@Arek77 ja stosuję NaOH i tak, koryguję, w zasadzie to teraz w zimę cały dobowy spadek KH jest pokrywany NaOH (1,3 dobowego spadku KH)
Ja używam roztworu 0,2M tylko dla trochę większego bezpieczeństwa w obchodzeniu się z roztworem. @norbi2222 jak pamiętam używa 1M czy nawet 1,1M roztworu.
Jeśli chodzi Ci o ilość do korekty i wszelakie obliczenia:
1M roztwór to ok 5300dKH 2800dKH w litrze roztworu, 1M NaOH to 40g czystego na litr. Polecam raczej zrobić 0,1 lub 0,2M bo się i tak przy rozpuszczaniu gorące robi a rzeczywiście łapki można popalić i wszelkie rury udrożnić.
Do swojego akwarium wlałem już w sumie prawie dwa kilogramy czystego NaOH, jest piękne.
Co do tematu i zapytania @klossowski to rozbawia mnie ta forumowa "zapobiegawczośc" . Jeszcze niedawno jak ktoś wspomniał o NaOH to budziło to w większości przestrach, autor zapytał tych co mają coś do powiedzenia i wiedzę w tym temacie. W takim temacie wypadałoby ostrzec przed znanymi konsekwencjami zamiast powoływać się na armaty czy skrajnr niebezpieczeństwo które nie jest daleko od NaOH.
Arku sprytnie napisałeś ogólnie o zdolności buforowania i strącania osadów, ale przechodząc do szczegółów, tj zapytywanego KOH... Jakie sole potasu są nierozpuszczalne? Ano brak, a autor wielokrotnie powołuje się na niskie stężenia i małe ilości, nie zmieniają tak środowiska reakcji. Ba Magnez nadal chroni przed strąceniem węglanu wapnia w miejscu dozowania (znikająca chmurka po dodaniu OH-).
Jedyne co autorowi powiem:
-roztwór niebezpieczny
- licz KH i potas podbity
- zastanów się nad tym czy bilans się nie rozejdzie przy dłuższym czasie użytkowania
- z NaOH łatwiej zgrać jakąkolwiek stałą metodę typu ATI , balling, two part.