miśku Zgłoś Napisano 28 Listopada 2020 WitamJak w temacie pokeiłem 4elementy na splywie klejem TangitKejj wiąże powierzchniowo wg producenta po 5 min, całkowicie po dobiePo jakim czasie mogę podłączyć sklejone części pod obieg tak żeby korale i życie nie ucierpiało? Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R3BEL Zgłoś Napisano 28 Listopada 2020 Ja ostatnio kleiłem całą hydraulikę od nowa (też używałem kleju Tangnit) i po skończonej pracy odczekałem 24h i puściłem obieg. Wszystko było ok. Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miśku Zgłoś Napisano 28 Listopada 2020 Ja też gdy kleiłem pierwszy raz czekałem dobrych parę dni, bo mogłem. Teraz po 1.5h klejone elementy wydawały się związane nieźle, chociaż śmierdziały dalej. Przemyłem w wodzie Ro i założyłem. Po 3h nic się z koralami nie dzieje więc chyba można [emoji6]Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ilarios Zgłoś Napisano 29 Listopada 2020 Dobrze jest odczekać kilkanaście godzin jak masz taką możliwość. Jak kleiłem całkiem nową hydraulikę to na drugi dzień puszczałem obieg. Jak tylko modyfikowałem już istniejący, to puszczałem po 3-4 godzinach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2020 Po modyfikacji - od razu, tyle że węgiel wrzucałem zazwyczaj. Jak miałem nowy obieg, zawsze płukałem zbiornik wodą - to znaczy na starcie. W sytuacji awaryjnej, myślę że nic się nie stanie jak odpalisz nawet bezpośrednio po związaniu, to znaczy po 20-30 minutach. Gdy np. masz jakąś awarię. Mimo że jest to klej bezpieczny, w wypadku gdyby jego część dostała się do baniaka, mogłą by zaszkodzić koralowi czy rybie - poprzez kontakt. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2020 Ja po klejeniu hydrauliki włączam obieg jak klej zwiąże - jakieś 15-20 minut. Warto mieć tylko węgiel w akwarium Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach