new-age Zgłoś Napisano 25 Lipca 2020 (edytowane) Cześć Jako, że zamierzam spróbować z systemem Zeovit, postanowiłem zbudować automatyczny media reactor, żeby nie "telepać" dwa razy dziennie ręcznie "reactorem", powstał taki oto twór. Jest to prototyp i dlatego nie jest estetycznie wykonany, ma spełniać swoje zadanie i tyle. Niedługo wstawię film jak działa. Film ze składania i pierwszego uruchomienia. Jak nie chcecie oglądać całego filmu, przejdźcie na koniec filmu, tam jest pokazane jak pracuje. Edytowane 26 Lipca 2020 przez new-age (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Lipca 2020 Super pomysł. Śrubki wymienisz na plastikowe i będzie cacuchny Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 26 Lipca 2020 Ja osobiście uważam ze kwadratowe reaktory są lepsze niż okrągłe . Zajmują mniej miejsca przy tej samej objętości . Możesz dać jakiś namiar na ten silnik z amazona . Poza tym nieźle działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 26 Lipca 2020 Wiam No podoba mi się , czekam na wodowanie , ciekawe jak się sprawdzi. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2020 Pomysł ciekawy. Mam obawy, czy ten ruch będzie wystarczający do oczyszczenia zeolitu...ponadto duży ten reaktor jak na zapotrzebowanie - około 600 ml zeolitu. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek K. Zgłoś Napisano 26 Lipca 2020 Projekt fajny,ale myślę że po jakimś czasie używania z kamieniami zacznie się blokować to znaczy,jeśli jakieś małe kamyczki dostaną się między podstawki a ścianę reaktora wtedy albo zęby się połamią albo silnik się spali .Sprawdzone rozwiązanie ma filtr od Koralien Zucht tuba w tubie wtedy nic się nie zablokuje bo kamienie nie mają styczności z zewnętrzną obudową filtra .Jeszcze jedna kwestia ,mianowicie napełnianie filtra kamieniami według mnie trochę nie wygodne bo trzeba je wrzucać bokiem.Jestem ciekaw jak filtr będzie pracować z kamieniami ,ale mam te same obawy co Norbert . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
new-age Zgłoś Napisano 26 Lipca 2020 Musze go podłączyć i testować. Szczelina jest bardzo mała pomiędzy ściana a podstawką, zobaczymy. Silnik https://www.amazon.com/gp/aw/d/B072N867G3?ref=ppx_pt2_mob_b_prod_image Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 26 Lipca 2020 Podobny do tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 26 Lipca 2020 (edytowane) A nie myślałeś by zrobić filtr na sprężynach . Złoże jest wtedy potrzaskane na boki . Obawiam sie tego pukania w podstawę . Nie wiem jakie masz duże akwarium ale wejdzie tam z litr zoe . Żeby szyba sumpa nie pękła 7 godzin temu, Krzysiek K. napisał: Projekt fajny,ale myślę że po jakimś czasie używania z kamieniami zacznie się blokować to znaczy,jeśli jakieś małe kamyczki dostaną się między podstawki a ścianę reaktora wtedy albo zęby się połamią albo silnik się spali .Sprawdzone rozwiązanie ma filtr od Koralien Zucht tuba w tubie wtedy nic się nie zablokuje bo kamienie nie mają styczności z zewnętrzną obudową filtra .Jeszcze jedna kwestia ,mianowicie napełnianie filtra kamieniami według mnie trochę nie wygodne bo trzeba je wrzucać bokiem.Jestem ciekaw jak filtr będzie pracować z kamieniami ,ale mam te same obawy co Norbert . tuba w tubie ma duża wadę . Woda przepływa tez miedzy rurami i jest mniejszy przepływ przez złoże . Widziałem taki filtr przepływowy i słabo to działało dobrym rozwiązaniem są filtry delteca gdzie potrząsa złożem mocniejszy przepływ wody tylko wtedy potrzeba specjalnego złoża delteca Edytowane 26 Lipca 2020 przez Hoom (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
new-age Zgłoś Napisano 26 Lipca 2020 Początkowo miało być na sprężynach, ale miałem obawy, bo cały filtr musiałby się trząść razem z rurami od pompy i odpływu. Zrobiłem tak bo filtr prawdopodobnie będzie stał poza sumpem, a jeśli wyląduje w sumpe to nie obawiam się o pęknięcie szyby, bo sump mam z plexi. Pojemnosc całego filtra to 5 litrów, na każdym z podestów, a jest dwa zmieści się po jednym litrze kamyków, mogę to rozłożyć po pół litra na podest, wtedy będzie więcej miejsca na potrząsanie. Druga rzecz, ze mogę ustawić na tak długi czas i kilka razy dziennie ile zechce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach