Skocz do zawartości
pepedu

Caulastrea problem z polipami

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu moja Caulastrea traci polipy, wygląda jakby coś je obgryzało. Jednak do ponad roku nie zmieniałem obsady, Caulastreę mam od dawna i nigdy nie miałem takiej sytuacji. Również jedna Acantha traci polipy. Czy możliwe że coś je podjada czy raczej kwestia wody? 

IMG_20201211_164149.jpg

IMG_20201211_164159.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy cały czas stoi w tym samym miejscu? I czy wcześniej dobrze rosła?

Sądząc po miejscu w jakim stoi i po tym jak wygląda brakuje jej słoneczka. Caulastrea to niby LPS, ale ten koral kocha mocne światło. A odmiana zielona fluo jeszcze bardziej.

Acana wygląda na poparzoną. Jakie masz korale wokół ? Tak do 10-20cm.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pepedu napisał:

Jednak do ponad roku nie zmieniałem obsady, 

A masz wśród obsady potencjalnych " koralożerców"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym miejscu stoi ponad rok, światło mam z hybrydy i w sumie nie nie zmieniałem, jedynie co świetlówki się skończyły (czas) i muszę je wymienić. Acana mogła być poparzona ale ok 2 mieś temu przestawiłem ją w inne miejsce i widzę że strat przybyło.

Z koralożerców to chyba tylko zółtek, ale on z tą Caustraelą są razem już ponad 3 lata i wcześniej tego nie było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tkanka z główek po prostu znika, a brzegi tej części żywej są ostre, czy fragmenty tkanek najpierw robią się brązowe... coś jak by się tkanka rozpuszczała ? Tzn czy widać takie odstające farfocle....

P.S. Żółtek to rozumiem, że Zebrasona flavescens to pokolec (roślinożerca) i jeszcze nie słyszałem aby mógł skupiać korale... prędzej jakaś krewetki, krab.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj ją przestawić tam, gdzie ma więcej światła. Wypisz całą zwierzynę, którą masz w akwarium. Żółtek na bank korali nie ruszy. A jakby ruszył, to miałbyś prawdopodobnie jedynego takiego żółtka na świecie.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tkanka porostu znika, zaczęło się od góry,  w tym miejscu stoi już długo i wcześniej miała się dobrze, Zrobię miejsce na środku i ja przestawię .

Z ryb to mam jeszcze błazenki, doktorka , pertopogona i 4 anthiasy, babka. Wszystko w 250l. Świece hybrydą PacyficSun 145W led + 2x24.

Zmiany w ostatnim czasie to baling (z proszków na Ati  Essentials) i dodatki (z aquaforest na NYOS boi booster) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A woda, testy, Ca? Kh?

3) Zbiornik 120x80x73h -700L  - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L

2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016

1) Początek słonego - Akwa 190L  start 24.08.2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kh ok 7, Ca  450 ale tu prawdopodobnie test złe pokazuje. Jestem w trakcie stabilizowania po zmianie balinga. Jednak Caustraela zaczęła tracić tkankę jeszcze przed zmiana 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz spróbować ją zadipować w jakimś dipie na bazie jodu i ustawić w lepszym świetle. Z tych ryb co wymieniłeś nic jej nie ruszy. Jakie masz NO3 i PO4? I jakbyś mógł to wrzuć fotę całego baniaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie zastanawiałem się na wymoczeniu jej w dipie. NO3 20, PO4 0,2

IMG_20201212_115232.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym NO3 to chyba trochę wysoko. U mnie w fazie początkowej szczepka podobnie marniała, ale miałem moment, że NO3 wystrzeliło do 50, jak ogarnąłem sytuację to rozrosła się do dużej kulki. Mam dwie Caulatrea u siebie, jedna wyżej druga zdecydowanie niżej ta niżej rośnie wolniej.

Ja bym ją przesadził wyżej i dalej od falownika, może jej za mocno wiać.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakiś problem z wodą, u mnie kiedyś miałem mało miejsca i dałem szczepkę caulastrea i euphylia w mocny nurt i zmiana światła i nic im nie było, rosły tylko takie dziwne powykrzywiane. Coś z wodą jest nie tak. Ja bym zrobił większą podmiankę ze dwa razy w odstępie tygodnia na bogatej soli. U mnie zawsze był problem z caulastreą jak miałem niskie Kh znaczy około 6, euphylie dawały radę a one nie.

Edytowane przez owler (wyświetl historię edycji)

3) Zbiornik 120x80x73h -700L  - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L

2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016

1) Początek słonego - Akwa 190L  start 24.08.2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz kraba pustelnika? Mi jeden taki osobnik rozwalił kilkadziesiąt główek euphylii zanim się zorientowałem, że to on. Caulastree też uszkadzał.

Pozdrawiam,

Artur :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz pełno ukwiałów. Acana obok wygląda na poparzoną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Coś nie tak masz z wodą. Po4 wysokie. Zmianami też na pewno jej nie pomogłeś.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.