Skocz do zawartości
tomko

tomko Reaktywacja - Covidowe 400L

Rekomendowane odpowiedzi

55 minut temu, chris_ek napisał:

Mieszasz NaOH i NaHCO3 w jednym pojemniku? Czy czasem z tej mieszaniny nie wychodzi po prostu NaCO3 plus H2O?

Nic podobnego. Jony hydroksylowe OH- pozostają w roztworze w stanie zdysocjowanym, dlatego podbijają pH. Pozdr., tomko 

P.s. częściowo z pewnością tworzy się weglan sodu

Edytowane przez tomko (wyświetl historię edycji)

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, chris_ek napisał:

Mieszasz NaOH i NaHCO3 w jednym pojemniku? Czy czasem z tej mieszaniny nie wychodzi po prostu NaCO3 plus H2O?

śmiało możesz mieszać w jednym. ja jadę na czystym NaOH cały rok u siebie.

34 minuty temu, tomko napisał:

P.s. częściowo z pewnością tworzy się weglan sodu

W pojemniku nic się nie wytworzy. Kiedyś opisywałem to na forum.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, katani napisał:

śmiało możesz mieszać w jednym. ja jadę na czystym NaOH cały rok u siebie.

W pojemniku nic się nie wytworzy. Kiedyś opisywałem to na forum.

Katani to jakie masz pH jak jedziesz na samym wodorotlenku? Zboczenie czy takie zapotrzebowanie na jony OH-? 

Myślałem raczej o zaistnieniu samej reakcji wytworzenia sie węglanu sodu, który pod wpływem środowiaka momentalnie dysocjuje. Potwierdzam przy mieszaniu i w baniaku, nie tworzy się żaden osad. Strącają się dop. sole pod wpływem wody morskiej.

Edytowane przez tomko (wyświetl historię edycji)

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej chwili pH jest 8.09. Nad ranem 7.7 czasem nawet niżej. W zimie*. Latem jest 0.3 wyżej.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi bardziej o to, że jony OH- reagują z jonami HCO3- tworząc jony (CO3)2- i cząsteczkę wody H2O. W rezultacie powstaje węglan sodu Na2CO3 który jest solą zasadową (w odróżnieniu od NaHCO3 który ma charakter kwasowy). Oczywiście nadal te związki są w postaci zdysocjowanej. Nadal taki roztwór będzie podbijać pH ale trochę mniej niż NaOH.

W związku z powyższym mógłbyś tę mieszaninę zastąpić samym węglanem sodu i nie bawić się w niepotrzebne odmierzanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, chris_ek napisał:

Chodziło mi bardziej o to, że jony OH- reagują z jonami HCO3- tworząc jony (CO3)2- i cząsteczkę wody H2O. W rezultacie powstaje węglan sodu Na2CO3 który jest solą zasadową (w odróżnieniu od NaHCO3 który ma charakter kwasowy). Oczywiście nadal te związki są w postaci zdysocjowanej. Nadal taki roztwór będzie podbijać pH ale trochę mniej niż NaOH.

W związku z powyższym mógłbyś tę mieszaninę zastąpić samym węglanem sodu i nie bawić się w niepotrzebne odmierzanie.

Niektórzy z powodzeniem stosują wyłącznie sodę kalcynowaną. Ale dla mnie to uczenie się metody na nowo. Poza tym wiesz jak jest "lepsze jest wrogiem dobrego" :)

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, chris_ek napisał:

W teorii taka reakcja jest jak najbardziej możliwa... ale w akwarium morskim w praktyce się nie wydarza.

Tlenowe formy węgla nieorganicznego zmieniają się samorzutnie w wodzie w zależności od pH. W bardzo niskim pH występuje forma CO2. w pH około 7-10 dominuje forma НСО3, a w pH powyżej 11 dominuje forma СО32-.

Dlatego podając w jedny roztworze NaHCO3, NaOH nic się nie stanie, bo w naszych akwariach dominuje pH w granicach 8. W takim pH CO2 rozpuszcza się do HCO3- zakwaszając wodę. Dodając NaOH część podnosimy pH bo cząsteczka OH- zostaje w roztworze wodnym, dopóki nie połączy się z dysocjującym CO2.

Źródło:

https://tiwater.info/en/the-influence-of-various-forms-of-carbon-dioxide-in-water-on-its-ph-value/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, katani napisał:

W teorii taka reakcja jest jak najbardziej możliwa... ale w akwarium morskim w praktyce się nie wydarza.

Tlenowe formy węgla nieorganicznego zmieniają się samorzutnie w wodzie w zależności od pH. W bardzo niskim pH występuje forma CO2. w pH około 7-10 dominuje forma НСО3, a w pH powyżej 11 dominuje forma СО32-.

Dlatego podając w jedny roztworze NaHCO3, NaOH nic się nie stanie, bo w naszych akwariach dominuje pH w granicach 8. W takim pH CO2 rozpuszcza się do HCO3- zakwaszając wodę. Dodając NaOH część podnosimy pH bo cząsteczka OH- zostaje w roztworze wodnym, dopóki nie połączy się z dysocjującym CO2.

Ale nie mamy do czynienia z akwarium morskim w tej reakcji tylko z RO.

Zresztą nawet dodając do akwarium morskiego NaHCO3 następuje spadek pH ponieważ dodajemy dodatkowy jon H+. Natomiast dodając NaOH podnosimy pH ponieważ wiążemy wolny jon H+ istniejący w wodzie z dodanym jonem OH-. W końcu pH jest miarą ilości jonów H+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.03.2025 o 11:49, tomko napisał:

Plusy:

- wg mnie najlepsza metoda utrzymania pH jeśli ktoś stosuje ballinga

- mieszanina dużo lepiej się rozpuszcza niż sam NaHCO3 - najpierw rozpuszczam w wodzie NaOH a potem dodaje wodorowęglan

- w zależności od potrzeb można podawać w rożnych proporcjach, żeby utrzymać kH i podbić pH

Minusy:

- trzeba uważać przy rozrabianiu, ze względu na NaOH

- należy podawać najlepiej bezpośrednio na pompę obiegową bo wytrąca się osad

- trzeba częściej wymieniać wężyki do pomp perystaltycznych (choć ja musiałem zrobić to dop. 1x od czasu jak stosuje 2 lata)

- należy podawać takiego ballinga w dawkach podzielonych - ja stosuje podaż w 24 dawkach co 1h - więc bez pompy perystaltycznej się nie obejdzie  

Tak dumam i dumam o tym wodorotlenku sodu , jak wiadomo jest silną zasadą o 14 Ph , nie wytrąca on czasem białego osadu ? A jak składniki odżywcze i pierwiastki  sobie z tak dużą zasadowością radzą ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Aqua Fish napisał:

Tak dumam i dumam o tym wodorotlenku sodu , jak wiadomo jest silną zasadą o 14 Ph , nie wytrąca on czasem białego osadu ? A jak składniki odżywcze i pierwiastki  sobie z tak dużą zasadowością radzą ? 

Witam 

Kiedyś zapodałem z ręki i wszystko zrobiło  się białe :banghead

Edytowane przez JerzyB (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Aqua Fish napisał:

Trzeba podawać porcjami z pompy perystaltycznej najlepiej na pompę obiegową. Chwilowo się "żeluje" pod wpływem wody morskiej ale później ładnie się rozprowadza. Niewielki osad wytrąca się na szybie koło podajnika. Poz tym jest ok.

2 godziny temu, JerzyB napisał:

Witam 

Kiedyś zapodałem z ręki i wszystko zrobiło  się białe :banghead

No JerzyB to nie był dobry pomysł ;)

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi