AnkaTeZet Report post Posted August 19, 2020 Witam. Podpowiedzcie jaki to ślimak i czy mam się bać jego gigantycznej i szybko rosnącej populacji w moim baniaku? Największe okazy na chwilę obrcną mają Ok. 5-7mm. Przyniosłam Ok. 5 sztuk prawdopodobnie z koralem. Po Ok. 3-4 miesiącach jest ich gigantyczna ilość. Czy trzeba się ich pozbyć i ewentualnie jak? Wolałabym jakąś naturalną metodę (jako pokarm dla innego zwierza/ ryby) aniżeli miałyby wylądować w toalecie. Helpunku! Quote Share this post Link to post Share on other sites
chwialek Report post Posted August 19, 2020 Nassarius vibex - resztę odpowiedzi dość szybko odnajdziesz. Quote było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Share this post Link to post Share on other sites
AnkaTeZet Report post Posted August 19, 2020 Dzięki wielkie. Już zabieram się za lekturę Quote Share this post Link to post Share on other sites
tedeus63 Report post Posted August 20, 2020 Witam sa bardzo pozyteczne ja przyjmę kazdą ilość . Quote Share this post Link to post Share on other sites
AnkaTeZet Report post Posted August 20, 2020 31 minut temu, tedeus63 napisał: Witam sa bardzo pozyteczne ja przyjmę kazdą ilość . Dziękuję za odp. Widzę, że jesteś z Kato, więc jak będę chciała pozbyć się nadwyżki dam znać Quote Share this post Link to post Share on other sites
tedeus63 Report post Posted August 20, 2020 Ok nie ma sprawy Quote Share this post Link to post Share on other sites
FajnyRadziu Report post Posted August 21, 2020 U mnie są ich dziesiątki i już któreś z rzędu pokolenie usuwałem kilka rhodactisów i pięknie wyjadły resztki do gołej skały. Nie rozdawaj, hoduj Quote Share this post Link to post Share on other sites
AnkaTeZet Report post Posted August 21, 2020 2 godziny temu, FajnyRadziu napisał: U mnie są ich dziesiątki i już któreś z rzędu pokolenie usuwałem kilka rhodactisów i pięknie wyjadły resztki do gołej skały. Nie rozdawaj, hoduj Rozumiem, że same z siebie korali nie ruszą? Tylko te po „czystkach”? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dla syna Report post Posted August 22, 2020 7 godzin temu, AnkaTeZet napisał: Rozumiem, że same z siebie korali nie ruszą? Tylko te po „czystkach”? Nie ruszają, żywią się resztkami jedzenia i padliną. Też bym je przygarnął. Tak że jak będziesz miała plagę to przyjadę po plagę. U mnie jakoś nigdy nie chciały się rozmnożyć a mam już niektóre ponad 3 lata. Quote Share this post Link to post Share on other sites
FajnyRadziu Report post Posted August 22, 2020 11 minut temu, dla syna napisał: Nie ruszają, żywią się resztkami jedzenia i padliną. Też bym je przygarnął. Tak że jak będziesz miała plagę to przyjadę po plagę. U mnie jakoś nigdy nie chciały się rozmnożyć a mam już niektóre ponad 3 lata. Z tego co czytałem ta mniejsza odmiana się rozmnaża. Quote Share this post Link to post Share on other sites
AnkaTeZet Report post Posted August 22, 2020 48 minut temu, FajnyRadziu napisał: Z tego co czytałem ta mniejsza odmiana się rozmnaża. Tak, rozmnaża się na potęgę Quote Share this post Link to post Share on other sites
dla syna Report post Posted August 22, 2020 2 godziny temu, FajnyRadziu napisał: Z tego co czytałem ta mniejsza odmiana się rozmnaża. Ja mam i mniejsze i większe. Ani jedne ani drugie nie "powielają się" Quote Share this post Link to post Share on other sites
FajnyRadziu Report post Posted August 22, 2020 O, to szkoda. U mnie regularnie co miesiąc "smarkacze" wielkości główki od szpilki zasuwają po szybie i piachu. Owe nassariusy i wieloszczety to najlepsza ekipa sprzątająca jaką można mieć Quote Share this post Link to post Share on other sites