Daro73 Zgłoś Napisano 2 Września 2020 Miałem zestaw do osmozy z dodatkowym filtrem węglowym, mineralizatorem, itp. Ponieważ te wkłady były już stare i niepotrzebne zdemontowałem je wraz ze zbiornikiem i zaworem czterodrożnym. Teraz mam tylko 3 korpusy, membranę i korpus z żywicą. Woda na wejściu ma 420 po wyjściu na żywicy 000 więc osmoza po wymianie filtrów działa poprawnie. Problem jest z tym że z węża ściekowego leci non stop woda nawet jak bardzo długo nie pobieram wody. Co mogłem podłączyć nie tak, chciałbym w układ wpiąć zbiornik, może ktoś udostępni schemat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wally Zgłoś Napisano 2 Września 2020 Zdemontowales zawór czterodrożny a on jest niezbędny do prawodlowego funkcjonowania. wpisz w Google schemat ro 5 to będziesz wiedział jak prawidłowo podłączyć Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro73 Zgłoś Napisano 3 Września 2020 No tak zdemontowałem zawór czterodrożny bo nie widziałem go w żadnej osmozie akwarystycznej, podłącze go znowu razem ze zbiornikiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junior13 Zgłoś Napisano 3 Września 2020 odcięcie wody musisz mieć przez zestawem ro w innym przypadku woda będzie cały czas lecieć przez sciek Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 3 Września 2020 (edytowane) 4 godziny temu, Daro73 napisał: No tak zdemontowałem zawór czterodrożny bo nie widziałem go w żadnej osmozie akwarystycznej, podłącze go znowu razem ze zbiornikiem Zawór czterodrożny stosuje się jak masz zestaw podpięty pod automatyczną dolewkę lub inny automat. Jak nie, to stosujesz zwykły zawór odcinający przed zestawem. Ja mam jeszcze zawory na ścieku i za żywicą, żeby mi membrana nie wyschła. Tutaj masz dokładny opis wszystkiego: https://reefhub.pl/filtr-odwroconej-osmozy-czesc-2/ Edytowane 3 Września 2020 przez klossowski (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro73 Zgłoś Napisano 3 Września 2020 Do tej pory miałem typowy zestaw RO7 jak dobrze kojarzę, ponieważ do akwarystyki nie są mi już potrzebne żadne mineralizatory, dodatkowe filtry szlifujące postanowiłem się ich pozbyć. W zestawie od samego początku był zawór czterodrożny, w sumie po przeróbce zrobiłem wszystko dokładnie tak jak na pierwszym rysunku z artykułu. Spróbuję podłączyć zawór czterodrożny bo mógłbym założyć zwykły zawór odcinający ale mam trochę utrudniony dostęp bo filtr mam upchnięty za wanną. Swoją drogą artykuł bardzo ciekawy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 3 Września 2020 Czym się różnią systemy RO3, RO5 i RO7? Chy to chodzi o ilość dodatkowych filtrów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 3 Września 2020 1 godzinę temu, Arek77 napisał: Czym się różnią systemy RO3, RO5 i RO7? Chy to chodzi o ilość dodatkowych filtrów? Cyfra na końcu oznacza ilość stopni filtracji łącznie z membraną. My najczęściej stosujemy RO4. Mechaniczny, węglowy, membrana i żywica. Chociaż jak ktoś ma dwa różne filtry piankowe to ma zestaw RO5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 3 Września 2020 26 minut temu, klossowski napisał: Cyfra na końcu oznacza ilość stopni filtracji łącznie z membraną. My najczęściej stosujemy RO4. Mechaniczny, węglowy, membrana i żywica. Chociaż jak ktoś ma dwa różne filtry piankowe to ma zestaw RO5 Dzięki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach