benua Zgłoś Napisano 1 Października 2020 Cześć pytanie techniczne - kleiliście hydraulikę na działającym systemie ? Muszę zrobić małą przeróbkę (bypass pompy obiegowej pod reaktor ) i boję się ze coś z kleju do pvc pójdzie do wody. Niby nadaje się do systemów wody pitnej ale śmierdzi przeokrutnie tak więc ma jakieś rozpuszczalniki organiczne. Cytuj Szkło Reefmax;odpieniacz Hydor Slim Skim 135; obieg - firmware; cyrkulacja - Jebao rw4 + jvp 100; oświetlenie t5; skała - Real Reef Rock 15 kg + żywy piasek 4,5 kg Natures Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fifek33 Zgłoś Napisano 1 Października 2020 Śmiało możesz kleić wyłącz obieg na 2 godz aż wyschnie będzie ok. Już kilka razy kleiłem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 1 Października 2020 Tak jak pisał fifek. Wyłącz obieg na 2 godziny, poklej co masz do poklejenia. Nie ma ryzyka. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sumka33 Zgłoś Napisano 1 Października 2020 59 minut temu, benua napisał: Cześć pytanie techniczne - kleiliście hydraulikę na działającym systemie ? Muszę zrobić małą przeróbkę (bypass pompy obiegowej pod reaktor ) i boję się ze coś z kleju do pvc pójdzie do wody. Niby nadaje się do systemów wody pitnej ale śmierdzi przeokrutnie tak więc ma jakieś rozpuszczalniki organiczne. Ja tez niedawno przerabiałem obieg pod bypass na reaktor. Kleiłem tangitem i po 3h włączyłem obieg - wszystko ok. Wszystko zrobiłem natomiast na zrzucie wody. Przed zaworem zrzutu rozciełem rurę i wstawiłem trójnik z dodatkowy otworem na zaworek ro do zasilenia reaktora. Z trójnika ponadto zasiliłem jeszcze biopelety. Obie odnogi mają zamontowane zaworki do sterowania ilością wody i filterki przepływowe. Stała wysokość słupa wody nad zaworami daje rewelacyjnie stałe ciśnienie i działa z rewelacyjną stabilnością a wszystko bez dodatkowych kosztów w zużyciu prądu. Pozdrawiam Cytuj Szkielko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 1 Października 2020 33 minuty temu, sumka33 napisał: Przed zaworem zrzutu rozciełem rurę i wstawiłem trójnik z dodatkowy otworem na zaworek ro do zasilenia reaktora. Z trójnika ponadto zasiliłem jeszcze biopelety. Obie odnogi mają zamontowane zaworki do sterowania ilością wody i filterki przepływowe. Stała wysokość słupa wody nad zaworami daje rewelacyjnie stałe ciśnienie i działa z rewelacyjną stabilnością a wszystko bez dodatkowych kosztów w zużyciu prądu. Pozdrawiam Genialnie. Oczywiście umknął Ci uwadze taki drobiazg, że w reaktor i pelety leci cały syf z komina? I że ta cała stabilność poleci w diabły jak się osad zacznie zbierać w przewężeniach? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sumka33 Zgłoś Napisano 1 Października 2020 (edytowane) Po to filterki. Podobne do tego poniżej: https://images.app.goo.gl/okJ7BfUoQaBmB2JDA Na pelety dałem dużą siate. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu, bo korpusy są przezroczyste i wszystko widać... Nie sądzę żeby z reaktorem był jakiś problem w związku z niewielkim przepływ przez niego ale dam zdjęcie po paru miesiącach takiego rozwiązania ile syfu tam idzie. Edytowane 1 Października 2020 przez sumka33 (wyświetl historię edycji) Cytuj Szkielko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 1 Października 2020 Ale filtry to nie wszystko, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie zanim woda trafi na reaktor przeleci przez odpieniacz, refugium i ceramikę - mam bypass na obiegówce i reaktor sterowany zaworkiem na wylocie. Po co wywarzać otwarte drzwi i komplikować proste rozwiązania? 4 godziny temu, sumka33 napisał: Nie sądzę żeby z reaktorem był jakiś problem w związku z niewielkim przepływ przez niego Sprawę ratuje duża wewnętrzna cyrkulacja i niskie pH ale i tak nie wróżę stabilności. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
benua Zgłoś Napisano 2 Października 2020 Operacja udana, pacjent żyje. Dzięki za pomoc. Cytuj Szkło Reefmax;odpieniacz Hydor Slim Skim 135; obieg - firmware; cyrkulacja - Jebao rw4 + jvp 100; oświetlenie t5; skała - Real Reef Rock 15 kg + żywy piasek 4,5 kg Natures Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach