Skocz do zawartości
Konrad_Wwa

Pudełko przelewowe - problem z ustawieniem

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma takiej możliwości żeby to była wina grzebienia . U mnie czasami grzebień jest tak zapchany ze podnosi sie poziom wody w akwarium o 2cm a i tak wszystko działa ok . Po przeczyszczeniu grzebienia woda spływa do sumpa i opada w akwarium do normalnego poziomu .  Dalej uważam ze to wina wysokości na jakiej wisi pudełko . Gdyby było niżej nie możliwe by zasysało powietrze 

Edytowane przez Hoom (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Hoom napisał:

Nie ma takiej możliwości żeby to była wina grzebienia . U mnie czasami grzebień jest tak zapchany ze podnosi sie poziom wody w akwarium o 2cm a i tak wszystko działa ok . Po przeczyszczeniu grzebienia woda spływa do sumpa i opada w akwarium do normalnego poziomu .  Dalej uważam ze to wina wysokości na jakiej wisi pudełko . Gdyby było niżej nie możliwe by zasysało powietrze 

Tyle, że wysokości zawieszenia pudełka ze względu na jego konstrukcję raczej nie da się skorygować. 

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, tomko napisał:

Tyle, że wysokości zawieszenia pudełka ze względu na jego konstrukcję raczej nie da się skorygować. 

Tak ale ze zdjęć widziałem ze masz przysłonę regulowaną lub grzebień regulowany . To działa na podobnej zasadzie co regulacja wysokości pudełka , moim zdaniem powinna być na wysokości rewizji z tylu pudełka . Jezeli jest za wysoko to woda wpada za szybko do pudełka i spienia wodę . Jezeli poziom wody z tylu będzie na tej samej wysokości co wlot wody do pudełka powinno być ok 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie z dziś z pompą 1200l/h, powrót na rurze 16mm, wiadro umieszczone na podniesieniu ok 40cm, chyba faktycznie pudelko jest za małe. Teraz pytanie czy zmiana rury powrotu z 25mm na 20mm coś da.

Pudełko nie ma regulacji zawieszenia ani regulacji grzebienia. Filmik z moim pudełkiem (tylko w większej wersji) jest w na początku dyskusji.ad445d4a9999ab6e9c63d9b5f003aac4.jpg&key=1b4b22e93c8c48202a84a3c96a0d1df975115b7506ddf117a82ed0e2f4e3c26a

I jeszcze pytanie, woda nie przelewa się już góra ale nadal robią się bąbelki, spadek nieco ponad 1cm

fb515d37d51a1afd2b55a165d0038b2d.jpgf7ae196e860d9c1ef809b6ec7ede155d.jpgc2d85d1ad23b2ea8605d282ce8abe6d6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkość pudełka nie ma nic na bombelki . Najłatwiej sprawdzisz to zakładając centymetrowej długość wąż na spływ i rewizje  . Wtedy wyrównasz długość i upewnisz sie na 100% czy to jest to . Ale na oko widać ze w tym jest problem . Podobny efekt jest jak masz za dużą różnice w wysokości przegród w sumpie . Woda spada z wysokości i robi bomble 

Edytowane przez Hoom (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem jeszcze jedną dużą różnice miedzy twoim pudełkiem a moim . U mnie grzebień sięga około 4cm poniżej poziomu wody i wystaje około 2 cm ponad poziom wody . Woda wlatująca do pudełka przesiąka tylko przez grzebień i nie przelewa sie górą . Wydaje mi sie ze to może mieć duże znaczenie bo przepływa na bardzo dużej powierzchni a nie przelewa sie górą . Zrobię później zdjęcia i wrzucę ci byś zobaczył jak to wyglada 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pudełko to się chyba nadaje na realny przepływ 200-300l żeby się nic nie działo, jest niedopracowane i tyle.

Konrad jesli masz jeszcze cierpliwość to włóż coś za grzebieniem żeby wychamować

te bąbelki albo nawierć kilka otworów pod grzebieniem.

Ewentualnie droższe rozwiązanie kup inne pudełko 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deko poniżej grzebienia , nawiercić kilka  -  naście  otworów i przepływ wystarczy  . Uwaga materiał lubi pękać  . To opcja przy braku innych ,  np :  zmiany na  takie o  większym przepływie . 

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest u mnie . Duży grzebień pod jak i nad wodą 

0452CE5D-B152-488B-9A00-4A32DCC06535.jpeg

3CEABABD-6B0D-4170-AD51-06A3ED66A7C2.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tą rewizję masz za mocno skróconą. Powiększ grzebień w dół i podnieś wodę przedłużenia rewizji.

577ef1154f3240ad5b9b413aa7346a1e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, nic nie pisałem bo po swoich przymyślebiach i konsultacji z producentem zrobiłem dwie rzeczy:
1. Powrót zmieniłem na 20mm
2. Zrobiłem bypass jak na foto niżej
Efekt, pudełko działa poprawnie i można wyregulować, jak zauważyło kilka osób za mocno skróciłem rewizję ale to pikuś na razie jest trochę głośniej ale kupię mufę w budowlanym albo coś na patencie wymyślę aby podnieść te 5mm
Teraz pozostaje modyfikacja akwarium i wycięcie panela...:)14adb72972be5aad7cf9e017ec57e077.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.