miśku Zgłoś Napisano 23 Listopada 2020 WitamZamierzam rozbudować filtrację o w/w sprzęt. Akwarium 400l ma 3 miesiące, po przesiadce z 80tki obieg to Jebao dcp5500 ustawione na 86% myślę że po uwzględnieniu strat jakieś 3000-3400 jest przepływu przez sump. Odpieniacz to Twistman Integra 150, jest jeszcze jakieś 5kg 2letnich nadwyżek skalnych i 4kg kulek maxpeecta w sumpie Z założenia rellermata chce dać do pierwszej Komory, pod nim i dookoła ułożyć skałe i te kulki, a do drugiej Komory dać ew pozostałe kulki i odpieniacz.Trzecia bez zmian - czujniki na dolewkę, temperaturę i wyjścia pomp dozujących. Czytałem że max jego zanurzenie to 20cm, nie wiem jakie jest minimalne i jakie najlepiej żeby było cicho i skutecznie pod względem filtracji.Możecie się podzielić wskazówkami? Też nie wiem na ile rollek będzie wymagał przerobienia spływu - on musi wchodzić w to jego kolanko 90st czy może prosto do środka? Zastanawia mnie też fakt ew wahania poziomu wody. Patrząc na jego budowę można dojść do wniosku że im wyżej będzie rollek zawieszony to będzie lepsze cisnienie na włókninie, a co za tym idzie lepsza filtracja. Jednakże czy to spiętrzenie wody (można rzec podkradnięcie jej na ten czas z systemu) nie przełoży się na różnice stanu wody i uruchomienie dolewki w komorze 3ciej?A gdy rolka się przesunie i spiętrzona woda zostanie "oddana" do systemu nastąpi przepełnienie 3 komory i podniesienia ogólnego poziomu wody w sumpie - co może zaburzyć pracę odpieniacza. Jak jest u was? [emoji6] Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Castorfiber Zgłoś Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) U mnie na rolermat clarisea roznica poziomu jest ok 1cm (ok. 150 ml) wiec to prawie nic, dolewka nie reaguje Edytowane 24 Listopada 2020 przez Castorfiber (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 27 Listopada 2020 Nie ma czegoś takiego jak różnica w poziomie wody bo rolka przesuwa sie delikatnie i poziom jest raczej stabilny , chyba ze przesuniesz ja ręcznie . A zanurzenie zależy od ciebie bo wieszasz ja na ściance sumpa u mnie nie miało to żadnego znaczenia . Większy wpływ na sile nacisku na rolke ma wpływ jaką wlukninę dasz . Ja mam 30m2 i potrafi mi sie delikatnie rozciągać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 27 Listopada 2020 Ustabilizowany rollermat nie wpływa absolutnie na pracę odpieniacza ani dolewki. U mnie w momencie przesunięcia rolki poziom wody w komorze rollermata spada o jakies 2 cm co tak na oko przekłada sie na jakieś 200-300cm3. Ta ilość wody nie podnosi poziomu w tej komorze co jest odpieniacz tylko w ostatniej. Tak wiec nie ma absolutnie problemu. Dodam jeszcze jedno - im wyżej (względem poziomu wody w sumpie) powiesisz rollermat tym większa oszczędność włókniny Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romi Zgłoś Napisano 27 Listopada 2020 Nie ma czegoś takiego jak różnica w poziomie wody bo rolka przesuwa sie delikatnie i poziom jest raczej stabilny , chyba ze przesuniesz ja ręcznie . A zanurzenie zależy od ciebie bo wieszasz ja na ściance sumpa u mnie nie miało to żadnego znaczenia . Większy wpływ na sile nacisku na rolke ma wpływ jaką wlukninę dasz . Ja mam 30m2 i potrafi mi sie delikatnie rozciągać Tak kolega ma rację rolki niższej gramaturze czyli te cieńsze rozciągają się dosyć sporo.Co skutkuje zawieszaniem się Rolermata.Sam już tego doświadczyłem dlatego polecam tę rolki o większej gramaturze czyli te grubsze.Wysłane z mojego CPH2025 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miśku Zgłoś Napisano 27 Listopada 2020 OkDziękuję wszystkim za rady i komentarze.Rollmacik (sk-3000) dziś przyszedł[emoji1]Docelowo myslę zainstalować go z funkcją bypassu żeby ewentualnie móc nim nieco manewrować, szczególnie przy karmieniu korali zawiesinami.W kwestii wysokiego i ekonimicznego zawieszenia na ściance sumpa - na jakiej wysokości od jego dolnej krawędzi macie lustro wody w sumpie?Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 27 Listopada 2020 25 minut temu, miśku napisał: Ok Dziękuję wszystkim za rady i komentarze. Rollmacik (sk-3000) dziś przyszedł Docelowo myslę zainstalować go z funkcją bypassu żeby ewentualnie móc nim nieco manewrować, szczególnie przy karmieniu korali zawiesinami. W kwestii wysokiego i ekonimicznego zawieszenia na ściance sumpa - na jakiej wysokości od jego dolnej krawędzi macie lustro wody w sumpie? Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Jezeli możesz to wymień na 5000 . Różnica jest tylko w szerokości rolki , pozostałe wymiary są takie same . W użytkowaniu jest przepaść 5000 pozwoli ci zmieniać rolki dwa razy rzadziej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miśku Zgłoś Napisano 27 Listopada 2020 Chciałbym 5000 ale niestety nie zmieści mi się w sumpie[emoji22]Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miśku Zgłoś Napisano 29 Listopada 2020 Rollmat założonyAkwarium nigdy nie było jakieś mętnawe ale kolor włókniny chyba mówi co innego [emoji23]Tez po uruchomieniu obiegu byłem w szoku jak szybko się zbiornik wyklarował z farfocli z rur i pozostałości z sumpa.Oczywiście rolka co jakiś czas chodzi, ale całkowicie jest to obojętne dolewce[emoji1]Odpieniacz tez bije piękną gęsta pianę, nawet może lepsza jak i bez rolkaAlbo może po myciu takiego powera dostał [emoji3]Zastanawiam się jak i jak szybko rollmat wpłynie na azotany.Obecnie mam problem bo są w granicach 10-12 co przy prawie zerowym Fosforze który leci obok węgla i tak dodatkowo z pompy (jest 9-14max) dalo gdzieniegdzie glony nitkowate.Bede chyba robił co 3 dni test Hanka na fosfor żeby w drugą stronę to nie poleciało. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Syrius177 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2023 Witam, pytanie dotyczące Clarisea 3000. Czy ktoś używa tego modeli dla przepływu ok 5000L/h ? Mam pompę 10 tys /h więc realnie obstawiam że przepływ wyniesie gdzieś połowę tej wartości. Czy ten rollermat to obsłuży? Ktoś może tak ma? Czy raczej potrzebny jest większy? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach