jacgues Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) Cześć, Myślę nad lokalizacją akwarium w nowym mieszkaniu. Zbiornik około 260x80x60cm. Zależy mi na tym, by móc podziwiać je z jak największej ilości stron, dlatego myślę nad umieszczeniem go pomiędzy pokojami. (Projekt jest animowany. Kliknijcie na niego, otworzy się w nowym oknie i tam będzie możliwość uruchomienia animacji). W murowanej ścianie chciałbym zrobić otwór, by widzieć je z drugiego pokoju. nad akwarium będzie ściana, a więc nie będzie do niego dostępu z góry z oby pokoi, jedynie z salonu z aneksem. Widzę tutaj dwa problemy takiego rozwiązania: - Ściana ma grubość kilkunastu centymetrów, a zatem część akwarium zatopionego w ścianie będzie ciężka w czyszczeniu. - Aranżacja zbiornika w środku od strony drugiego pokoju będzie również bardzo kłopotliwa. Drugie rozwiązanie to montaż akwarium nie na równo ze ścianą drugiego pokoju (po środku), a po prostu zostawienie wnęki w ścianie umożliwiajacej obserwację zbiornika ze środkowego pomieszczenia. Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi. Jestem ciekaw waszych wskazówek, opinii, a przede wszystkim chciałbym wiedzieć, czy ktoś z was podejmował się podobnego wyzwania Edytowane 2 Maja 2020 przez jacgues (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 dziurę w ścianie możesz zrobić wyższą niż akwarium i zamykać górną cześć płytą meblową na siłownikach wtedy nie będzie problemu z obsługą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacgues Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 9 minut temu, boo12 napisał: dziurę w ścianie możesz zrobić wyższą niż akwarium i zamykać górną cześć płytą meblową na siłownikach wtedy nie będzie problemu z obsługą Dokładnie, ale wtedy trochę nie ma sensu mieć dwóch oddzielnych pokoi, ponieważ taka płyta nie ma izolacji akustycznej. Gdyby nie możliwość spokoju i ciszy w drugim pokoju, chętnie zrobiłbym jedną, dużą przestrzeń Chyba, że taka płyta na podnośnikach odpowiednio gruba i wypełniona materiałem wygłuszającym (byłaby ciężka, a to jest problematyczne) dawałaby taki efekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marijo Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 Ja mam akwarium przez ścianę o podobnych wymiarach, tyle że moje stoi w kotłowni a obserwuje je z pokoju. W twoim przypadku proponowałbym od strony salonu z aneksem wbudować akwarium w jakiejś meblościance, bo komin/y przydałoby się gdzieś ukryć i zrobić otwierany dostęp od góry. Z obsługą nie ma problemu - czyścik na magnesie, jedynie problem może być z bocznymi szybami, ale ja ich nie czyszczę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goclik Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 Godzinę temu, jacgues napisał: Dokładnie, ale wtedy trochę nie ma sensu mieć dwóch oddzielnych pokoi, ponieważ taka płyta nie ma izolacji akustycznej. Płytę można okleić specjalnymi gąbkami. Takie rozwiązanie zapewni większą izolację niż szpary wokół akwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacgues Zgłoś Napisano 3 Maja 2020 (edytowane) 15 godzin temu, Marijo napisał: Ja mam akwarium przez ścianę o podobnych wymiarach, tyle że moje stoi w kotłowni a obserwuje je z pokoju. W twoim przypadku proponowałbym od strony salonu z aneksem wbudować akwarium w jakiejś meblościance, bo komin/y przydałoby się gdzieś ukryć i zrobić otwierany dostęp od góry. Z obsługą nie ma problemu - czyścik na magnesie, jedynie problem może być z bocznymi szybami, ale ja ich nie czyszczę. Pokaż swoje akwarium, proszę Edited: Ok, już znalazłem Edytowane 3 Maja 2020 przez jacgues (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 3 Maja 2020 Zerknij w temat Grunwald1410L był to projekt pomiędzy recepcją a biurem... widoczny z 2 stron. Jedna z nich była w ścianie więc dostęp taki jak planujesz tzn jego brak. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach