieniem

Rekomendowane odpowiedzi

Chce podpiąć sump do swojego akwarium, zbiornik 171l brutto, sump 72l, wody ok 40l. Niestety nie mogę ustawić pudełka, podpinam odpowietrzam ale nie da się ustawić tak aby nie było wodospadu na grzebieniu pudełka, zdjęcia w załączniku.

Pudełko Tropic Creations 12cm, pompa Aqua Nova 4000 (niezależnie czy jest na minimum czy zwiększam przepływ efekt podobny).

Poniżej foto

9ee0fb94a3b8453250c1f23ab64c7a28.jpg34ccd8b20ec43217d22d67e2c82cf8ad.jpg88a1d245403a8ecfadb868e2247f7cda.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz zawór na powrocie, żeby zmniejszyć przepływ wody ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw tak zawór na spływie żeby część wody szła przez rewizje, podniesie się poziom wody w pudełku i będzie ciszej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boo12

Nie mam zaworu na powrocie ale pompa jest w pełni sterowalna

Artur32

Próbuję tak robić ale wtedy mam bardzo wysoki poziom wody w akwarium.

Przełożyłem pompę do głównej komory sumpa czyli tak żeby nie przelewało się przez przegrody tylko testowo mam sump z 1 komorą. Udało mi się ustawić w miarę cicho ale woda w akwarium ma bardzo wysoki poziom. A może rewizja jest źle ucięta bo jest bardzo wysoko:

78fe9df475c29207157c32eb0df8b6ef.jpg&key=52ed70cf5116ee6b93c4cf6c4b3e14c2a005c39f7475f0b0b704f4e07391cacb

c8eef7abc172c1670ad6f2e15233b70b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Konrad_Wwa napisał:

Chce podpiąć sump do swojego akwarium, zbiornik 171l brutto, sump 72l, wody ok 40l. Niestety nie mogę ustawić pudełka, podpinam odpowietrzam ale nie da się ustawić tak aby nie było wodospadu na grzebieniu pudełka, zdjęcia w załączniku.

Pudełko Tropic Creations 12cm, pompa Aqua Nova 4000 (niezależnie czy jest na minimum czy zwiększam przepływ efekt podobny).

Poniżej foto

9ee0fb94a3b8453250c1f23ab64c7a28.jpg34ccd8b20ec43217d22d67e2c82cf8ad.jpg88a1d245403a8ecfadb868e2247f7cda.jpg

A to czerwone na zdjęciu to nie zawór ?

Jeśli nie masz to wstaw bo inaczej tego nie wyregulujesz.

Rewizję też zetnij pod skosem bo będzie bulgotać.

Jak zetniesz rewizję obnizy też się poziom wody w głównym zbiorniku.

Edytowane przez Artur32 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawór mam na spływie, na powrocie nie mam. Czyli ucinam pod kątem, nie wiem jak to wyjdzie bo pudełko jest sklejone (kupiłem używane) ale zrobię podejście dremlem ale biorę się do roboty.

Jeszcze jedno pytanie jak mi wodę z komory pompy za szybko wypompowuje mimo ustawienia pompy na minimum to jak mogę to rozwiązać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi to wygladać, ma działać. Spływ/powrót to jest to samo.

Jak to za szybko?  Powoinno wypompować do pewnego poziomu i się ustabilizować.

Edytowane przez Artur32 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wypompowuje tyle że ledwo przykrywa pompę i tworzą się bomble powietrza, za mało wody w obiegu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Konrad_Wwa napisał:
17 minut temu, Artur32 napisał:

Wypompowuje tyle że ledwo przykrywa pompę i tworzą się bomble powietrza, za mało wody w obiegu?

Za mało.

Pamiętaj że pudełko trzeba co jakiś czas odpowietrzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady, wydawało mi się że już wszystko ok po ścięciu rewizji ale za mocno woda przelewa się przez pudło i bardzo szybko robią się bąbelki183c57e34cb333c0ec7c45499e0880ee.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie jest trochę za wąskie to pudełko Do takiego przepływu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może teraz jest rewizja zbyt krótka i poziom wody w pudełku za niski lub tak jak kolega napisał pudełko jest zbyt wąskie.

To jest wada pudełek, często są za wąskie i za bardzo spietrzaja wodę na grzebieniu. 

Ja u siebie nawierciłem dodatkowe otwory na bokach w pierwszej komorze pudełka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim coś zacznę wiercić i kombinować mam jeszcze pytanie, może nieco głupie no ale: jak obniżyć poziom wody w akwarium, teraz przelewa grzebień góra014342e7e153501d90236ba8356bb6fe.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się robi przy skręconej pompie? 

Popuść delikatnie zawór na spływie i zobacz co się bądzie dzialo.

Jak dla mnie pudełko jest zbyt wąskie(krótki grzebień)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się robi właśnie przy skręconej pompie na minimum. Ale nie jest to spiętrzenie wody na grzebieniu tylko taki poziom wody jest w akwarium i zastanawiam się czy obniżenie poziomu wody w akwarium nie rozwiązałoby problemu tylko nie wiem jak to zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dlatego masz taki poziom w akwarium bo się spiętrzyło.

Albo nie wyrabia grzebień albo za bardzo stłumiłeś zaworem spływ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak by ten grzebień miał szersze szpary to by woda nie przelewała się górą. Ewentualnie głębsze nacieńcia. 

Szkoda, że nie ma regulacji wysokości grzebieienia.

Wstaw fotkę pudełka od strony grzebienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawór mogę mieć na maksa otwarty ale wtedy i tak jest spiętrzenie wody i dodatkowo siorbie na maksa
Pudełko jest takie jak na filmiku tylko 120mm czyli 2100l/h. Jedyna inna pompę jaką mam to Neva Jet 1200 ale ona nie podniesie raczej wody na taką wysokość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam kostkę 40x40 z panelem. Grzebień ma 12 cm szerokości i jak od czasu do czasu zwiększę przepływ do ok 1500l/h to nie wyrabia i muszę go obniżać.

20200411_191009.thumb.jpg.99ecf44b2d3782ebe91c8b49c8f8f68a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ewidentnie za małe pudełko? Zastanawiam się jeszcze bo spływy i powrót mam na rurach 25mm, może woda za szybko wraca do akwarium i mniejsza średnica powrotu mialaby jakiś wpływ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na powrocie regulujesz poziom wody zaworem im bardziej przykręcony tym wyższy poziom w pudełku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
na powrocie regulujesz poziom wody zaworem im bardziej przykręcony tym wyższy poziom w pudełku
To jest jasne, tylko u mnie niezależnie czy zawór jest odkręcony na 100 czy 50% to woda spiętrza się na grzebieniu i pudelko bardzo szybko się zapowietrza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku pompa na minimalny przepływ i regulujesz zaworem spływu, ale bardzo delikatnie po milmetrze. Wężykiem do odpowietrzania zaciągnij i włóż do wody w akwa , nie będzie sie zapowietrzać, chyba że łącznik przy pudełku nieszczelny. Pozdr, tomko

p.s. Jak masz reg. grzebień to musi być maksymalnie nisko i go nie ruszaj, inaczej będzie wodospad i wszytstko się rozjedzie.

Edytowane przez tomko (wyświetl historię edycji)

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.