Maretwoth Zgłoś Napisano 5 Października 2020 Ahoj zalogo. Borykam sie z briopsis i postanowilem zastosowac kuracje flunocazolem. Lek ktory mam to flucofast ( sklady wszedzie mysle sa te same 200mg fluco ). Moje pytanie brzmi jak to dozowac. Dawka z tego co wyczytalem to 5mg/l akwarium. Zatem posiadajac 200 litrowe akwarium wrzucam 40 mg dziennie przez max 21 dni ? I pytanie teraz z serii nowicjusz pyta. Odpieniacz ma za zadanie wyciagac syf z wody wiec jesli bedzie wlaczony wyciagnie lek, jesli wlacze go bez kubka to caly syf wroci do wody i czytalem o przypadkach ze no3 i po4 poszybowaly w gore (czego chce uniknac). Filtracja biologiczna na kulkach max specta zatem czy moge wylaczyc wszystko i zostawic jedynie falownik ? Obsada praktycznie zerowa wiec strat nie bedzie. Traktuje to jako test Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 5 Października 2020 Ja nie posiadam odpieniacza i nie robię podmian. Miesiąc temu zakończyłem kuracje bez strat z sukcesem. Bryopsis zniknęło. U mnie wyciągnąłem tylko węgiel bo innych gratów na pochłanianie nie miałem. Zapodałem dawkę uderzeniową 4mg na 1l na starcie a później co dwa dni dawałem 1mg na litr. Całość operacji trwała trzy tygodnie. Po tym czasie wrzuciłem 200ml węgla i tak pływa do dziś. Ograniczyłem się jedynie do dozowania ballinga, strontu, jodu i micro e od af. Mam 250l w obiegu netto. Dawka uderzeniowa była 1000mg i co dwa dni 200mg. Filozofia żadna. Jak będziesz miał pytania to wal śmiało. Co do no3 i po4 przed, w czasie i po kuracji mam na zero. Obieg i curkulacja cały czas chodziła. Nie można przy tym podawać żelaza, potasu itp co może wzmacniać glony. Źle napisałem bo podałem że dozowałem micro e, a nie dawałem go tylko build af. W micro e jest dużo żelaza i przez to mógłbym wzmacniać glon. Na Twój litraż dał bym 1000mg fluco, i co dwa dni przez 3 tyg 200ml na podtrzymanie. Odpieniacz bym wyłączył. I nie dozował bym do wody pierwiastków wzmacniających glony. Bez podmian na 3 tygodnie. Potem chlup węgiel i powrót do normalności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Października 2020 pisałem o fluconazolu tutaj : https://reefhub.pl/glony-wlosowate-metody-walki/ tez zero strat Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niknik Zgłoś Napisano 5 Października 2020 Wrzuciłem na raz w dawce 5mg/l. Po 3ech dniach jeszcze 1mg/l. Po chyba 2uch tyg glony zniknęły. Przez pierwszy tydzień myślałem ze nie zadziała, nic się nie zmienialo a potem bardzo powoli zielska zaczęło ubywać aż zniknęło wszystko. NO3, PO4 nie zauważyłem żadnego skoku. Przez cały czas kuracji miałem zdjety kubek z odpieniacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maretwoth Zgłoś Napisano 5 Października 2020 Panie tester czytalem. Wolalem sie dopytac bardziej o kwestie techniczne dla pewnosci. Amatorow jak ja male bledy moga ze tak zazartuje slono kosztowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach